Tichý zabiják

Tichý zabiják https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390014/bmid_tichy-zabijak-Vlc-390014.jpg 4 279 72

Gereon Rath série

< 2. díl >

Berlín 1930. Smrt zbožňované herečky Betty Winterové přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů. Mladý kolínský komisař působící na berlínském oddělení vražd brzy pozná stinné stránky hvězdného prostředí a je svědkem přelomové fáze filmové branže. Svět dobývá zvukový film a mnohým méně úspěšným při tomto přerodu ujíždí vlak: producentům, majitelům kin – i hvězdám němého filmu. Rath se během vyšetřování ocitne mezi bojovými liniemi soupeřících filmových producentů, dostane se do berlínské čínské čtvrti, do podsvětí a na samou hranici zákona. Zatímco při pohřbu Horsta Wessela vypukne pouliční bitva mezi nacisty a komunisty, musí se Rath klidit z cesty svému nadřízenému Böhmovi, který ho chce z případu odvolat...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Der stumme Tod , 2009


více info...

Přidat komentář

Rihatama
07.03.2024

Po čase jsem se vrátila do meziválečné doby Výmarské republiky. Kulisy přesvědčivé, detektivní příběh z hereckého prostředí začínajícího zvukového filmu docela zajímavý, zpestřený o boční soukromou vyšetřovací linku, potenciál poválečného Německa však na můj vkus málo využitý. Vzhledem k dobovému zasazení by si román zasloužil propracovanější nacisticko-komunistický politický kontext. Kutscher se nicméně soustředí primárně na hlavního vyšetřovatele, ambiciózního a nekonformního mladého kriminálního vyšetřovala Ratha. Přestože mě úvodní díl série navnadil, Kutscher skončil u běžné detektivky balancující na vztazích mezi hereckou a filmovou komunitou a Rathem s jeho partnerkami, kterou povyšuje právě ten dobový kontext. Tichý zabiják málem zanechal další oběť.

Čmeláček
11.11.2023 5 z 5

Výborná kniha, přečetl jsem ji na svoje poměry hodně rychle :). Gereon mě sice občas štval, ale jinak jsem byl spokojený. Charly je skvělá a fakt sympatická ženská. Pět stars jak vyšitých a jede se dál! :)))


Vcelar1980
11.09.2023 5 z 5

Sérii čtu popořádku a tento druhý díl je podle mě ještě lepší než Mokrá ryba. Všechny postavy a děje z prvního dílu se rozvíjejí, přibyly další, kniha je snad ještě čtivější, děj odsýpá a zápletka má hlavu a patu. Těším se už na další pokračování.

petrpospa
10.09.2023 4 z 5

Berlínské ulice už známe z minula a to je důvod pro hvězdu navíc. Rath je mi sympatický zhruba stejně jako doktor David Rath, ale jinak to bylo dobré čtení...

Saxofonista
06.04.2023 3 z 5

No, doufám, že ten insulinový šok povede ke změně osobnosti Gereona Ratha ve smyslu integrace určitého mravního zákona a ve 3. díle již bude snesitelnější. Protože (i bez srovnání s TV seríálem) se ve 2. díle chová Gereon jako naprostý kretén. Jistě, postava solitéra odchylujícího se od zaběhnutých kolejí zkostnatělého systému je oblíbená a mnohdy inspirativní, jenže u Gereona přesahuje meze rebela bez příčiny. Nejen, že v zásadě posral, co mohl, a to většinou zbytečně, ale ještě k tomu tak většinou nečinil z touhy po tom "dělat to dobře", nýbrž hnán svou odpudivou ješitností (aby mu nevzali exkluzivní případ, aby někoho jiného zesměšnil atd.). To z něj, v kombinaci s tím, že se ve skutečnosti jedná o protekčního spratka, za kterého stále někdo tahá horké uhlíky z ohně, které do něj on sám hodil, dělá dost protivnou postavu.
Jo a taky srážím bod za časté užívání otravného klišé "záchrany v posledních vteřinách".

