Hledá se Dory - Zlatá kniha

Hledá se Dory - Zlatá kniha https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367224/bmid_hleda-se-dory-zlata-kniha-G8q-367224.jpg 3 9 5

Rok poté, co Marlin a Dory přeplulili oceán, aby našli Nema, žijí všichni tři spokojeně na korálovém útesu. Jednoho dne se Dory s Nemem a jeho třídou vydala podívat na migraci rejnoků, když tu se jí začaly vybavovat vzpomínky na rodiče, kterým se jako malá ztratila. Z útržků minulosti se Dory snaží vystopovat svoji rodinu, přičemž se spolu s Marlinem a Nemem dostanou do mořského akvária v kalifornské zátoce Morro, kde zachraňují, léčí a vracejí do volné přírody nemocné nebo zraněné mořské živočichy. Brzy se ukáže, že najít rodiče bude daleko těžší, než si Dory myslela.... celý text

Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Finding Dory - Golden Book , 2016


více info...

Přidat komentář

ahanka
16.03.2021 1 z 5

Bohužel neumím opravit chybu ve svém komentáři, kde samozřejmě nemohu “text zpravit” ale “spravit”. Omlouvám se. Píšu vše na telefonu a dcera si mě plete s prolézačkou :), tak mi chyba unikla.

ahanka
16.03.2021 1 z 5

Dcera tento příběh zbožňuje, a tak jsem jí koupila i tuto knihu, protože rádi pohádky čteme. Ilustrace pěkné, kniha je delší, což je pro někoho výhodou pro někoho nevýhodou.
Co mi ale vadí moc je kostrbatý překlad a lajdácká korektura nebo dokonce její absence. Když dceři knihu čtu, text si upravuji a chyby opravuju. Chybí tam některé velmi povedené vtipy z filmu, což mě mrzí a dítěti chybí. Docela přemýšlím, že si text zpravím a přelepím. Chápejte, jsem pracovně deformovaná, jeden čas jsem si korekturami a psaním i překlady vydělávala a oceňuji tedy kvalitní práci, která zde rozhodně chybí.
Pro příklad:
1. Naděje je myslím jednou napsána půcodně anglicky Destiny,
2. Zátoka Perel Morro v Kalifornii je jednou napsaná takhle jindy Perla zátoky Morro v Kalifornii,
3. Nevhodné obraty v češtině vycházející z angličtiny. Např. Hank a Dory by měl být Hank s Dory.
Celkově je text suchým sledem událostí. Pohádky/knihy pro děti by měly být přeci jen čtivější, klidně na úkor obsažnosti, protože se mnohdy čtou nahlas a text čtený nahlas má náročnější požadavky na skladbu věty, návaznost vět nebo i výběr slov a důslednost.


hetty64
21.01.2021 4 z 5

Krásná kniha, úžasné ilustrace. Mám ale dva problémy:
1. nadpis - ta "Zlatá kniha" mě vyloženě rozčiluje
2. neobsahuje vtipy z filmu :( ... což ale chápu, i tak je dlouhá

jitka7
08.01.2020 5 z 5

Nám ji teď donesl ježíšek a rádi si ji čteme. Krásná ilustrace.

evismaior
26.12.2018 5 z 5

90% - "Zlatá kniha" je zjevně nějakou delší verzí a košatějším převyprávěním filmového příběhu, než kniha Hledá se Nemo, kterou jsem měla v ruce předtím. A hodně to tomu provedení prospělo - krásné obrázky, které připomenou film, délka akorát, v příběhu nic nechybí. Ale filmové zpracování je zkrátka lepší a člověk se neubrání vzpomínkám na všechny vtípky, které so do knihy nevešly, a i kdyby se tam vešly, prostě by tak nevyzněly.

Autorovy další knížky

Walt Disney
americká, 1901 - 1966
1992  90%Dobrou noc
1991  89%Kuchařka kačera Donalda
1995  92%Lví král
1991  84%Veselé Vánoce
2008  63%Prasátko má narozeniny

Kniha Hledá se Dory - Zlatá kniha je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x