Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli

Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45172/bmid_pad-straumli-prvni-cast-xZD-45172.jpg 4 32 7

Hlubina (Vinge) série

1. díl >

První kniha prvního dílu série Hlubina. Na zapomenuté planetě těsně za hranicí galaktické Slupky objevila skupina lidí z planety Straumli prastarý archiv. Při průzkumu tohoto archivu však nevědomky iniciovali procesy, které vedly ke znovuzrození Mocnosti. Když si výzkumníci uvědomili, co způsobili, bylo již pozdě. Při panickém útěku před hrozbou galaktického rozměru havarovala jejich kosmická loď na neznámé planetě a jediní přeživší trosečníci – dvě děti – se rázem ocitli ve středověkém světě osídleném jedinečnou, krutou vlčí rasou. Jako odpověď na signál poničené lodi je vyslána záchranná mise. Začíná boj s časem, kdy v sázce je nejen život dětí, ale i budoucnost celého vesmíru, neboť nákladní prostor havarované lodi ukrývá tajemství, které může zastavit nově zrozenou, útočící Mocnost! Vesmír originálně popsaný jako prostor rozdělený do jednotlivých „zón myšlení“, kdy technologie jsou závislé na zóně, ve které se zrovna nachází (takže pochopíte, proč cestování nadsvětelnou rychlostí v nám známém vesmíru není možné). Vesmír osídlený stovkami podivuhodných ras a civilizací, včetně potomků dávných pozemšťanů. Vesmír, v jehož kulisách autor vytvořil mistrovské dílo – unikátní koktejl tvrdé sci-fi, vysoce napínavého dramatu a nádherného příběhu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

A Fire Upon the Deep , 1992


více info...

Přidat komentář

Belisima
15.10.2019

Jak mám uvěřit a nechat se pohltit příběhem, když mimozemšťan který vypadá jak vlk, nemá ruce a kouká do dalekohledu, beru, že umí mluvit s ostatníma v myšlenkách, ale oblíká se? Jak? Na nosítkách odnáší tělo? Jak? Kdyby spisovatel z toho vlka udělal jakoukoliv jinou příšeru, tak, aby se tomu dalo věřit, ale já mám 4 psy a ti se ani neumějí přikrýt dekou, když je jim zima, protože hubu má jen jednu a tu deku si furt tahá, ale svoje tělo pod ní nedostane... No možná až budu starší a senilní, tak to dočtu, protože nad tím... ne, asi ani pak ne.

lazarus
29.04.2019 5 z 5

Hodnotím obě knížky jako jeden logický příběh.
Oheň nad Hlubinou je epická space opera podobného ražení jako Hyperion, nebo sága Heechee. Velké množství originálních nápadů na vcelku malém prostoru pobízí čtenáře k dalšímu fantazírování. Ve finále mě nakonec chyběl jen malý odstavec o objevu nějakého pozemského artefaktu na planetě Spárů. Epičnost by dostala jiný rozměr, svět Hlubiny by se posunul směrem k Nadaci a bylo by krásně zaděláno na pokračování.


ludek.n
05.04.2019 4 z 5

Vingeův román Oheň nad Hlubinou, v Česku opět nesmyslně rozdělený do dvou knih, získal v roce 1993 prestižní ocenění HUGO za nejlepší sci-fi román. A řekl bych, že právem. První třetina tohoto monumentálního eposu, nazvaná Pád Straumli nás seznamuje s originálním Vingeovým vesmírem, rozděleným na zóny, v nichž i ta nejvyspělejší technika funguje podle toho, v které ze zón se zrovna nachází. Například lety v Pomalé zóně znamenají pro posádky vesmírných lodí klasický problém s relativitou času a nekonečnými vzdálenostmi. Současně s tím nám autor představuje planetu Spárů s její unikátní, do smeček rozdělenou, civilizací. Propojením tvrdé technologické hard sci-fi se středověkou klanovou fantasy, vzniká zajímavý kontrast, který však na druhou stranu není pro každého. Entropie jednotlivých částí je totiž natolik odlišná, že je potřeba být otevřen všem podnětům, které si autor připravil. Každopádně Pád Straumli je ve své podstatě prolog Ohně nad Hlubinou a jako takový je ho potřeba brát. Opravdu strhující je vlastně až závěr knihy, který, jak doufám, signalizuje věci příští. Těším se, kam se bude příběh dál rozvíjet.

