Athéňanka Tháis

Athéňanka Tháis https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135926/bmid_athenanka-thais-09V-135926.jpg 4 58 16

Příběh hétery ve 4. století p.n.l. Příběh dívky, která byla vychována jako svobodná a svobodomyslná bytost s nadáním a talentem, který dokázala rozvíjet. Setkala se za svůj život s mnoha filosofy, stála po boku velkému Alexandrovi, byla zasvěcena do tajů duchovna... Hrdinkou historického románu sovětského autora je životní družka Alexandra Makedonského Thais, která s ním sleduje šíření řeckého vlivu od Malé Asie, Egypta až po západní Indii a usiluje o harmonizaci poměrů mezi dobyvateli a obyvatelstvem. Nejlépe vyjádřeno citáty z knihy: - o náboženství "Čím je víra primitivnější, tím více se jí přidržují lidé nevzdělaní, a čím temnější je jejich duše, tím jsou fanatičtější." - symbol kola - kříž se zahnutými rohy, ovšem záleží na směru zahnutí, podle toho je symbolem dobra nebo zla... - nebo jeho postoj k podstatě ženství a mužství "Neklidný a sebevědomý mužský duch změnil světový pořádek, jenž panoval za vlády žen. Kněží vyhlásili všemu ženskému boj. Mužům je bližší rozum než paměť, cit, srdce a duše. Stalo se tak již dávno, kdy člověk ztratil víru v sebe a začal spoléhat na vynálezy nástrojů, čímž se postupně vzdaloval své přirozenosti a oslaboval své vnitřní síly. Ženy žily jinak a zachovaly si víc ze sebe sama, mají silnější duši než muži a taky je v nich víc lásky a vědomí vlastní podstaty..."... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Svoboda , Lidové nakladatelství
Originální název:

Таис Афинская (Tais Afinskaja) , 1972


více info...

Přidat komentář

Šajler
09.11.2021 3 z 5

Začátek mi dal zabrat,dlouho trvalo než jsem se začetla.Pak to šlo líp,jsem ráda že jsem vydržela. Náročné ale pěkné čtení o starověkém světě.

Acamar
10.04.2021 4 z 5

Obsáhlý historický román věnovaný výrazné antické epoše, dobyvatelskému tažení Alexandra Makedonského, jehož byla hlavní postava Thais účastníkem. Možná ještě větší prostor je dán mytologii a rituálům panteonu nejen tehdejší Hélady, ale i přilehlých oblastí, kterými Alexandr (a tedy Thais) procházeli, zvlášť prastarým kultům ženských božstev v jeho nejrůznějších místních podobách.
Zajímavé, obohacující ... jen to hlavní, čím hétera vešla do dějin - zapálení Persepole - mi, vzhledem k tomu, jak je celý román Thais líčena v superlativech jako kultivovaná, inteligentní, krásu a umění oceňující, jemná humánní bytost, pouze v onen historický okamžik bez nějakého vysvětlení a kontinuity provede tento v podstatě barbarský čin, do vyznění románu naprosto nezapadlo.


GepardLady
21.08.2018 4 z 5

Málokterá kniha ve mně vyvolá tolik protichůdných pocitů. Ta dokonale krásná a inteligentní hlavní hrdinka, resp. to, jak mi její klady autor stále předhazoval, mi chvílemi tak lezlo na nervy, že jsem chtěla knihu asi třikrát odložit. Naštěstí jsem se ale přes tu těžkou první třetinu přehoupla a dostala se i k hezkým, někdy poměrně napínavým pasážím. Ty však střídala sáhodlouhá umělecká pojednání a filozofické disputace, které mě ale často opravdu zajímaly. Na druhou stranu mě mrzelo, když se něčemu takovému autor prostřednictvím postav tak dlouho věnoval, pak poměrně zásadní události shrnul v několika větách a najednou jsem se s Thais ocitla někde úplně jinde, o několik let později (stejně tak konec byl jako ustřižený, s horkou jehlou přišitým epilogem). Nicméně celkový dojem je nakonec lepší než dobrý a já v duchu smekám před Jefremovem, který dokázal tak barvitě a uvěřitelně popsat všední i nevšední život lidí v dané době, jejich obyčeje atd. Skoro to působí, jako kdyby tam byl a vše líčil z pozice tichého pozorovatele. A tím si mě tahle knížka nakonec získala. Byla jsem v antickém Řecku! :-)

stopař
16.04.2018 5 z 5

Kdysi jsem tuto knihu dostala a chvíli trvalo než jsem se jí rozhodla vzít do ruky.Pak mě příběh pohltil a dodnes se k němu ráda vracím.....

PMR
28.10.2017 2 z 5

Autor nemá úplně nesprávné nebo nezajímavé ponětí o helénské době. Nicméně mi kniha jako taková přišla docela přihlouplá.
AT obvykle někam přijde, nechá se svléct, případně i obléct a zase odejde ... Myslím, že i za bolševika to mohlo být napsané zajímavěji - a nemám na mysli chybějící popisy toho, co ženy této profese nejpříznačněji dělaly :-)

noemus
21.10.2017 5 z 5

Tuhle knihu jsem na první pokus po pár stránkách vzdal, po pár letech jsem se k ní, ani nevím proč, snad proto, že je od Jefremova, zase vrátil a když jsem se prokousal tím začatkem, tak to začalo být zajímavé. Dost zajímavé na to abych zpětně mohl říct, že je to jedna z těch nejlepších knih co jsem kdy četl. Každému doporučuji ať se nedá odradit začatkem a čte dál, nebude rozhodně litovat.

