Hlubina na nebi

Hlubina na nebi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45175/bmid_hlubina-na-nebi-ORT-45175.jpg 4 24 7

Hlubina (Vinge) série

< 2. díl

Po tisících letech hledání stojí lidé před prvním kontaktem s nehumanoidní ra­sou. Záhadné chování hvězdy OnOff přilákalo nezávisle na sobě hvězdné flotily Qeng Ho a Emergentů. Objevily Arachnu – planetu obývanou Pavouky. Jejich civilizace slibuje netušené možnosti. Díky spolupráci obou ras může lidstvo udělat obrovský technologický skok. Jenže cíle obou fotil jsou rozdílné. Queng Ho jsou svobodní mezihvězdní obchodníci a Emergenti krutí a nelítostní otrokáři. Vše tak nezadržitelně směřuje k tragickému konfliktu… Hlubina na nebi dostala v roce 1999 cenu HUGO za nejlepší román.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

A Deepness in the Sky , 1999


více info...

Přidat komentář

Cityman
10.10.2019 5 z 5

Nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl! Pro mě naprosto srdcová záležitost! Škoda, že v Čechách vyšel jen zlomek tvorby tohoto autora. :-(

thorir
07.07.2019 4 z 5

Druhý příběh ze světa Zón Myšlení a autor opět exceluje originalitou a představivostí. Mimozemská rasa je opět neobvyklá, byť smečky v předchozí knize jsou dle mého přece jen originálnější a pro mnohé asi i sympatičtější. Místy je trochu utahanější než předchozí kniha. Hlavně prostřední třetina je často skoro až nudná, některé popisy k uzoufání zdlouhavé (to je ta stržená hvězda). Naštěstí to vynahrazuje začátek a konec. Začátek s příslibem neobjeveného, tajemného světa, objevná cesta a interakce s mimozemskou civilizací, konec s rozuzlením linek, vyřešením příběhu. Jinak je to klasická space opera, hodní vs. zlí. Lze číst jako samostatnou knihu, nicméně osvětluje některé pojmy, skupiny a motivace z předchozího příběhu. Některé nápady, zejména habitat v L1, za přečtení rozhodně stojí. Fanoušci SF by rozhodně neměli minout.


ludek.n
11.04.2019 4 z 5

Hned na úvod je nutno zmínit, že Hlubina na nebi je zcela samostatný příběh, který s Ohněm nad Hlubinou má společné jen univerzum, v němž se odehrává a promyšlenou strukturu vyprávění, které se opět pohybuje ve dvou dějových liniích a představuje další „zvláštní“ mimozemskou rasu - pavoukovité Arachňany. Děj jednotlivých knih na sebe jinak nijak nenavazuje a pro pochopení obsahu je možno číst každou z nich i bez znalosti té druhé. Vingeův rukopis je identifikovatelný už od úvodního prologu a hned dává najevo, že tady se bude hrát na tvrdou sci-fi notu, plnou důmyslných a originálních nápadů. Autor si v prvních dvou třetinách knihy připravuje půdu a buduje atmosféru pro strhující finále. Tato část mi nicméně přišla hodně rozvláčná. Ne že by byla chudá na zajímavé momenty a události, jen jsou dávkovány velmi opatrně a v dlouhých horizontech. Také mi přišla pavoučí civilizace, v porovnání se smečkami z Ohně nad Hlubinou, méně interesantní, a díky tomu mě linie na planetě Arachna tolik nebavila. Závěrečná část Hlubiny ovšem byla skutečně parádní a odškodnila všechno to čekání a vznesené výhrady. Zvažoval jsem dokonce plný počet hvězd, ale nakonec jednu ubírám za tu počáteční nevýraznost.