thorir
03.02.2019 5 z 5

Klasická hard SF space opera, která si zaslouží své místo mezi mistrovskými díly. Příběh v podstatě rozvíjí téma technologické singularity v podobě z řetězu utržené umělé inteligence. Autor skrze svůj čtivý, zábavný a svěží styl psaní čtenáře zavede do galaxie obývané nesčetnými civilizacemi, historie staré milióny let. Vyzdvihuji nesmírně zajímavý nápad rozdělení galaxie do zón, kde technologie fungují jinak, čím dál od jádra, tím lepe (Země je samozřejmě v jedné z těch nižších zón). Protagonisté jsou na jedné straně lidé (sekundují originální souputníci) a lidské děti a na druhé straně neméně originální původní obyvatelé planety Spárů. Bez zásadních spoilerů nelze napsat více. Originalita „mimozemšťanů“ je značná přednost příběhu. Autor následně rozvíjí příběh záchrany galaxie, viz anotace. Čtenář sleduje dění na planetě Spárů a v další linii osudy zoufalé „záchranné mise“. Alespoň pro mě byla zajímavější linka zabývající se děním na planetě, tamní protagonisté dokážou přirůst k srdci (kdo by nechtěl za kamaráda Amdiranifaniho?). Pro fandy science fiction povinnost. Nakladatel v ČR z nepochopitelných důvodů rozdělil jednu knihu do dvou částí.

Jacck
20.07.2017 4 z 5

Je to klasická space opera, tj. dobrodružná zápletka ve vesmíru. Galaxie je tu rozdělena do několika zón a v každé zoně fungují trochu jinak fyzikální zákony, směrem k okraji galaxie je možné nadsvětelné cestování, hyperinteligentní umělé inteligence, směrem k jádru galaxie se vše zpomaluje. Pár kolonizátorů z lidské planety Straumli objeví prastarý archiv a vypustí na galaxii malevolentní inteligenci, předtím však ještě vystřelí raketu, která odnese do kosmu obranu proti té inteligenci. Zápletka má pak strukturu Pána prstenů, kdy Zlo honí po galaxii malou kosmickou loď, která ztroskotala v hlubinách pomalé nemyslící zony na středověké planetě obývané exotickou rasou mimozemšťanů. Děj se pak střídavě odehrává v kosmické lodi a na té středověké planetě. Celá kniha je dost originální a dost poutavě napsaná, takže po celou dobu nenudí.

Melcrovka
13.10.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem přečetla až po přečtení Hlubiny na nebi. Opět mě překvapila originalita autora - návrh vesmíru, neotřelá vlčí rasa.

Arcisit
27.05.2016 4 z 5

Docela originální scifíčko, které určitě stojí za přečtení. Má od všeho trochu, ale u nás to vydavatel zbytečně rozdělil do dvou knih, byť v originálu je to kniha jedna. Takže pozor pokud nemáte druhý díl můžete být potom lehce nasra.... :-)

Štítky knihy

vesmír space opera intriky Hugo (literární cena) kosmické lodě

Autorovy další knížky

Vernor Steffen Vinge
americká, 1944 - 2024
2000  84%Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli
2004  82%Hlubina na nebi
2000  84%Oheň nad Hlubinou II: Planeta spárů

Kniha Oheň nad Hlubinou I: Pád Straumli je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst40x
Chci si koupit21x
dalších seznamech4x