Sisi - moderní žena

Sisi - moderní žena https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39311/bmid_sisi-moderni-zena-paC-39311.jpg 4 22 6

Ve světových dějinách se zřídka nalezne osobnost, jež dosáhla stejné proslulosti jako Alžběta, manželka rakouského císaře Františka Josefa. Pocházela z vedlejší linie rodu Wittelsbachů a na základě svého původu a také výchovy nebyla rozhodně předurčená stát se císařovnou v době, jež byla rozhodující pro existenci Habsburků jako panovníků jedné velmoci. Ačkoli císařovna Alžběta byla svým politickým stanoviskem všechno jiné než monarchistka, podařilo se jí přivodit vyrovnání s Uhrami, což se po událostech v roce 1848 jevilo jako téměř nedosažitelné. V Uhrách ji korunovali na královnu, a to byl vrchol jejího života. Na vídeňském císařském dvoře, nechápaná svým manželem, se Sissi, jak jí v její rodině nazývali, stahovala stále více z veřejnosti, které se celý život vyhýbala. Nepochopila svou roli císařovny, jež měla po boku manžela reprezentovat monarchii. Alžběta nebyla dobrou císařovnou svým poddaným, chápavou manželkou svého muže, a už vůbec ne pečující matkou svým dětem. K oběma starším dětem, Rudolfovi a Gisele, neměla žádný vnitřní vztah, nejmladší Valérii přehnaně rozmazlovala. Co tedy způsobuje kouzlo její osobnosti? Alžběta se stala legendou již zaživa, protože se halila pláštěm tajuplnosti. V monarchii byla sice císařovnou avšak sotva kdo ji mohl spatřit. Její krása byla celé roky tématem rozhovorů a každého, kdo s ní přišel do osobního styku, strhoval její šarm a laskavost. Ale jen nemnohým bylo dopřáno poznat tuto fascinující ženu, o níž se všude hovořilo. Když ji v Ženevě zavraždili, panoval smutek za člověka, který pro mnoho současníků již dávno neexistoval. Tajemství její skutečné bytosti, její krása a násilná smrt z ní vytvořily mýtus.Byla to žena, která svým způsobem života a myšlenkovým světem předstihla dobu o desetiletí. Mohla v mnohém ohledu ovlivnit budoucnost, kdyby splnila úkol, jejž jí dal osud.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Sisi - eine moderne Frau , 2005


více info...

Přidat komentář

Booky84
26.03.2023 5 z 5

Sisi byla dítětem své doby, a přesto do ní nepatřila. Vždy byla před svými současníky o krok vpředu. Měla liberální názory, věnovala se ideálům krásy a zastávala moderní názor na vztah mezi mužem a ženou. Sice útlá kniha, ale plná zajímavého obsahu.

Noisette73
25.09.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších knih o Sissi, přibližuje ji dosti detailně, z nezvyklých úhlů.
Můj problém je ten, že já Sissi jako osobnost nikdy moc nemusela, ale život měla zajímavý, takže kdo si chce přečíst nějaké kontroverzní libůstky z jejího života, tak směle do této knihy.


DanteAlighieri
16.01.2018 3 z 5

Je zajímavé, že když jsem chtěla napsat hodnocení k téhle knize, nemohla jsem si vzpomenout na nic význačného. Zanechala na mě zcela průměrný dojem. Celkem dobře se četla, některé kapitoly mě bavily víc (Alžběta - supermodelka), některé míň (Nesplněný sen o cirkusové jezdkyni). Prostě průměr.

Sisi11
07.04.2017 3 z 5

Kniha se relativně dobře čte, pokud pomineme chyby a kostrbatost. Text přináší podrobné a zajímavé informace o císařovnině životě v jeho šíři od útlého věku až po smrt. Co mi opravdu hodně vadí je autorčino vnucování názoru na Alžbětin osobní život a chování (také odsuzování anorexie výsměchem a zavržením - otrokyně vah a metru) ve smyslu naprosté nenormálnosti, hysterie, kdo by s ní vydržel, nedalo se to s ní zvládnout, císař jistě trpěl, statečná chudinka Valérie ani nerozuměla své matce (která dcera ano?) a tak podobně. Tím u mě autorka velice klesá, neboť není schopna přijmout cizí osobnost, návyky, názory, chování, vyznání, životní styl a pojetí života a nějak střízlivě to reflektovat - ještě ke všemu u osobnosti císařovny, která měla jistě život, jaký si neumíme ani představit - informace sice máme, ale realita je vždycky jiná (v dobovém, ideologickém, společenském, politickém zasazení a dalšími aspekty) - se vším tlakem společnosti a císařské rodiny. Autorka svými subjektivními soudy knihu kazí, a to je velká škoda.

Chemiczka
15.05.2013 4 z 5

Kniha zajímající se spíše životním stylem předposlední rakousko-uherské císařovny. Od stravování (anorexie), přemíru cvičení (Sisi byla posedlá svou postavou a vzhledem) až k cestování (forma útěku před manželem, dvorem a vlastně i povinnostmi).
Více než všeobecný životopis je kniha zaměřena právě tímto směrem - nehledejte tedy velké historické biografické dílo o Sisi.

Šmerka
12.12.2011 3 z 5

Kniha mi připadla taková "obecná".Žádné větší podrobnosti o korunovaci v Uhrách apod. .Například tohle kniha postrádala, protože takhle se Sisi angažovala v politice jen jednou a to s velkým úspěchem.Naopak jsem se dozvěděla více o jejím sportování a cestování.