Pád

Pád https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533128/bmid_pad-65def3c14af66.jpg 5 9 3

Hellboy v pekle série

1. díl

Hellboy je po smrti a probouzí se v pekle - na místě svého zrození -, kde ho čekají prazvláštní i zcela nové zážitky. Autorem scénáře i kresby minisérie je sám Hellboyův tvůrce, Mike Mignola.

Přidat komentář

FireOfFilth
08.04.2024 5 z 5

Konečně tu máme sérii Hellboy v Pekle a musím hned na začátku říct, že mě to hodně sedlo. Náš pekelník opět v rukou Mignoly vypadá prostě skvostně. Mě jeho kresba vždycky bavila a patří k Hellboyovi plus barvy Dawa Stawarta.
S Hellboyem prozkoumáme peklo a jeho některé zákoutí. Tento výlet jsem si maximálně užil.
Hodnotím 90 %.

Terva
06.04.2024 4 z 5

„Nikdy jsem ho
neměla v lásce,
ale musím přiznat,
že měl důstojný konec.“
(Baba Jaga)

„A do hajzlu.“ (Hellboy)

Mike Mignola vymyslel další odnož v sérii Hellboy univerzum. Tentokrát s Hellboyem samotným po jeho smrti. A já jsem zvědav, kolik knih vydrží pan Mignola sám nakreslit. Respektive, kdy ho to přestane (zase) bavit a předá to jiným kreslířům. Tak to totiž dopadá se všema odnožema z tohoto univerza. Většinou tak po druhé nebo třetí knize. Tak že Hellboy v Pekle – Pád, zatím zůstává v rukách klasiků: Mike Mignola a Dave Stewart. „Mike Mignola v této knize používá strukturu pekla podle Ztraceného ráje Johna Miltona, který je velmi symbolický a abstraktní.“

Malá ochutnávka:
ED - Povím ti teď něco, co mi kdysi řekla jedna velmi moudrá žena. „Lidé jsou jako domy.“ Čím víc mají vzpomínek, tím více místností mají v domě své mysli. Do některých z oněch místností se rádi vracejí, a jiné je lépe ponechat zamčené, zabedněné a zazděné.
HELLBOY – Je to tak snadný?
ED – Možná.
HELLBOY – Ede, z tebe by byl parádní cvokař.

Myslím, že sám Mignola je velmi symbolický a abstraktní ve všech svých dílech. A není tomu ani jinak v tomto Pádu do Pekla. Kresba je prostě dokonalá. Na konci knihy, za Skicářem, si můžete vychutnat i několik jeho obrazů. Ovšem scénář je skoro čirá hrůza. A teď to myslím v tom negativním slova smyslu. Hellboy se sice propadne do Pekla, ale pak se z nějakého nevysvětleného důvodu ocitá v nějakém, čtenáři nevysvětleném, městě, kde potkává obyčejného člověka. Pokud je to tedy „kdesi v Pekle“, jak nás informuje nápis na začátku kapitoly, tak kde se tam vzal ten člověk? Navíc ta scéna se Satanem je taky velmi podivná. Tak že tak, jak jsem se na Hellboye těšil, tak jsem i lehce zklamán. 70%

Citát: Svět není spravedlivý. To bys měl vědět lépe než kdokoli jiný. (Edward Greey)


DennisMoore
30.03.2024 5 z 5

Hellboy se sice v pekle necítí jako doma (zatím?), nicméně já jsem ten pocit měl. Mike Mignola se totiž vrátil ke kresbě. Jakkoliv dobří či skvělí byli kreslíři, které si v předchozích knihách vybíral na výpomoc, jeho styl je zkrátka jeho styl a jím kreslený Hellboy pro mě bude vždycky ten nejlepší. Při čtení Pádu jsem se cítil jako před nechci-vědět-kolika lety, kdy se mi poprvé dostala do rukou Spoutaná rakev a kdy jsem si ani nedovedl představit, kam to všechno povede.