Já se tam vrátím...

Já se tam vrátím... https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12957/ja-se-tam-vratim-12957.jpg 4 89 21

Slavná básnická skladba Františka Halase z roku 1939 je silným osobním vyznáním lásky k Vysočině, krajině básníkova dětství. Tato báseň v próze napsaná výsostnými jazykovými prostředky a opěvující jistoty a krásy domova, patří mezi klenoty české poezie. * Ukázka: Sednu si k ohni, z jehož kužele bude černá hodinka soukat teplo a všelijaké povídačky. Pst, pst - zasyčí uhlík a ztratím se sám sobě v kočičím tichu. Doma, doma, doma! To je ono, to je to slovo jako ten nádherný "špalek" kupovaný na poutích, slovo, které hodinu vydrží sládnout pod podnebím. Vzpomenu si na sestru vránu, bratříčka chocholouše, i na ostatní čtyřnožky a hopsáčky, polituji, že nejsou blíž, ba možná i nějaké to kázání bych svedl a ten žvanec taky by se pro nás všechny sehnal.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Poezie

Vydáno: , Sursum
více info...

Vendula897
Vendula897
28.01.2023 5 z 5

Nádherná sbírka, ze které čiší láska k rodnému kraji, na který snad vzpomíná každý... s láskou, s jistou nostalgií a trochu i nadějí......jedno, zda se jedná o Vysočinu, Český ráj, Beskydy.... rodný kraj máme v srdci všichni. Pan František Halas to touto nádhernou sbírkou řekl za nás....i kdyby mi jen oči pro pláč zbyly, já se tam vrátím...

Vahyvahi
Vahyvahi
12.09.2022 5 z 5

Zase jedna z těch básnických skladeb z toho zlatého období, které musí chytnout za srdce i ty, kteří poezii obecně moc neprožívají.


boxas
boxas
24.03.2022 5 z 5

Já se tam vrátím... František Halas
Tohle je skutečný skvost naší literatury! A říkám to s plným vědomím toho, že poezii zas až tak moc nemusím.

JAnD
JAnD
09.06.2021 4 z 5

Báseň v próze asi neumím ocenit tolik, jako čistou poezii, což je u mne s podivem, protože jsem na poezii jinak nikdy moc nebyl :-)
Ale je to krásný jazyk a hra se slůvky.

martineden
martineden
26.03.2021 5 z 5

Kdyby mi jen oči pro pláč zbyly, já se tam vrátím, já se tam i poslepu vrátím...
Není co dodat, pane Františku, děkuji!

makovec201
makovec201
24.10.2020 5 z 5

Skvělé! Nádherné verše, české a přeci světové. Kdo nečetl jen proto, že má odpor k povinné četbě - doporučuji ho překonat. Ochudit se o takovou krásu by byla škoda.

lubtich
lubtich
14.09.2020 3 z 5

Taková milá nostalgická poezie v próze. Vážně vás to navnadí na vzpomínání. A je taky pěkný, že Vysočinu velebí i někdo jiný než náš republikový "reprezentant".
Ve vlastních jménech jsem se naprosto neorientoval, to odpusťte, pane Halas. Ale určitě se k tomu vrátím, já se k tomu vrátím... už jen kvůli obratům jako je „Archa domova až po okraj naplněna bude vším světem a já vypluji za tichého oddychování stájí a stodol.“ či:

(...) Tajemství umět se zalichotit mým polím a lesům vám však nevypovím. Copak si myslíte, že skokani čistí vody pro každého? Mít dětské srdce, to je to, mít dětské srdce! Pak uslyšíte! Pod střevličím nebem hlídají stráň zmije, tváří se při tom jako nekonečnost sama. (...)

terimila
terimila
06.07.2020 4 z 5

Já na poezii nemám buňky. Ale když mě letošní knižní výzva ke knize básní přímo dokopala, prozkoumala jsem rodičů knihovnu a objevila tam tuhle útlou, půvabnou knížečku. Přečtena na dvě krátká ponoření. Básně v próze jsem jaksi vždycky měla radši než ty veršované, přijdou mi přirozenější, méně sešněrované.
Takže se mi to četlo bez obvyklého básňového trápení, celkem s radostí a chutí, připomnělo mi to krajinu a chvíle domova a dětství, které se ale nevrátí... a navnadila mě na budoucí chvíle klidu, jednou snad na okraji Vysočiny na chatě, kde budu jako stará babka sedět u kamínek ve vytopený seknici, za okny bude ťukat déšť a foukat vítr, já budu pít mátovej čaj a uždibovat sušící se jabka z plotny, číst staré knihy a tvářit se jako stará čarodějnice. :)) Budu pálit ohně, péct brambory, užívat si kočičího ticha (jak krásný obrat, pane Halasi!)... pak se tam vrátím.

