Hra s ohněm

Hra s ohněm https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483563/bmid_hra-s-ohnem-L0P-483563.jpeg 4 104 36

Kate Shugaková série

< 5. díl >

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Kate Shugaková byla kdysi uznávanou vyšetřovatelkou úřadu státního návladního v Anchorage. Dnes už ale loví zločince jen ze své rodné usedlosti v srdci aljašské divočiny a jediným parťákem je jí věrná kříženka vlka a huskyho Obluda. Po náročném případu na dalekém severu Kate vyrazí i s Obludou zahoubařit si do lesa zničeného děsivým požárem. Přitom však v popelu objeví sežehnuté tělo. Policie chce případ kvůli nedostatku důkazů uzavřít jako nehodu, ale instinkt říká Kate něco jiného. A když si ji „najme“ nešťastný desetiletý chlapec, aby vypátrala jeho pohřešovaného otce, začne se Kate bát, že ho už našla. Přesto se pouští do složitého vyšetřování, které ji zavede do odlehlé, uzavřené komunity náboženských fundamentalistů, jejichž názory a přesvědčení nepřipouštějí žádnou opozici. V srdci tohoto společenství totiž doutná zlo, které se nezastaví před ničím – ani před vraždou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

Play With Fire , 1995


více info...

Přidat komentář

dlabikk
14.01.2024 2 z 5

Tento díl je dost rozvláčný, žádna akce a napětí. Za mne celkem zklamání, ale dočetla jsem. Opět se v příběhu objevilo trochu toho humoru ohledně turistů. Jak Obluda v minulém díle chyběla, v tomto nám její absenci vynahradila :o) Další díly si určitě poslechnu.

renefer
16.11.2023 4 z 5

Náboženští fanatici i na Aljašce? No proč ne. Pořád mě překvapuje, jak někteří lidé umí být zaslepení a jít za svou vírou i přes mrtvoly. Doslova. Je pár věcí, za které stojí položit život, ale víra k nim určitě nepatří.


Jenda75
30.09.2023 4 z 5

Další knih s Kate Shugakovou popisuje pátrání po vrahovy učitele, který chtěl učit děti pravdě. Kvůli této pravdě byl zabit. Kate reaguje na prosbu jeho syny, aby otce našel. Ale ona jde dál a hledá i jeho vraha. Kniha popisuje opět mnoho ze života lidí Aljašky. Knihu doporučuji k četbě.

Ív688
31.08.2023 2 z 5

Netradiční příběh, kde se sice vyšetřuje umrtí člověka, ale nakonec mám z toho pocit marnosti, jistě Kate a Obluda hrají hlavní roli, ale stejně jednomu malému klukovi zabili náboženští fanatici tátu, krom toho Aljaška mi připadá zvláštní svými zvyky a tradicemi a snad proto si přečtu další knihu od Stabenowové..

Pasadenka
15.07.2023 3 z 5

Tento díl mě až tak nebavil. Pořád je to dobré, psané stejným stylem, ale celá zápletka mi přišla taková slabší. Hlavně s porovnáním s Černým zlatem. To bylo mnohem zajímavější a konec konců, i akčnější a vtipnější. :/

Chválím však, že knížka má svojí vlastní identitu a i když se jedná už o páté pokračování, je nezapomenutelná. Jak rozšíření o novou zajímavou postavu, tak houbařské téma prorostlé celou knížkou s výtrusnicí v podobě citátu u každé kapitoly. :D Jo, to bylo fajn. I některé epizodické scénky pobavili, ale celkově moc to nefungovalo. Ale samozřejmě čtu dál. Je to fajn oddechovka, Kate i Obludná Obludka jsou sympaťačky a jejich příhody se nesmírně hodí do těchto absurdních veder! :)

Kerberos
11.04.2023 4 z 5

Knihy s domorodou vyšetřovatelkou, Kate buď máte rádi nebo ne.Zvláštní prostředí,zvyky,mezilidské vztahy.Já jí a Obludě fandím a určitě si přečtu i další díly.

Arwen777
08.11.2022 4 z 5

Aljaška v létě, požár a následně sbírání hub. Tak to byly zajímavé nové informace o této zemi a způsobu vydělání si peněz. A k tomu více než trochu náboženského fanatismu, to je vcelku jedovatá kombinace. Člověka u některých scén vypořádávání se s ďáblem až mrazilo, zvlášť když vím, že takové věci se opravdu staly např. v Kanadě.
Samozřejmě jsem ocenila Obludu a příhodu s pudlem, i Bobbyho s přítelkyní. Jediná věc mě zamrzela, a tady souhlasím s Trudošem, a to konec. Také bych přivítala lepší morální zadostiučinění.
Tak teď už jen pořídit si další díl, abych se opět mohla vrátit na Aljašku.
Čteno v originále.

konicekbily
27.10.2022 4 z 5

Není to krimi - ani nemůže! Hlavní hrdinka sbírá houby a nevěnuje se vyšetřování a školí nás středoevropany o houbách! Ale poklidný sběr naruší nález tlející mrtvoly a spíše pro sebe než pro někoho jiného se snaží odhalit, co se vlastně oběti stalo. Další dobrý náhled do tamní přírody a do mezilidských vztahů!

