Hrdinky: Příběhy významných českých žen

Hrdinky: Příběhy významných českých žen https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451550/bmid_hrdinky-89X-451550.jpg 4 251 67

Chronologicky seřazené, krátké, spíše beletristicky pojaté medailonky významných českých žen z různých oborů lidské činnosti nás seznamují s jejich životním příběhem a zároveň i přibližují dobu, ve které žily. Byly odvážné. Mnohdy předběhly dobu. Šly si za svým a někdy za odvahu zaplatily cenu nejvyšší. Ale svým příběhem inspirovaly tisíce a miliony dalších žen, které dnes díky nim mohou žít svobodně a podle svých představ. Strhující vyprávění o šedesáti výjimečných a leckdy zapomenutých hrdinkách z české kotliny od těch nejdávnějších dob až po současnost doprovází originální portréty od studentů plzeňské „Sutnarky“, textové medailony Kateřiny Tučkové a historické vstupy Renáty Fučíkové, které ukazují, jak se žilo ženám v různých obdobích dějin.... celý text

Přidat komentář

Anajkaa39
03.02.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem nejdříve prolistovala, poté jsem si ji pozorně přečetla a jsou v ní zajímavé informace o ženských osobnostech

rumova_kulicka
15.12.2023 5 z 5

Za mě je kniha perfektní počin, určitě bych vyzdvihla grafickou stránku a ilustrace, ty jsou parádní. I obsahově je to dílo velmi zdařilé, poučné, byť určené asi pro mladší ročníky. Avšak i pro ostatní je to velmi zajímavé čtení. Některé osobnosti jsou nám notoricky známé, některé vůbec, přitom by zasluhovaly, aby o nich se o nich vědělo. Zároveň s knihou jsem si některé postavy googlila, abych se dozvěděla víc. Je vážně škoda, že jsme se o spoustě těchto žen ve škole neučili. Proč?


fénix56
30.11.2023 3 z 5

Je to tak trochu letem světem. Lépe řečenou českou minulostí. Při tak velkém počtu postav ani nejde detailně popsat konkrétní osoby. Ale jako návod k zevrubnějšímu prostudování života některých ženských hrdinek to určitě poslouží.

pepap
20.11.2023 5 z 5

Hezký přehled těch nejvýznamnějších žen, co měly nějakou konexi k naší zemi. Kniha působila mírně dětsky, budu muset pokračovat a načíst o těchhle dámách víc. Každopádně, jako úvod do tématu se mi výběr velmi líbil.

Mabie
11.11.2023 3 z 5

Jak pravil kdysi jeden: "Čekal jsem víc!"
Vzhledem k tématu, které je rozdrobené, jednotlivé příběhy nemají jednotnou formu a vše je prokládáno hromadou letopočtů, je to spíše učebnice dějepisu pro střední školy.
Poslouchala jsem jako audio a při venčení psů nebo při vaření to byla dobrá kulisa. Jednotlivé hrdinky byly samozřejmě obdivuhodné, ale nedostala jsem co jsem očekávala (podlehla jsem jménu paní Tučkové, kterou beru jako etalon kvality).
Za mne velké zklamání a 3* dávám jen kvůli zhruba pěti příběhům z celkem 60. Vcelku promarněná příležitost.

Edona
13.10.2023 5 z 5

Úžasné memoáry významných českých hrdinek. Škoda, že tato kniha nebyla v době, kdy jsem studovala na střední škole. Člověk se dozvěděl o ženách, o kterých neslyšel ani v hodinách dějepisu či literatury. A jaká to je škoda! Každé hrdince je věnována dvojstrana - krátký medailonek a osobitý portrét. Tyto nádherné a působivé ilustrace vytvořili studenti ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Jde o opravdu nápadité a neobvyklé ilustrace, proto bych doporučila spíše tištěnou knihu, nežli audioknihu.

soukroma
13.06.2023 5 z 5

Velmi pěkně udělaná, výpravná kniha, která přináší mnohá známá jména, ale asi každý se s některými skvělými našimi ženami historie zde setká úplně poprvé.
Od úsvitu lidstva až do současnosti, kniha zahrnuje i nemálo současných výjimečných žen. Každé je věnován sotva stránkový medailon, což je dobrý popud pro další zkoumání některých osudů. Kniha ale také přehledně, kousek po kousku (v grafu - časové ose), ukazuje chronologii dějin a významných událostí týkající se žen.
Pro mládež až po dospělé, všichni si v knize něco najdou. A není to kniha "pro ženy", tedy je pro ně kvůli povzbuzení k odvaze a smělým názorům a činům, ale stejně tak pro muže, aby věděli, že žena dokáže, v každé době, i něco velkého krom svých zažitých rodinných povinností.