Tripedalia
01.08.2017 5 z 5

Ze začátku se člověk trošku ztrácí v množství cizích slov a názvů, ale pokud vytrvá, tak je mu odměnou nádherný příběh svéhlavé hetéry z doby Alexandra Makedonského, který nás zavede do různých koutů světa a odhalí mnoho o tehdejších národech a náboženstvích. Je to další z těch knih, u kterých si člověk vysloveně vychutnává každou stránku...

Atanone
13.05.2017 5 z 5

Příběh o velikém válečníkovi,i když ne tak úplně o něm a právě to je na knize-alespoň pro mě-krásné.
Opakovala bych jen,co už řekli čtenáři přede mnou,takže už jen hvězdičkuji

Red.H.Rad
20.02.2017

Kolik lidí tolik chutí, ale mě tahle pohádka o krásné Tháis a Alexandru Velikém chutná čím dál tím víc. Něco fikce, trochu fantasy a hromada historických podkladů se tak dobře skloubily že tuhle knihu řadím po bok takových jako je Egypťan Sinuhet. Můžu všem jen doporučit. N1

ewalien
08.02.2016 5 z 5

První historický román, který jsem kdy četla (v 15 letech) a rozhodně nejoblíbenější. Líbí se mi, že hétery, které většina spisovatelů líčí jako obyčejné prostitutky, tady autor ukazuje spíš jako japonské gejši. Příběh Tháis se odehrává během nejdůležitějších okamžiků historie, autor šikovně vyzdvihl závažnost doby a vliv tehdejších náboženství a kultur, se kterými se hrdinka setkává. Byla to pravděpodobně právě tahle kniha, která ve mě nakopla zájem o historii, který povinné hodiny dějepisu skoro udusily.
Ať už má čtenář zájem jen o zajímavý příběh, nebo se více zajímá o dějiny, napsané poutavou formou, tuhle knihu můžu doporučit.

Atuin
13.01.2016 5 z 5

Malé, velké mistrovské dílko, člověk by to ani nečekal, ale je mile překvapen jak výrazem textu, kde se snadno zapomenenete skrz úžasné prostředí tak skrze myšlenky které autor vtepal do myslí všem postavám. Opět přesvědčivý obraz kdy autor píše z patra, uvěřitelně jako by tam byl. Doporučují všem kdo milují historické romány, a nikoliv jen ty.
Udělala na mě stejně velký dojem jako Král musí zemřít. Má zájem a to skutečný člověka obohatit a zasytit a nikoliv se mu jen zalíbit.

Majrek
19.09.2015 5 z 5

Hluboce smekám před autorovou znalostí historie i schopností přednést ji čtenářům ve srozumitelné podobě.

Hesiona
18.07.2015 5 z 5

Vždycky jsem chtěla být jako Tháis - krásná, hrdá, silná... Patří k mým zamilovaným. Dozvěděla jsem se tam spoustu o starověkém Řecku, třeba kolik je mina sov :D

ivana8555
12.06.2015

Jedna z mých prvních knich. Stále ji mám v knihovně a občas si jí přečtu - nádherně napsané.

tany9
13.02.2014 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla.Úchvatný popis tehdejšího Řecka, Egypta, Sparty a Alexandrova tažení.Četla jsem ji x krát a budu ji číst ještě vícekrát.

Vida
05.03.2013

Příběh hétery ve 4. století p.n.l. Příběh dívky, která byla vychována jako svobodná a svobodomyslná bytost s nadáním a talentem, který dokázala rozvíjet. Setkala se za svůj život s mnoha filosofy, stála po boku velkému Alexandrovi, byla zasvěcena do tajů duchovna...

Je to kniha, ke které se vracím za svůj život již potřetí a stále mi má co říci a obohacuje mě. Nacházím v ní moudrost a až překvapující náhled na současný děj naší společnosti, na náboženství, duchovno, filosofii, politiku i podstatu vztahu mezi ženstvím a mužstvím.

Nejlépe vyjádřeno citáty z knihy:
- o náboženství "Čím je víra primitivnější, tím více se jí přidržují lidé nevzdělaní, a čím temnější je jejich duše, tím jsou fanatičtější."
- pochopila jsem symbol kola - kříž se zahnutými rohy, ovšem záleží na směru zahnutí, podle toho je symbolem dobra nebo zla...
- nebo jeho postoj k podstatě ženství a mužství (podle mého neuvěřitelně výstižně popisuje stav naší současné společnosti) "Neklidný a sebevědomý mužský duch změnil světový pořádek, jenž panoval za vlády žen. Kněží vyhlásili všemu ženskému boj. Mužům je bližší rozum než paměť, cit, srdce a duše. Stalo se tak již dávno, kdy člověk ztratil víru v sebe a začal spoléhat na vynálezy nástrojů, čímž se postupně vzdaloval své přirozenosti a oslaboval své vnitřní síly. Ženy žily jinak a zachovaly si víc ze sebe sama, mají silnější duši než muži a taky je v nich víc lásky a vědomí vlastní podstaty..."
Ráda bych vypsala víc, ale každému přinese příběh hétery Tháis něco jiného, proto jistě stojí za přečtení.