Chesterton
10.09.2022

Mě to utahalo hodně brzy po začátku a ještě jsem si příliš neporozumněla s tématem. Asi jsem ještě unavená z loňské audioknihy Vzdělaná Tary Westover (kde je z praxe potvrzeno ono studium bez znalosti čtení, jak píše Jiparis) A když si tu čtu komentáře s méně hvězdami - dobře jsem udělala, že jsem neztrácela čas. Toto není můj krajíc chleba.
Snad se potkáme s Kate a oblíbenou Obludou na ropné plošině :o)

Jiparis
08.08.2022 3 z 5

Tak to bylo velké zklamání. Děj se neuvěřitelně vlekl, zajímavé byly jen některé informace o životě na Aljašce. Co mi vyrazilo dech , byla zmínka o tom, že lze jít studovat bez znalosti čtení a o náboženském fanatismu.

rumova_kulicka
17.06.2022 3 z 5

Tohle téma mi úplně nesedlo, takže hodnotím jako nejslabší díl. Nicméně mě baví Kate, Obluda a nekonečná aljašská krajina i autorčin smysl pro humor. Unesený pudl a mufloni (turisti) pobavili :-)

gordon13
15.06.2022 4 z 5

Příjemné aljašské vyprávění o houbách, komárech, požáru, mrtvole a fanatické církvi... prima setkání se strašně sympatickou Kate a senzační Obludou. Vrhám se na další díl :-)

Mushu
02.05.2022

Opět skvělé čtení, nikdy bych neřekla, že prostředí Aljašky, která pro mě byla dlouho v představách jen takovou bílou zmrzlou pustinou, kde žijí jen blázni, mě tak chytí. Knihy Dany Stabenow nejsou klasickou detektivkou, ani severskou krimi, ale jsou neuvěřitelně čtivé. Příběh je stavěný jinak, díky prostředí, ve kterém se odehrává. Na Aljašce nejsou kriminalisté, co by odebírali otisky prstů a dělali testy DNA, ale i tak je člověk až do konce v napětí. Skvělé, a i díky překladu, který je super, se nemůžu dočkat dalších dílů.

cedos
27.04.2022 5 z 5

Baví mě Kate, baví mě Aljaška a miluji Obludu. Krásné čtení.

hatid
26.03.2022 2 z 5

Hra s Ohněm mě celkem zklamala je taková velmi rozvláčná, bez napětí.

intelektuálka
14.03.2022 4 z 5

Mrazivá Aljaška - Kate a její fenka .... v aljašských lesích s nečekaným nálezem ....

Kniha mi byla doporučena - a opravdu byla velmi zajímavá .... svým základním tematem ideologie víry oproti náboženskému fundamentalismu ....

" Dokonce i ďábel může citovat Písmo, když mu to přinese prospěch .... "

Páchat zlo pod záštitou Boha a ospravedlnit se citováním pasáží z Bible - to opravdu není o víře ....

A ta závěrečná scéna očistného ohně mi připomněla dobu inkvizice ....

Rozhodně zajímavý námět - doporučím.

astra3
13.03.2022 5 z 5

Náboženství, sekty a fanatici - to je hrůzostrašná kombinace. Kate jako vždy super. Čtivé, ale trochu deprimující.

Leona333
21.02.2022 4 z 5

Tato kniha není dle mého klasickou detektivkou, takže se v ní ,,notoricky známých, akčních scén" nedočkáme. Přesto jí nelze upřít jakési napětí a dramatičnost. Je v ní vystupňována zvláštní, psychologická ,,hra" s OHNIVOU SANÍ - sektou, která pod zástěrkou svého přesvědčení, koná jak koná...
Takže ani tentokráte pro Kate Shugakovou a jejího čtyřnohého parťáka, kamaráda nic lehkého. Aljašská příroda je sice na první pohled krásná, zároveň může být nesmírně krutá, stejně jako lidé, kteří v ní žijí...

Nuttelka
19.02.2022 4 z 5

S neohroženou Kate to mám trošku jako na houpačce :-) V jednom díle je tempo pozvolné, z dalšího zase adrealin vyložene stříká a další díl opět takový pozvolný vláčný, což je i v případě tohoto dílu. Nečekejte žádné akční scény, do kterých se bude Kate opět vrhat po hlavě, tady je spíše takové sbírání informací a dopátrat se pravdy, co se vlastně stalo, i když s tím vůbec nebudete souhlasit a budete zoufale bezmocní. Nechápu (vlastně ani nechci) náboženský fanatismus, nikdy se s tím nechci setkat a v tomto případě mě to zase jen utvrdilo, že ti lidé jsou úplně mimo realitu.
Jsem ráda, že jsme tu opět měli i více Bobbyho, ten chlap mě fakt baví :-)

Šánka
05.02.2022 4 z 5

Jak jsem již psala v předešlém komentáři, tato série skutečně nestojí na nějakém velkém napětí a tady bych řekla, že se ho nedočkáme vůbec. Vše si jede v takovém poklidném tempu, ta přitažlivost série je v popisech přírody, zvycích a kultuře domorodých obyvatel Aljašky.
Tentokrát si Kate s Obludou odskočila sbírat houby a náhodou v lese málem zakopne o ohořelou mrtvolu muže. Takové klasické vyšetřování tady ale nenajdeme a možná, že ani ten závěr se nám tak úplně líbit nebude. To téma náboženského fanatismu bylo již zpracováno v detektivkách mnohokrát a napínavěji, přesto je příběh chytlavý a na zamyšlení, jak se dá jakákoliv víra překroutit, zneužít a zfanatizovat...