Metla
26.02.2019 4 z 5

"Hlubinu na nebi" jsem nechala ve své knihovně řádně odležet - v očekávání malinko náročnějšího scifka, plného zajímavých nápadů a neotřelých emzáků. Předpoklad se v podstatě naplnil, akorát bych uvítala, kdyby Pavouci nebyli tolik lidští. Nejde mi o jejich jména (která by po přeložení do češtiny zněla jako z "Hobita"), nýbrž celkově o chování, kdy jedině podle popisu fyzických odlišností pochopíme, že je řeč o mimozemské rase. V tomto směru mi smečky v "Ohni nad Hlubinou" přišly atraktivnější, poskytly větší míru fascinace.
Možná z toho důvodu pro mě (především v druhé polovině románu) byla o chlup čtivější lidská linie, konflikt obchodníků Qeng Ho s otrokářským systémem Emergentů měl hloubku i šmrnc. Popis života v uzavřené společnosti na oběžné dráze mě lákal víc, než pobyt na "všední" planetě Arachna, drasticky ovlivňované abnormálními výkyvy slunce On/Off.
Jednotlivé postavy jsou zpracovány náležitě, padouši jsou správně zlí, klaďasové sympatičtí, narazíme také na pár rozporuplných charakterů. Přesto se mě osudy hlavních hrdinů citově nedotýkaly tolik, jak by mohly, emoce se ustálily ve formě mělkého brouzdaliště a žádná smrt nevydojila ze slzných kanálků nadměrnou vláhu. Když se k tomu připočte lehounce kýčovité finále, mé dilema s udělením čtyř nebo pěti hvězdiček dopadlo v neprospěch vyšší cifry.
Vernor Vinge opět potvrdil svou spisovatelskou kvalitu a připravil čtenářům poctivý nášup space opery s příchutí hard sci-fi, těším se na jeho další knihy (pokud u nás tedy vyjdou). 85%

Melcrovka
13.10.2016 5 z 5

Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem četla. Propracovaný příběh, pečlivě vykreslená psychologie postav, pohled na stejnou věc z hlediska dvou různých světů, dvou různých živočišných ras. Nechybí zde intriky, boj o moc, zoufalství lidí odříznutých ve vesmíru od jim známé civilizace. Na druhou stranu tito lidé z dálky pozorují vývoj méně vyspělé civilizace nového nehumaidního druhu.

lazarus
12.02.2016 4 z 5

Jsem na rozpacích co mám k tomuto dílku vlastně napsat. Dal jsem čtyři hvězdy, ale nejsem si jistý, jestli to je dobře. Hlubina má velice zajímavou a lákavou nosnou myšlenku. Ovšem provedení je hodně, ale opravdu hodně rozporuplné. Místy zmatené, místy nekonzistentní vyprávění osudů mnoha postav je nepřehledné a přišlo mě až moc často nelogické.
Očekával jsem trochu víc sci-fi ve smyslu, že se dozvím něco o tom proč OnOff "bliká" a co má Trinli v plánu. Nemyslím tím jeho závěrečný výmysl, ale tu původní myšlenku.
Dostalo se mě mnohem víc vztahy-pitvajících plků a mnohem míň zajímavých nápadů a myšlenek, než jsem čekal. Několikrát jsem se čtením chtěl seknout a vzdát to. Byly tam sáhodlouhé pasáže, které unavovaly a které jsem se nakonec rozhodl přeskákat abych vůbec dožil závěru příběhu.
Nevím jestli je to podivným překladem, nebo svérázným jazykem pana autora, ale četlo se mě to špatně. Znáte tu radost ze čtení u Kinga, Bradburyho, případně Simmonse a jiných, kde letíte po řádcích a kde je občas jedno co čtete, protože to je krásně napsané? Tak Hlubina je pravý opak. Neohrabané věty, podivná přirovnání a občas trochu moc lidové obraty vás ne a ne vtáhnout do děje.

józi.odkudkam
25.01.2015 5 z 5

Tahle, bohužel takřka neznámá, monumentálně epická freska pečlivě budovaného příběhu s velkým maštalí pro detail a psychologii postav - si - pozornost - rozhodně - zasluhuje! (Fantastický závěr setkání obou civilizací pak nemá obdoby.) Kvalitativně úplně jinde než, dle mého názoru o poznání horší Oheň nad hlubinou. Tu na nebi si rozhodně ujít nenechte. Pham Trinli rulez! Čistých pět *****

Štítky knihy

Hugo (literární cena)

Autorovy další knížky

Vernor Steffen Vinge
americká, 1944 - 2024
2000  84%Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli
2004  82%Hlubina na nebi
2000  84%Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů

Kniha Hlubina na nebi je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst18x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x