Hlad

Hlad https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63487/hlad-63487.jpg 5 13 3

Výbor z díla Františka Halase, bibliografie, životopisný přehled, montáž ze studií, statí, recenzí, poezie, přednášek, rukopisů a dopisů a autentické fotografie samotného autora.

Přidat komentář

Pablo70
23.11.2023 4 z 5

Musím o jeho životě napsat: To bylo ještě v době, kdy se komunisté chodili modlit do kostela. (V dětství jsem o takových lidech občas slýchal.) Jeho matka byla silně věřící, on už byl komunista. Lidé věřili, že bolševik může jejich bídu vyřešit. Na konci života poznal, že se mýlil. Jeho poezie sdílí osudy této země. Mnoho básní je litanických nebo alespoň meditativních. Texty v próze se čtou lépe. Přece jen zemřel už krátce po válce, avšak po roce 1948. Je to dávno. Komunisté nazvali jeho básně pohrdlivě „halasovštinou“, dekadencí. (Podobně stavěný byl termín „holanovština“.) Odklon od stranické linie se neodpouštěl, aby si tak lidé mysleli ještě něco jiného, než je povoleno! Halas však dobře vycházel i s katolíky. Politika byla důležitější. Avšak poezie zůstala až dodnes, Tato kniha vás přehledně seznámí s jeho životem i dílem.

Acamar
03.06.2020

Slovy samotného Františka Halase..."Nejvyšší, čeho básník může dosáhnouti, je mlčení. Trvání jeho práce a jeho díla je pak v tom, nakolik dobře vyjádřil nově a silně některou z oněch konstant, z nichž poezie tryská a které mimo jiné hlavně jsou: láska, boj, noc, smrt, narození, čas..."
Posuďte sami...

Říkám si pořád Život
a je to jen útek osudnice
Přibude trochu horeček
rmutu žadonění
a nic víc

Říkám si pořád Sen
a je to jen uhlík vypadlý
Přibude troška hladu
nedočkavosti zklamání
ani zbla víc

Říkám si pořád Láska
a je to jen milodějný kyslík tmy
Přibude trochu studu
zlacení samoty
a nic víc

Říkám si pořád Smrt
a je to jen stará sklenářka
Přibude kventlík naděje
Sbohemdání
ani zbla víc

Říkám si pořád Poezie
a je to jen hrstka orlích per
Přibude kůrka štěstí
údivu zkroušenosti
a nic víc


Renek
30.01.2019 5 z 5

Ten člověk je samorost, nesnese srovnání a cesta k němu se klikatí stejně jako zmijí hřbety. Za menší obolus ústupku vám otevře studnici básnického bohatství, které jen tak někde nevyčtete.