Hologram pro krále

Hologram pro krále https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338936/mid_hologram-pro-krale-dZF-338936.png 4 48 13

Příběh o nesnázích muže středního věku, kterého zasáhla jak osobní, tak ekonomická krize, ale on se jí rozhodne čelit. Co všechno se může stát během nekonečného čekání na arabského krále? Náš svět se mění a každý se v něm musí znovu najít.

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Plus
Originální název:

A Hologram for the King


více info...

Přidat komentář

petrarka72
21.05.2023 4 z 5

Zhltla jsem tuhle jednohubku na posezení. Je to nekomfortní čtení - první třetina mě jednoznačně odkazovala na Kafkův Zámek, později mi Alanovo pinožení se po poušti a Alanův život, který začal v časech výroby a posunul se do doby postprodejní (jak ponižující, dělat v druhé polovině života v jednom kuse předskokana Číňanům...), přivodil lehkou depresi. Přitom mi spousta emocí i myšlenek něco připomínala - a kromě toho, ten příběh se mi při vší tíživosti a tu a tam i trapnosti četl výborně.

IvaKo
14.03.2023 3 z 5

Knihu jsem si vybrala kvůli žluté obálce do letošní výzvy. Příběh padesátníka prožívajícího osobní a profesní krizi uprostřed arabské pouště je sice poměrně čtivý, ale kromě arabských reálií víceméně nudný.


freejazz
02.03.2022 3 z 5

stal som sa obeťou zhluku nepotrebných informácií. vlastne neviem, prečo som túto knihu neodložil po prvých stranách - čiže písať autor vie. aj udržiavať pozornosť čitateľa. ale na čo to všetko? trochu reálií z arabského sveta? nechystám sa tam, nič mi to nehovorí, je to pre mňa veľmi vzdialená kultúra. prevaha až valcovanie sveta Číňanmi? na to nepotrebujem knihu, na to stačí otvoriť hociktorý spravodajský portál. a že si za to môže zhýčkaná a do seba zahľadená euroatlantická kultúra? to tiež nie je nič nové.
takže fakt neviem, čo mi táto kniha priniesla alebo mala priniesť. azda som mal súcitiť s vädnúcim päťdesiatnikom, rochniacim sa v megaprieseroch, z ktorých bol erektylne disfunkčný? to je predsa život takmer každého druhého človeka na sklonku stredného veku, kedysi starca nad hrobom.
čiže čo?
len zopakujem, čo som si prečítal nižšie - navnadený Kruhom som sa pustil do čítania, ale nebolo to ono. idem si napraviť chuť niečím iným...

qydko
15.03.2018 3 z 5

Namlsaná Kruhem jsem se nadšeně pustila do čtení, leč nebylo to ono. Psát autor sice umí, ale tento příběh si mě nezískal.

Julinka679
04.03.2018 3 z 5

Nenadchne ale ani neurazí... Příběh Alana byl chvílemi zajímavý ale podle názvu jsem čekala tak trochu něco víc. A to "víc" jsem nedostala. I když Alan potkal mnoho zajímavých lidí a řešil své životní problémy tak to hodně postrádalo. Hologram se uskutečnil až někde na konci, který pro mě nebyl nijak uspokojivý...
Na druhou stranu autorův styl psaní není nijak špatný, prostředí Saúdské Arábie originální a postavy dobře popsané tak hodnotím jako dobrý průměr :-)

Vikos
25.12.2017 5 z 5

K téhle knížce jsem se dostala úplně náhodou. Ve škole si někdo od knižního klubu objednal knížku Hologram pro krále, jenže si ji nevyzvedl a ona zůstala u učitele. Pan učitel nám vždycky ukazuje knížky, které jsou, jak říkám já, opuštěné a nechtěné. Když nám je jednoho dne znovu ukazoval, já narazila na Hologram pro krále. Musela jsem tu knížku zachránit, jakoby ke mně vysílala nějaké znamení "pomoc". Ani jsem nepřemýšlela, jestli je dobrá nebo ne. Následujícího dne už jsem si jí hrdě nesla, v přepravce, ze školy.
A rozhodně nelituju, že jsem jí zachránila. Miláčka mýho (heart). Bavila mě a to dost. Byla skvělá (heart).

