Habsburské císařovny

Habsburské císařovny https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400904/bmid_habsburske-cisarovny-Qtf-400904.jpg 4 22 8

Za každým úspěšným mužem stojí silná žena. Moudrý výrok, který výstižně charakterizuje i život mnoha habsburských císařoven. Tyto ženy totiž byly více než jen matky císařského potomstva nebo středem dvorského života. V roli poradkyní svých mužů zasahovaly do politiky a ovlivňovaly společenské i náboženské otázky. Sigrid-Maria Größingová, expertka na Habsburky, nechává tyto ženy vystoupit ze stínu jejich císařských manželů. Odhaluje přitom nejedno tajemství a pohnuté osudy císařoven, z nichž mnohé očekával jen krátký a tragický život.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Habsburgs Kaiserinnen: Rätsel und Schicksale der geheimen Herrscherinnen , 2017


více info...

Přidat komentář

Elea
09.11.2023 2 z 5

Velmi stručně a nesmírně zjednodušeně popsané životy císařoven. Autorka jen shrnula všeobecně známé údaje.

kopeceli
13.02.2023 4 z 5

Nezáviděníhodné životy. Lépe je být obyčejná a žít v jednadvacátém století.
Kniha se mi četla dobře, byla zajímavá, kapitoly se mi nezdály zbytečně rozvleklé, o manželkách císařů jsem se dozvěděla tak akorát, abych to unesla v hlavě. Kapka hořkosti v textu plně odpovídá době a osudům dotčených žen.


JFK117
20.08.2022 3 z 5

Osudy dvaceti osmy žen od 17. do 20.století. Jen pár z nich dokázalo vzít život do svých rukou a žít podle vlastních představ. Ostatní byly loutkami ostatních a kromě reprodukce neměly jejich životy téměř žádný smysl. Jen nevím, proč má kniha podtitul Osudy tajných panovnic. Asi to dobře vypadá na obálce.

essidaven
20.04.2020 4 z 5

Baví mě číst tyto historické knihy na hraně mezi odborností a literaturou pro laiky. Problém vidím ovšem v tom, že pokud bych neznala historické souvislosti a letmo neznala i postavy, knihu bych si neužila, jelikož je moc stručná a čtenáři s orientací moc nepomáhá. Naproti tomu, čtenáři bez zájmu o historii asi není určena, no ale i tak se mohla autorka více rozpovídat o méně známých císařovnách. Knihu jsem musela číst po kouskách, jelikož mi pak "holky" začaly splývat, ale to že si jejich jména za čtvrt roku nevybavím je asi můj problém,že?:) Musí se nechat, že autorka má vypsanou ruku a množství informací, které do knihy narvala je podáno lehce a čtivě. Přesto mě asi "Ženy s korunou" bavily více.

Sisssi
15.07.2019

Autorka opět předvedla svůj obvyklý výkon - zjednodušené, překroucené, neseriózní. A navrch špatný překlad.

LiKa00
05.07.2019 5 z 5

Moc krásně čtivá kniha. Historie mě hrozně baví a tak si takové knihy přečtu moc rada. Jen mě mrzí, že u každé zmíněné ženy nebyl obrázek, ale jen u některých. Mohlo jich tam být určitě více. Ale jinak za mě moc krásná kniha.

tereza1198
15.06.2019 5 z 5

Osudy tajných panovnic. Některé sice panovaly, ale většinou stále dokola rodily dědice a blížily se k předčasné smrti. Velmi zajímavé čtení, které rychle uběhne.

Verpax
13.05.2019 5 z 5

Kniha je stručně a jasně napsána.