Hráči

Hráči https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163010/bmid_hraci-4g2-163010.jpg 4 9 2

Soubor próz slavných ruských spisovatelů, jejichž tematickým pojítkem je hráčská vášeň. Stejně jako jsou karty, kostky či osudí rulety vděčným výtvarným motivem, stala se hra, především hazardní hra, vděčným námětem literárním. Literaturu zajímaly jak paradoxní situace, které s sebou hra přináší, tak výstřední povahy hráčů, jimž se hra stala náplní života, jeho unikajícím smyslem. Přitahovala ji horečnatá atmosféra hry, kde jsou v banku nejen závratné částky a nekryté úpisy, ale i čest a život, kde rozhoduje nevyzpytatelná, potměšilá náhoda, osud, fátum, před nímž potupně kapituluje pyšný rozum, marně hledající v těchto náhodách systém a řád. Literaturu lákal ten zvláštní, deformovaný, jednorozměrný přístup k životu, ta nezvládnutelná vášeň, která je schopna proměnit život v peklo. I omezený počet výchozích situací poskytuje hráčskému tématu, jak jej zpracovávají vynikající autoři ruské klasiky, dostatek možností pro variace syžetových půdorysů, jejich dotváření k překvapivým, ironickým, tragikomickým pointám. Vyhrocenost dějových epizod i výraznost jednorázově uchopitelných hráčských povah vnáší do uměleckých textů psaných na toto téma dramatické napětí, spjaté s prudkými syžetovými a psychologickými zvraty, které vtiskují pečeť originality každé z nových modifikací tohoto námětu.... celý text

Přidat komentář

Oponn
20.08.2023

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

Velice nesourodá sbírka, ve které některé povídky ostatním nesahají ani po kotníky. Když se zpětně zkusím zamyslet nad konkrétními povídkami, zůstaly mi v hlavě asi tři. Piková dáma mě nebavila a nerozumím tomu, v čem spočívá to nadšení okolo ní. Poté mi v hlavě zůstala rozsahem možná už novela Hráč. Ani ta mě neoslovila. Poté si matně pamatuji povídku o hráčích, kdy jednoho skolil infarkt... Asi bych jich vyplodil víc, ale byly by to povrchní a zbytečné informace.

Karban je mi blízkým tématem, ovšem výběr této antologie mě nenadchl, přestože záběr autorů je vskutku široký. Jediným světlým střípkem pro mě byl Lermontův Štos, který byl bohužel nedokončený.

Aribana
28.06.2022 2 z 5

Je to moje první kniha, která má tuto tématiku. Zajímavé, ale opět již starší tvorba. Takže trošku těžkopádnější. Jinak by to asi bylo zajímavé téma.