Hra lásky a smrti

Hra lásky a smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485632/bmid_hra-lasky-a-smrti-EmK-485632.jpg 4 6 2

Jedno z nejpůsobivějších Rollandových dramat, které čerpá z pohnuté historie Francouzské revoluce, se odehrává v období, kdy její tvůrci a významní představitelé končí pod gilotinou. Touha po lepším světě a strach o život, provázejí postavy hry, které teď hledají cestu k přežití, vzdorují utrpení a vidí kolem sebe kolaboraci a udavačství motivované strachem o život. Na pozadí tíživé životní situace revoluce, která pohlcuje „své děti“ a láme charaktery, hrdinové hry bolestně hledají lásku. Kdo dokáže obětovat za lásku i cenu nejvyšší – vlastní život? V novém překladu Ivana Zmatlíka vychází jako 168. svazek edice D.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Artur
Originální název:

Le Jeu de l'amour et de la mort , 1924


více info...

Přidat komentář

Alethea_k
14.10.2023 4 z 5

Kdybych toto drama četla na střední, kde jsem po takovýchto úctyhodných myšlenkách přímo prahla, hodnotila bych zcela jistě 5*. Nyní to vidím na 3,5*. Text je krátký, ale myšlenkově obtížný, nejde příliš o děj. Což je přesně to, co teď nepotřebuju. Rozhodně tím ale nechci dílo shazovat. Romain Rolland se již několik let řadí k mým oblíbeným klasikům a tak to i zůstane.
Doporučuji divadelní hru zkusit a vyhradit si na ni čas i hlavu :-)

Le Chat
15.03.2020 5 z 5

Toto drama jsem četla ještě na gymnáziu, ale i po letech si pamatuji, že na mne tehdy opravdu zapůsobilo. Rozhodně by si zasloužilo více čtenářů, pokud máte Romaina Rollanda rádi, doporučuji.

SPOILER. Na konci díla mi bylo hlavních hrdinů opravdu líto.