Litocha
Litocha
25.01.2019 5 z 5

Vycizelovaný jazyk, působivé obrazy, upřímnost a naléhavost, ze které mi běhá mráz po zádech. Někdy nemusí být poezie psaná ve verších...

boxas
boxas
27.08.2018 5 z 5

vyznání, které jde doslova od srdce k srdci. Vždycky mě znovu dojímá...

intelektuálka
intelektuálka
23.05.2018 5 z 5

A vyznání rodnému kraji:

Ať si jen země letí do prázdna, ať si jenletí
jen když zbude jistota jednoho místa
místa posledního, místa jen pro hrob.

Chci ho mít tam, jen tam u nás.
Kdyby mi jen oči pro pláč zbyly,
já se tam vrátím
já se tam i poslepu vrátím...

intelektuálka
intelektuálka
21.05.2018 5 z 5

Dojat vším co je láska
k tobě se přimykám
smuten vším co je láska
před tebou utíkám

Překvapen vším co je láska
mlčím ve střehu
churav vším co je láska
soužím se pro něhu

Poražen vším co je láska
u věrných noci úst
opuštěn vším co je láska
až k sobě budu růst

Doznání - Tvář

Aleh
Aleh
05.12.2017 5 z 5

Krásné vyznání lásky k domovu a rodnému kraji obklopenému krásnou přírodou. Každý čtenář může při čtení těchto veršů vzpomínat také i na ten svůj domov a kraj odkud pochází. Místa, která jsou spjata s našim dětstvím a která zůstanou v našich myslích až do konce našich životů. Sama se často v myšlenkách vracím do kraje mého dětství a mládí a hlavou se mi honí vzpomínky spojené s určitými místy. Vzpomínky na dobu, kterou již dávno odvál čas, ale v mé mysli stále čas od času při občasných návštěvách znovu ožívají.

Jana283
Jana283
31.10.2017 5 z 5

Umím ji celou nazpaměť. Je to kraj mojí babičky, a tak jsem se jí naučila, abychom si spolu mohly kdykoli zavzpomínat....Teď už bohužel mnoho let vzpomínám sama, ale vím, že "i kdyby mi jen oči pro pláč zbyly, já se tam vrátím....".

Damato
Damato
07.08.2017 5 z 5

Nad knihou asi nemá smysl polemizovat, je to prostě nádhera, spíš by mě zajímalo - taky máte při čtení pocit, že hned teď se musíte sebrat a jet se podívat do krajiny svého dětství, vrátit se tam a už nikdy nikam jinam nejezdit? Já ten pocit měla, ovšem čas letí i tam a tam kde za mého dětství býval les, je teď sídliště, tam , kde byl park je teď zarostlé křoví , tak kde jsem dostala tu první opravdickou pusu teď stojí Lídl a ten strom sice pořád stojí, tam kde stával, je připadá mi, že je rok od roku smutnější. A hlavně, nikdo tam z toho okna v tom mém paneláku nevolá... kde zas lítáš, oběd je na stole..... Nostalgie ze mě čiší na všechny strany, já vím, ale za to ty básně nemohou, těm nelze nic vytknout.

Ezop1959
Ezop1959
11.06.2017

Naprosto jedinecny skvost ceske literatury! Vracim se k nemu po dvaceti, triceti letech, a zda se mi cim dal tim lepsi ...

kara
kara
27.12.2016 5 z 5

Jedním slovem nádhera!

Zednář
Zednář
18.09.2016 5 z 5

Jedna krátká hodinka v parku s touto libůstkou a jsem na srdci zas o něco bohatší.

nikikostadinova
nikikostadinova
15.06.2016 5 z 5

Tohle je opravdová nádhera a veliká krása. Zvláště poslední věty jsou velmi silné. Mně se nestává moc často, že bych si části básně či textů hned po přečtení pamatovala ale konec tohoto skvostu jsem si zapamatovala hned a okamžitě. Prostě pro mně velmi silný zážitek.

em54
em54
12.08.2012 5 z 5

Tahle Halasova báseň v próze mě přitahuje už dlouhá léta. Četl jsem a občas se k ní vracím - a přece z ní ve mně zůstává jen ta atmosféra - slova se vytrácejí a zase vrací. Výsostný jazyk, který vždy potěší, nedrhne... a přimyká člověka k rodné hroudě, ať je kdekoli... a pokaždé se v duchu vracím na kunštátský hřbitov... a slyším jeho syna vyprávět o tátovi, vyprávět podstatnou část dějin české poezie... a pana Ludvíka Kunderu... to samozřejmě v té básní není... ale dokáže to vyvolat = doporučuju přečíst, chcete-li si vyvolávat své vzpomínky spojené s rodnou krajinou a lidmi v ní... Halas to dokáže.

Štítky knihy

básně v próze František Halas, 1901-1949

Autorovy další knížky

František Halas
česká, 1901 - 1949
2001  85%Já se tam vrátím...
1958  76%Torso naděje
1948  76%Kohout plaší smrt
1946  84%Staré ženy
1997  80%Před usnutím

Kniha Já se tam vrátím... je v

Přečtených117x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených7x
Knihotéce20x
Chystám se číst27x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x