Hellraiser

Hellraiser https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478764/bmid_hellraiser-RSl-478764.jpg 4 130 32

Franku Cottonovi, požitkáři, jenž vyčerpal veškeré možnosti zábavy v této realitě, se podařilo odhalit tajemství Lemarchandovy kostky, bájného hlavolamu, který otevírá dveře k absolutním rozkoším jiných sfér. Stanul na prahu a vyčkával příchodu svých průvodců, cenobitů, příslušníků tajného řádu těch, kdo rozkoš také hledali, našli a už také pochopili, že s vypjatou smyslností je neodmyslitelně spjata i její věčná souputnice: trýznivá bolest. Hrůzná, nesnesitelná kombinace však Franka přivede za hranici života, zpoza níž mu může pomoci pouze Julia, žena, která kdysi podlehla kouzlu jeho osobnosti. Při boji za Frankovu záchranu dojde ke střetu zástupců pekelného světa blahé agonie s obyčejnými smrtelníky, ovládanými chtíčem, žárlivostí i láskou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Carcosa
Originální název:

The Hellbound Heart , 1986


více info...

Janizoun
Janizoun
23.11.2023 4 z 5

Starý dům a jeho tajemství, dva bratři - Rory a Frank, dvě ženy - Julie a Kirsty.
Frank už vyzkoušel ledacos a chce poznat tajemství Lemarchandovy kostky. Kdyby rozluštil hlavolam této kostky, mohl by zažít rozkoš o které sní. Dokáže tento hlavolam rozluštit? A když ano, přinese mu rozkoš, kterou očekává? Co vůbec obnáší odhalení tajemství a rozluštění této kostky? A jaká tajemství skrývá starý dům?
Horor plný napětí a děsu, který se čte jedním dechem, ale u mě vede Stephen King, jeho knihy se mi líbí mnohem víc. Hellraiser u mě na pět hvězd není, ale pro milovníky a znalce hororů, bude tato kniha patřit pravděpodobně mezi ty nejlepší.

n.ezn.amy
n.ezn.amy
23.10.2023 5 z 5

Larry se s manželkou Julii stěhuje do starého rodinného domu. Najdou zde důkaz, že zde pobýval Larryho bratr Frank, se kterým má Julie jedno velké tajemství. Frank kdysi rozluštil tajemství Lemarchandovy kostky, která otvírá bránu do jiného dimenze a člověku přináší velké rozkoše, ale poté zmizel. Jen jeden člověk ho může ale přivést zpět, ale musí něco obětovat. Skvělý horor, ze kterého vás bude mrazit a slabší povahy můžou být dokonce některými scénami až znechuceny, ale je na každém zda otevře tuto knihu a bude chtít poznat tajemství Lemarchandovy kostky


pafčaodřeky
pafčaodřeky
14.07.2023

Mě to tedy tak moc nesedlo, že se ani neodvážím hodnotit v domnění, že jsem to já, kdo něco nepochopil. Převládající pocit je mírné znechucení a nezájem.

Ronnie68
Ronnie68
12.04.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetla docela rychle .... Ale je fakt, že filmová verze mě bavila krapet více... Kniha mě spíše zaujala až v polovině...

