Historický atlas Bible

Historický atlas Bible https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482433/bmid_historicky-atlas-bible-6Lf-482433.jpg 5 3 1

Výpravná obrazová publikace vycházející z práce předních italských biblistů. Čeká vás cesta za historií nejznámější knihy všech dob: Bible. Působivá výprava o šedesáti zastaveních začíná v oblasti Úrodného půlměsíce, kde žil Ježíš se svými učedníky, a pokračuje až na posvátnou půdu Jeruzaléma. Důkladně zpracovaný výklad je doplněn o mapy a snímky archeologických nálezů, krajiny i staveb. Vydejte se po stopách biblických příběhů zasazených do kontextu doby a kultury národů, jež obklopovaly Izrael.... celý text

Náboženství Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Atlante Storico della Bibbia


více info...

Přidat komentář

mirektrubak
02.07.2023 5 z 5

Velkolepost!
Setkání s tímto atlasem je opravdu setkání s celými biblickými dějinami. Ve velmi podrobném a velmi přehledném stylu se tady odvíjí biblická historie od starověkých pronárodů až po rozšiřování křesťanství v poapoštolské době. Obvyklou podobou map je zachycení různých postav, kmenů nebo armád v jejich pohybu. Jsou zde události, které čtenáře napadne zde očekávat (trmácení se Izraele do zaslíbené země, Pavlovo misijní putování, sledování Ježíšovy cesty z Galilei do Jeruzaléma), ale hodně pozornosti je věnováno i biblickým událostem, které obvykle nebývají středem pozornosti, příkladem budiž třeba Makabejské války. Potěší i konkrétnosti, jako podrobné schéma prvního chrámu.

U knih podobného typu někdy pokulhává textová stránka. Knihy bývají obvykle pěkné, reprezentativní, a já mám pocit, jako by si jejich autoři říkali, že si je čtenáři budou pořizovat za účelem letmého prolistování, jako dárky druhým, nebo jako ozdobu knihovny - takže na průvodních komentářích zase tolik nesejde.
Historický atlas Bible ale vůbec není ten případ! Tady musím chválit nejen grafickou podobu, ale i úroveň a informační hodnotu doprovodných popisů. Vlastně se jedná o atlas, který je skoro učebnicí biblických dějin! Až jsem zatoužil ji nemít jen půjčenou po dobu svého jarního biblického studování a pořídit si ji trvale, no, ale zase ta cena, achjo.