józi.odkudkam
03.12.2017 4 z 5

Pozor, patos!
Zmuchlaná, rukou trhu/doby nevšímavě pohozená, momentka z polaroidu života jednoho neúspěšného, stále ale kolem sebe kopajícího člověka.
Docela hustě tíživá a depresivní jízda, je tendle Hologram pro krále.
4 smutné ****

RamonVarga
16.12.2016

NUDA, NUDA, ŠEĎ! V podstatě do třetiny knihy jsem matně doufal, že se děj v KAEC posune, a král, že přijde - také potíže s wi-finou, nic se v knize nedělo. Za mne - NEDOPORUČUJU!!!

teresinha
23.02.2016 4 z 5

Přečíst tuhle knížku mi trvalo hříšně dlouho na to, jak mě bavila a jak moc čtivá je. Bylo to svěží a odsýpalo to a vlastně to bylo tragikomicky smutné. Být hlavním hrdinou, mlátím hlavou do zdi nad absurdností dnešního světa. Nemám slovo globalizace moc ráda, ale tady dýchá z každého řádku. A fakt, že je děj zasazen do Saúdské Arábie a červená nit příběhu se motá kolem nekonečného čekání uprostřed pouště na neuchopitelnou a maličko surreálnou postavu krále (Godota v pravém slova smyslu), absurdnosti ještě přikládá. Co myslíte, přijede nakonec? :)

JanaLanova
28.01.2015 4 z 5

Novodobé podobenství o čekání na Godota. Ne příliš vzdálená a veselá budoucnost a vhled do arabské společnosti. Trochu slabší konec, jako kdyby autor nevěděl, co s ním.

RADOST
17.08.2014 4 z 5

Skvělý styl, autor pečlivě vážil každé slovo a podařilo se mu trefně vystihnout povahu a jednání hlavního hrdiny a zároveň i stav dnešního světa. Alan se zamýšlí nad svým životem a stále znovu se upíná na nové příležitosti. Servíruje čtenáři svůj život, seznamuje ho se svými chybami, úvahami i nadějemi. Vtáhne ho do života v Saudské Arábii, kde nabízí svůj nejnovější projekt.
Najednou se ale spolu s ním zamýšlíme nejen nad jeho možnostmi, ale i nad situací a možnostmi současného globalizovaného světa. A formulace některých myšlenek je mistrovská. Je to román o bezradnosti, bezútěšnosti, marných nadějích. Ale přesto má v sobě jiskru optimismu i náznaky řešení.

JanaDor
10.06.2014 4 z 5

Velmi zajímavý příběh s ještě zajímavějším a nečekaným koncem. Nechala jsem se unášet na vlně klidného vyprávění o muži, který bilancuje svůj život. Kniha je napsána skvěle. Ale konec mě trochu zklamal. Chtěla jsem, aby hlavní hrdina udělal cokoli v dobrém smyslu. Co by ho z toho nejistého stárnoucího chlapa přeměnilo na normálního muže, který má rád život.Nevšední sonda do mužského světa. Ráda jsem si ji přečetla, ale že by to bylo tak úchvatné, jak jsem četla v upoutávkách na knihu… to mi nepřišlo. Hezká kniha.

Tristana
09.05.2014 5 z 5

Výborná knížka o světě, který se nám všem mění před očima. Alan má spoustu starostí, a nedaří se mu nejlíp, ale stejně má pořád své sny. A místo aby propadl beznaději, zkouší to dál... jak a kde to jen jde. A to je na něm hrozně sympatické. I když jindy by ho člověk nejradši zabil :)

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura Saúdská Arábie

Autorovy další knížky

Dave Eggers
americká, 1970
2015  77%Kruh
2014  70%Hologram pro krále
2002  76%Srdceryvné dílo ohromujícího génia

Kniha Hologram pro krále je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce11x
Chystám se číst35x
Chci si koupit6x