JP
JP
15.03.2023 4 z 5

Adaptaci, kterou sám Barker natočil rok po vydání knihy jsem viděl až mnohem později, než co jsem znal titul 'Hellraiser' a vídával v dětství Pinheada na plakátech (pamatuju si Hellraiser: Inferno). Přesto, jakoby se původní záměr, Barkerově touze vypsat se ze svých let prostituta, který se motal v sadomasochistických klubech, tak trochu vymknul kontrole, ačkoliv nevím, jak on sám se na tohle dívá; ale jakmile něco vypustíte "ven", už to tam je a žije vlastním životem. Otázkou je, jestli horor o interdimenzionálních masochistech s kostkou (úvodní scéna mi připomněla tu z Herbertovy Duny), přetavený do podoby hororové frančízi (ano, Štěpáne, nejsme žádné hranolky), v čele s "Pinheadem", který jakoby v podstatě definoval estetiku a o čem 'Hellraiser' je (potěšení, p-l-e-a-s-u-r-e, ale můžete zkusit i jógu), aby se následně během dalších 20-30 let rozjel do podoby kultovní béčkové série, kterou pravděpodobně zná každý fanoušek hororu, je to, co Barker očekával (sorry za vyčerpávající větu). Cenobity mi naposledy připomněla snad jen epizoda Ricka a Mortyho, ale, když čtu ty výhrady ohledně toho, že Barker detailněji nerozepsal universum okolo bytostí z jiné dimenze, které mají sloužit jako prvek strachu, jejichž filtrovaný odvar sledujeme skrze postavu Franka a jeho akty (ono vůbec, je docela zajímavé se podívat, jakým způsobem jednají všichni lidé v téhle knize a pak si říct, že na jejich volbách neshledáváte nic divného: snaživý ťulpas manžel, který je "mimo veškerý rámec", lovec požitkářství, který nikdy nemá dost a jde si jen za tím, co chce, nevěrná manželka, co se spolčí k vraždění, důvtipná kamarádka, co si chce zachránit kůži), říkám si, že spousta čtenářů asi nechápe horor a chce jen odpovědi. Barker, tohle jako někdo, kdo tvoří hodně v rámci žánru, chápe. Neznámo. A odsýpá to.

Neala
Neala
08.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Za mě fantastický příběh, který se četl jedna radost. Kdo viděl film, tak bohužel nic nepřekvapí, film je totiž až na nějaké odchylky víceméně totožný. Ovšem jako téměř vždy, kniha prostě vítězí, protože tu hutnou atmosféru film úplně nepřevzal a nevyužil, jak mohl.
Opravdu se mi líbilo vyobrazení vztahu mezi Frankem a Julií, kdy oba toužili po něčem víc, nebáli se toho dosáhnout jakýmikoliv prostředky, ovšem každý si to ve finále představoval jinak. Julia měla svou pubertální představu o Frankovi a naivně si myslela, že co pro něj všechno neznamená a jemu šlo pouze o její zneužití, aby se dostal zpět.
Také se mi víc líbilo zakončení, kdy člověk opravdu cítil Frankův děs při představě, že přes veškeré úspěchy s útěkem nad ním sklapla klec a tentokrát pravděpodobně už finálně.
Asi jako všichni ostatní, jedinou menší výtkou je, že cenobité nemají větší prostor. Ale to asi záměrně.
Jinak super čtení. Clive Barker mě málokdy nudí, jeho styl psaní je opravdu osobitý a svižný. Jeho představivost mít. :)

ArwenAragorn
ArwenAragorn
27.02.2023 4 z 5

80%

Tím, že otevřel Lemarchandovu kostku, udělal chybu. Obrovskou chybu.
__________________________________________________________________________________________________________________
Klasický parádní horor. Viděla jsem jako film, už pěkně starý. Atmosféra výborná, děsivé tak akorát. Nemůžu si stěžovat. Svěží tempo, napětí, hromada fantazie, nic nechybělo. Jen snad dovědět se trochu víc o Cenobitech.
Musím doporučit.

jefff
jefff
10.01.2023 5 z 5

Zatímco Stephena Kinga už mám slušně "načteného", druhého krále hororu Clivea Barkera jsem dosud viděl jen zfilmovaného. Novela Hellraiser vydaná Carcosou to změnila. Naštěstí. Barker je totiž úžasný a jediné, co mě na knize mrzí, je její počet stran. Chtěl bych ze světa Cenobitů číst víc. Je to skvěle a syrově napsané, přičemž funguje hrůza i příběh. Barker se s tím nemaže a od první chvíle má příběh děsivé tempo. Velká paráda.