Booky84
09.06.2023 5 z 5

"Nejlepší ochranou ženy je - odvaha!"

Naprosto úžasná kniha o opravdu jedinečných ženách historie. Ani nevím, co vyzdvihnout dřív - čtivé medailonky žen či jejich obrazové ztvárnění nebo krátké historické shrnutí pro každé období a ještě chronologické osy s důležitými událostmi. Prostě moc povedená publikace a rozhodně ji doporučuji - stojí za přečtení.

hannaCross
15.05.2023 4 z 5

Kniha obsahuje medailonky zajímavých Češek z oblasti umění, vědy, politiky a jiné. V některých případech se mi popis osob zdál až moc stručný a příliš dětsky orientovaný. Nicméně jsem se dozvěděla o významných ženách, které jsem v některých případech ani neznala. Kniha má také velice krásné ilustrace.

zsykorova
13.04.2023 5 z 5

Díky knize jsem se dozvěděla o osudech mnoha českých žen, které se svými skutky významně zapsaly do dějin. Čtení jsem si moc užila.

Melanka
28.02.2023 5 z 5

Díky autorkám a ilustrátorům za krásný čtenářský zážitek. Kniha je primárně určená mládeži, ale poučení, inspiraci a pohled do historie si v ní najde každý.

Pavlína197
06.02.2023 5 z 5

Hrdinky jsou skvělý nápad, skvěle provedený. I když jazyk, kterým jsou medailony vyprávěny, určuje knihu primárně dětem, neztratí se v žádné knihovně. Jména většiny žen jsou notoricky známá, pár z nich jsem nikdy neslyšela. Děkuji tímto autorkám, zvlášť autorce projektu Renátě Fučíkové, za rozšíření obzorů i ilustrátorkám a ilustrátorům za obrazové doplnění.

brabofka
09.12.2022 5 z 5

Velice zajímavá kniha o velice zajímavých ženách! Docela mě překvapilo kolik jich znám ať už jen podle jména a nebo i činy. Rozhodně začnu hledat zda mezi knihami neexistují jejich příběhy. Ať už podané formou beletrie jako o Vlastě Kálalové, divadelní hrou podaná Vitka Kaprálová a nebo životopisně sepsaná Milada Horáková. Určitě doporučuji. Na ty 2 večery, které jsem se všemi strávila dlouho nezapomenu.

Kakho-Oto
14.11.2022 5 z 5

Hodnotím jako velmi dobře udělanou popularizační práci o historii. Kniha obsahuje medailony 60 českých žen, které žily v průběhu uplynulých více než 1100 let. Zatímco některé jsou notoricky známé, o některých jsem pro změnu dosud nikdy neslyšel, nebo si to neuvědomuji. Nevadil mi ani feministický ráz vyprávění, jenž je patrný zejména u předělových kapitol od Renáty Fučíkové.

janulka1310
10.11.2022 5 z 5

Nádherně zpracovaná kniha, která mě neustále nutila googlit a hledat další informace o českých ženách, které našly odvahu a v mnohých ohledech byly průkopnice v různých oborech. V knize je vybráno 60 českých žen, u nichž je vždy krátký medailonek. Je pravda, že spoustu jmen jsem vůbec neznala a díky tomu jsem si hodně rozšířila obzor. Nejvíce mě uchvátily příběhy žen, které bojovaly za demokracii, svobodu a lidská práva...Jméno jako Milada Horáková tady samozřejmě nechybí, ale jsou tu i další velmi významná jména, o kterých jsem neměla ani tušení, jako Františka Plamínková, Marie Schmolková, Inka Bernášková a další ženy, které v podstatě pro demokratickou společnost podaly oběť nejvyšší...obdivuhodné...

mcabr
27.10.2022 5 z 5

Velmi zajímavé a poučné. Tolik žen bojovalo za místo na slunci pro nás.

jes09
14.10.2022 5 z 5

Krátké, ale přesto velmi zajímavé povídky o hrdinkách historie. Některé hrdinky jsem ani neznala. Tato kniha mě vážně obohatila.

tamara1351
13.10.2022 5 z 5

Výborná kniha ,mnoho slavných jmen,mnoho jmen mně neznámých.Osudy žen, které proklestily cestu moderním ženám.Hluboce se klaním a obdivuji jejich odvahu a odhodlání.

čika
16.09.2022 5 z 5

Veľmi pekne spracované, fundovane napísané,istotne, mnohé hrdinky boli obídené, ale to je pochopiteľné, aj tak už je formát knižky úctyhodný.

Janadvorackova
04.09.2022 4 z 5

Krátké vzpomínky na známé i méně známé ženy naší historie a současnosti.
Málokteré jméno mi nic neříkalo, ale našly se - pro mě neznámé.
Tak... a teď už je znám :).