Hodina Býka

Hodina Býka https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23011/hodina-byka-23011.jpg 4 73 15

Hlavní zápletka je celkem jednoduchá. Pozemšťané se dozvědí o planetě, kterou na konci éry Rozděleného světa mohli osídlit jejich předci. Vydají se tedy napříč vesmírem, aby zjistili, že je to skutečnost. Rozehrává se drama bitvy dobra a zla. Pozemšťané sledují život na planetě z oběžné dráhy, sledují vysílání televize, dokud nejsou astronomy Tormansu odhaleni. Rozbíhá se snaha třináctičlenné pozemské expedice, aby změnila totalitní zřízení na planetě. Do popředí je postavena nejen otázka zdevastované přírody, nedávného přelidnění, ale i sociální otázky a politika vládnoucí Rady Čtyř (nejmocnější Čojo Čagas, Gento Ši, Kando Leluf, Zetrino Umrog).... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Час Быка , 1968


více info...

Přidat komentář

Racek213
16.08.2022 4 z 5

No, tenkrát jsem si jí objednal v Knižním klubu a bylo to trochu zklamání, přece jen, Mlhovina to nebyla. Ale jinak, ono to vypadalo že je to oslava komunismu, ale pak mě napadlo, že ani moc ne. Ono vlastně to mluví o tom, že plést se do cizích záležitostí a zvyklostí není zrovna dobrý nápad. Mirkové Dušínové za sebou zanechali rozvrácený svět svou snahou ho zlepšit... A já jsem na to až příliš citlivý. Zvláště dnes, kdy vidím, že se všechny komoušské zvyklosti a návody renovují a vylepšují a já na sklonku života cítím velké zklamání. Lidé jim to zase žerou... a nového převratu se už asi nedočkám... Ach ano, popisuje to brzkou budoucnost.... hodně brzkou. Jen doufám, že na ty kafilérky pro lidi nezavedou.

Kyborg
18.05.2020 5 z 5

Nemám rád romány, ale toto je skvelé dielo. Nadčasová kniha. Najrýchlejšie prečítaná kniha v živote.


prasipa
23.04.2020

Zdravím, dá se kniha někde koupit? Děkuji.

palka452
01.03.2020 5 z 5

Hodnotím velmi dobře,napsat tohle v SSSR té doby klobouk dolů!

Ina35
11.11.2018 5 z 5

Výborná, nadčasová kniha.

Norimberk
12.07.2018 5 z 5

Skvělá nadčasová kniha.
Více zde
http://leva-net.webnode.cz/products/par-slov-o-romanu-hodina-byka-ivana-jefremova/

PanVidla
07.07.2018 1 z 5

Ivan Jefremov byl bezpochyby velmi vzdělaný vědec s velkým přehledem o poznatcích nejen ve svém oboru a také velký humanista. Bohužel však nebyl moc dobrý spisovatel.

Kniha má sympatickou myšlenku - je kritikou diktatury obecně a snaží se filosofovat o ideálním uspořádání společnosti, s kterým je možné v řadě věcí souhlasit, v celé řadě dalších však ne. Problém je, že jako příběh se kniha velmi špatně čte. Celá kniha začíná velmi zdlouhavými a podrobnými popisy, často se soustředící na banality - jak dlouho postava ležela na posteli, jak přesně vypadá daný přístroj, jaký odstín měl ten a ten skafandr - a pokračuje to velmi špatně napsanými postavami. Skupina astronautů ze Země je oddíl Mirků Dušínů bez špetky osobnosti, která vždy jedná čestně a bezchybně, vládne nadpřirozenými schopnostmi a krom jmen, pohlaví a povolání je od sebe téměř není možné rozlišit. Co hůř, téměř každá postava v knize mluví nikoliv jako člověk, ale jako vizionářský pamflet nebo vědeckotechnický článek. K úspěchu nepřispívá ani to, že jinak dokonalí pozemšťané v kritických chvílích jednají naprosto nelogicky až směšně. Je tedy paradoxní, že vzhledem k hlubokému humanismu autora je v knize pramálo toho, s čím by se čtenář mohl ztotožnit.

Sám mám pravidlo, že knihy dočítám, i kdyby mě nudily sebevíc. Díky knihám jako Hodina Býka však někdy přemýšlím, jestli je to opravdu dobrý nápad. Autor by totiž udělal lépe, kdyby se svoje myšlenky snad vyjádřil jako esej a psaní románů se vyhnul.

ufak
06.11.2017

Dodneška si myslím, že to byla špičková knížka. Samozřejmě psaná v tehdejší době (myslím vědu, styl sci-fi a politiku), ale super. Horší bylo, že podle ní byl natočený film V prachu hvězd, paskvilácky, humus. Jedině Janička jako Fai Rodis je super.

RK1
11.04.2017

Drohtnian, pán evidentně knihu dostatečně nepochopil.. Nevadí, všichni se učíme.. :-)

Drohtnian
19.03.2017 1 z 5

Éru socializmu jsem nezažil, ale z dnešního pohledu mi kniha přijde dost přeceňovaná. Čekal jsem nadčasové dílo, ale jde o tendenční dílo k oslavě komunizmu. Taky mi vadí množství nelogičností v konání a myšlení hlavních postav a vytahování sexizmu při každé příležitosti.

nvkl
13.01.2017 5 z 5

Tak tahle kniha je solidni policek do tvare mysliciho ctenare. Pry je v rusku na seznamu zakazanych knizek vedle mainkapfu, nedivim se. Planeta kam se Pozemstane (budouci obyvatele Zeme kteri se diky vychove v pravem komunismu stali skutecnymi Lidmi) dostanou, je jasna paralela toho, kam komunisti ve skutecnost spolecnost dotahli. Pozemstane se po analyze situace vrhnou do likvidace vladnouciho systemu. Ale dej zde neni dulezity, hlavni pointa je ukazka prevahy ducha inteligentniho milujiciho moralniho cloveka nad zlem. A ze kazda spolecnost muze sama sebe osvobodit bude-li takove lidi mit. Asi to ode me zni jako ruda agitka oslavy komunismu. Ale co, za precteni to stoji a myslicimu cloveku to neublizi a da latku k premysleni o svete ve kterem dnes zijeme a o lidech se kterymi zijeme..

kalache
20.05.2015 5 z 5

...skoro první a nezapomenutelná...

tany9
13.02.2014 5 z 5

Také jsem četla jako hodně mladá.Tenkrát pro mne úchvatné čtení, zkusím ještě jednou, jak na mne bude působit dnes.Jefremova mám moc ráda ale Athéňanku ještě nic nepřekonalo.

mala49
07.11.2013

Taky jsem ji v té době četla.
A dost jsem se divila, že vůbec mohla vyjít. Ta podobnost snad ani nikomu nedocházela (?).

bbara155
28.06.2013 5 z 5

Jedna z mých prvních sci-fi knih v době hlubokého socialismu, kdy jsem teprve začínala objevovat kouzlo fantazie sci-fi. Tehdy se mi moc líbila, dneska už by to možná bylo slabší. Ale z nostalgie stejně dávám pět hvězdiček.