FlexiMZ
FlexiMZ
07.01.2023 4 z 5

Lemarchandova kostka - bájný hlavolam otevírající brány k nepředstavitelným rozkoším. Záhadní cenobité připomínající tak trochu jehelníček a Frank Cotton, který touží po ještě větším uspokojení, než mu obyčejný lidský svět může dopřát.

Do této krátké knížečky jsem se pouštěla bez jakýchkoli očekávání a vlastně jsem ani pořádně nevěděla o čem to má být. Jen jsem ji na instagramu párkrát zahlédla a dozvěděla se, že má celkem úspěch, tak jsem se do ní pustila taky. V první řadě mě zaujala obálka, na které je cenobita. Ani teď po dočtení nejsem úplně schopna říct, co za tvora ten cenobita vlastně je. Čekala jsem, že tam bude trochu větší prostor pro vysvětlení, ale nevadí.

Žasnu nad fantazií autora. S Clivem Barkerem jsem se díky této krátké knížce seznámila prvně a udělal na mě opravdu velký dojem. Text byl svižný, dobře se četl a nebyl tu prostor pro žádné zbytečné obkecávání, což je mi u hororů sympatické. Bavilo mě to tajemství kolem kostky a závěr byl taky super. Nemám co vytknout, možná snad jen to, že bych chtěla o cenobitech i kostce vědět trochu víc, ale i ta nevědomost má v hororech své kouzlo a možná právě to mě na nich tolik baví.

Akinimod25
Akinimod25
15.11.2022 3 z 5

Dalo by se říci, že se jedná o delší povídku. Filmové zpracování mě asi zaujalo více. Očekávala jsem, že se dozvím více o cenobitech, což se bohužel nestalo.

coquus
coquus
12.09.2022 4 z 5

K tomuto dílku jsem se dostal skrze Čtenářskou výzvu. Čtení díky originální zápletce celkem odsýpalo, i když detailní popisy tělesného utrpení působily poněkud lacině. Ovšem jako nenáročná zábava pro dlouhou chvíli dobré.

danny_21
danny_21
11.07.2022 4 z 5

Už mám Barkera docela načtenýho, a z toho, co jsem už pochroustal, si dovolím tvrdit, patří Hellraiser k tomu nejlepšímu. Barkerův svět děsivé fantazie, krvavého gore a květnatého jazyka může být ohromující ve spojení s dobrou myšlenkou a tady se to povedlo. Pinhead Davida Bradleyho byl vynikající ve stejnojmenném filmovém zpracování - 80 %

Ninjer
Ninjer
06.07.2022 4 z 5

Spíše delší povídka, podle které vznikl hororový film s ikonickým monstrem přezdívaným Pinhead. Za knihou i filmem netypicky stojí stejný tvůrce - Clive Barker, jenž je považován za jednoho z mistrů hororu.

A určitě ne nezaslouženě. Hellraiser je správně atmosférický a má zajímavý námět. Vidíme mladý manželský pár, kterému to úplně neklape, jak se sestěhuje do nového domku. A v něm tak trochu straší. Ale není to klasický strašidelný dům. Bývalý milenec manželky a zároveň bratr manžela v jejich domku vyvolá odporné bytosti z jiné dimenze (jedním z nich je "Pinhead" - mimochodem v knize je to žena), které mu dopřejí ohromnou rozkoš, ale taky ho přitom tak trochu zabijí. Tenhleten lidský grázlík se ale ještě zuby nehty drží v naší dimenzi jako nějaký duch či Voldemort v prvních Harry Potter knihách. Pomoci mu navrátit se v plné síle může manželka jeho bratra, která po něm stále touží a je pro něho schopná udělat ledacos...

V Hellraiserovi najdete nechutnosti a znepokojivé scény, ale příběhově je to v podstatě tragédie jak od Shakespeara či ještě z dávnějších příběhů, které si lidstvo vypráví odnepaměti. Zrada, zakázaná láska a touha po moci. Taková skoro pohádka z dob, kdy pohádky byly surovější.

Čtivý temný příběh s originálními démony, tzv. "cenobity".


Osm extrémních akupunktur z deseti.

david5746
david5746
22.05.2022 2 z 5

Asi je to fakt klasika, ale klasika, která se mi prostě stylem nerefila do vkusu. A podobnost s Kingem taky neberu jako doporučení. Tak alespoň, že je autor o těch 22 let starší než já.
K ději toho moc říct bez okatého spojlerování asi nedokážu. Ale příznivci žánru si tu jistě díky různým přízrakům z jiných sfér, krmení jiných přízraků krví atd, jistě svoje najdou.

dr.horrible
dr.horrible
19.04.2022 5 z 5

Samo o sebe skôr na 4*, hlavne v rámci Barkerovej tvorby, kde sú niektoré jeho eposy o riadny kus v pekle ďalej. Hviezdu navrch pridávam tomu kultu, ktorý z toho vznikol, a filmu, dokonale dopĺňajúcemu Barkerove fantázie. A Cenobitom.

Corvus
Corvus
17.04.2022 2 z 5

Ne, bohužel Clive Barker a já si prostě nerozumíme. Miluji tajemno, fantasy, sci-fi, horory, dekadenci, nihilismus, mám velmi rád tvorbu Stephena Kinga, ale po přečtení dalšího Barkera se mi opět potvrdilo, že horor je jedna z nejzrádnějších literárních "škatulek". K hororu se často uchylují začátečníci, čekajíc, že se svou strašidelnou povídkou prorazí… ale skutečných mistrů tohoto žánru je doslova jako šafránu. A ačkoliv budu močit hodně proti větru, Barker (v určitých kruzích kultovní legenda) mezi ně prostě nepatří. Jeho styl je na mě příliš jednoduchý, příliš laciný, až pouťový. Nulová práce s charaktery, naprosto chybějící aspoň náznak nějaké psychologie, není se čeho chytit. Bohapustá krevní konzerva bez špetky chuti, natož výživného sosíku okolo, který by na roky uvíznul na patře a mezi zuby a člověk se mohl z té zahnívající dobroty kochat ještě roky po přečtení. To u Barkera nelze naprosto vůbec vyhledávat/očekávat. Tam kde Kingovi stačí ledabyle letmo nastínit atmosféru a člověk už se začíná s lehkým mrazením v zátylku vrtět v křesle, Barkerovi nestačí kilometry stažené kůže, hektolitry krve, ani zástup stopořených penisů. Vyzkoušel jsem 600stránkové Knihy krve I-III a vyjma jedné jediné povídky se mi nelíbilo nic. Popravdě si z tohoto souhrnného vydání nepamatuji s odstupem času ani písmenko, přitom např. s Kingovými +1000stránkovými bichlemi takový problém neregistruji. Po mnoha letech jsem dal šanci Hellraiserovi, protože uctívám filmovou ságu a Douga Bradleyho, který hrával roli Pinheada (a mám jej rád z desek Cradle Of Filth, kde namlouvá různá intra, outra apod.). Hellraiser - útlá knížečka na pár hodin četby - nenadchne, neurazí a to je poněkud málo. A přesně takhle mám zafixovaného Clivea Barkera. Bohužel pro Barkera, je na světě až MOC špičkových autorů, kterým je nutné dát přednost, protože život je krátký a není čas ztrácet… čas s průměrností. A tak největším plusem Hellraisera je jeho rozsah 125 stránek. A to je skutečně málo. Dvě hvězdy a to ještě s přivřenýma očima. My dva si prostě nerozumíme :-)

heavy66
heavy66
13.04.2022 5 z 5

"I’ll tear your soul apart!"
Tak jiný proti Stephenu Kingovi, a přece stejně dobrý! King - to je poctivý krvavý stejk, Barker - trhané vepřové na Lemarchandův způsob! To znamená hodně trhané a polité domácí BBQ* omáčkou. Pinhead je můj oblíbený démon v knize, a filmech jedna, dva, tři, pak už ne.
*BBQ = blood, brain, quarter

Terva
Terva
12.04.2022 4 z 5

„Mohl být někomu
vyměřen horší trest,
než je představa bolesti
bez naděje na úlevu?“


„Všechno, co lidstvo ví o řádu Šrámu, mu bylo známo“.

Kdo viděl stejnojmenný film, který si sám pan spisovatel Clive Barker natočil, nebude z této knihy zklamán. Těch pár rozdílů, které oba příběhy mají, nedokáží utlumit to krvavé řádění. Všechno je to precizně hororové a napínavé. Vlastně v této knižní formě jsem se i musel pousmát nad jednoduchostí, jak získat živé tělo jako stravu pro svou „lásku“.

Malá ochutnávka:
Frank se tak usilovně soustředil na rozluštění záhady Lemarchandovy kostky, že když se ozvaly první údery velkého zvonu, vůbec je nevnímal. Hlavolam sestrojil mistr svého oboru a potíž se měla takto: ikdyž bylo Frankovi řečeno, že schránka obsahuje hotové divy, vypadalo to, že do ní jednoduše nevede žádná cesta, na žádné z jejích šesti lakovaných stran se nenabízelo žádné vodítko ohledně umístění bodů, jejichž stisknutím by se od sebe uvolnily jednotlivé díly trojrozměrné skládačky...

Pravda však je taková, že cenobiti jsou ve filmu fakt brutální a mají perfektní image. Při čtení tohoto příběhu jsem si je úplně vybavoval, ale musím přiznat, že nevidět film, měl bych asi s pochopením jejich vizáže velký problém. Rozhodně tuto knihu doporučuji. Těm co viděli film spíše jako povinnost a těm, co film neviděli je tu nabídnuta „vřelejší“ verze.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Chtěl se povznášet svým chtíčem, místo aby kvůli němu cítil opovržení.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
26.02.2022 5 z 5

Tak tohle byla vážně zábava!

Těžko říct, co se mi na knize líbilo nejvíc.
Jestli to, jak je to místama nechutně napsaný.
(Protože to velí myšlenka: Je to horor, chci nechutnosti a krev.)
Jestli to, jakou to má druhou myšlenku.
(Protože i když nevíte, kam to bude směřovat, je jasný, že do nějakýho šťastnýho konce fakt ne.)
Jestli to, že přestože se jedná o delšího povídku, je v ní úplně všechno.
(Protože je to dobrý napsaný, takže jsem neměla pocit, že něco chybí.)

A hlavní otázka: čí je to vlastně příběh?
Franka, který se kvůli svým touhám dostal tam, kam se dostal? (Nebo spíš překročení hrany, že...tak proč si stěžuje?)
Julie, která se kvůli svým touhám dostane do situace, kdy je ochotná dělat všechno, co dělá? (Frank musel bejt tehdy hodně dobrej!)
Kirsty, která si hraním na detektiva motivovaná žárlivostí zadělá na pořádný průšvih? (To je ta, který budete fandit, pokud jste se nenechali unést na vlně představy úchyláren z vlhkého pokoje.)
Rory, který byl tak dlouhou Rory, až už nebyl? (Pokud jste na tuhle čunčárny, Pretty od Don Broco.)

Když to po sobě čtu, je to vlastně příběh čtyř nadržených veverek. Každá z nich chce oříšek a udělá pro něj cokoliv. No, ale kdo ví něco o zvířátkách nebo viděl Dobu ledovou, ví, že s těma veverkama a oříškama je to trochu komplikovanější.

Pár vtipně nechutných scén, pár hodně nechutnejch scén, dost krve, ujetej svět, který logicky na tom rozsahu nelze úplně prozkoumat (za mě, dobrá půda pro tápání, čas na vysvětlování by byl v románu) a vážně dobře napsaný. Já jsem si to užila. Poměrně nedávno jsem četla povídku Zapovězené a to mě moc nebavilo. Ráda jsem si spravila náladu  :)

PS: obálka mi fakt nevadí ;)

Holister
Holister
25.02.2022 4 z 5

Klasika všech klasik, dá se říci... i přečíst.