Kverulant
31.01.2023 4 z 5

Tento díl se točí okolo vzniku filmů a děj tedy zabrousí i do slavných studií Babelsberg. Společenské dění je tentokrát v pozadí kromě Rathovy bokovky pro tehdejšího primátora. Upřímně - kdybych neměl tak rád město Berlín a seriál Babylon Berlin, což mi usnadňuje hodně představivosti při čtení, hodnotil bych o hvězdičku míň. Detektivka z meziválečného Berlína je příjemná (a díky novému zvířecímu společníkovi i odlehčená), ale není to nářez typu Nesbo. Udivilo mě, že podobně jako u předchozího dílu překlad občas nepochopitelně používá české názvy míst typu Slezské náměstí, což je opravdu šílený opruz.

alca-212
10.01.2023 5 z 5

Knihy z této série mají krásné obálky - to mě upoutalo.
A ani obsah nezklamal :-).

Ivana252
04.01.2023 5 z 5

Pro mě první kniha série a velmi příjemné překvapení, zvláště když seriál Babylon Berlín mě nechytil. Detektivka dobře napsaná, čte se jedním dechem, přečteno za tři dny, i když je kniha poměrně objemná. Meziválečná doba má své kouzlo stejně jako hrdina neposlušný hoch se skvělým policejním čichem. Rozhodně si přečtu i další díly.
Jediné, co ruší, je několik chyb v překladu, škoda, že editor neodvedl lepší práci.

tami1
02.01.2023 4 z 5

Milé překvapení.
Autora jsem neznala, ale v budoucnu si od něj určitě ještě něco přečtu. Kniha se velmi dobře četla, děj skvěle představuje dobu přechodu z němého na zvukový film. Také politická atmosféra přidává příběhu na plastičnosti a uvěřitelnosti. Sympatický vyšetřovatel a jeho okouzlující přítelkyně jsou příjemným bonusem.

JamesCZE
21.11.2022 5 z 5

O hvězdičku lepší než předchozí díl, čili plný počet hvězdiček :)

Seriál Babylon Berlin, který "zfilmoval" i tento díl vytvořil paralelní vesmír, ve kterém je vše jinak a zůstala jen hlavní zápletka se smrtí po pádu reflektoru. :D

Hopulka
21.08.2022 4 z 5

Náhodný výběr autora v knihovně a velmi milé překvapení. Sympatický komisař a perfektní vykreslení doby. Těším se na další setkání s Rathem.

kahuda01
16.05.2022 4 z 5

Pořád dost dobré, ale pro mě slabší než předchozí díl, pokračuji 3. knihou.

Gleam
13.03.2022 4 z 5

I další díl jsem nepřečetla, ale poslouchala ve skvělé audioverzi a musím říct, že se těším na další, kriminální komisař mě baví stále víc.

markulina711
13.02.2022 3 z 5

Tentokrát méně politiky, bohužel. Pomalejší tempo. Atraktivní prostředí filmových studií, zákulisní boje producentů, razantní nástup zvukového filmu. Gereon Rath je pořád jednou nohou v průšvihu, spolupracovat s oddělením stále nebude, poslouchat nadřízené taky ne. Jen se nám o proti prvnímu dílu krapet uklidňuje, o němou tvář se vzorně postará. Doufám že další díl to zase rozbalí, protože jinak bude po večerech doma sedět v bačkorách a Charly ho bude láskyplně oprašovat. To už nebude čtení pro mě.

Gibis
26.01.2022 5 z 5

Druhý případ Gereona Ratha je opravdu výborná detektivka ozvláštněná výběrem zajímavé doby a místa. Tento díl za mě mnohem lepší než díl první. Dokonce jsem komisaře vzala na milost i jako člověka, protože sympaťák to zrovna není, pořád působí jako hajzlík, což je značně umocněno četbou audioknihy v podání Jana Teplého ml. Čte knihu výborně, ale umí Gereonovi dodat tu správnou porci frajírkovství, nebo jak to nazvat. Ale tentokrát si mě získal tím, že se ujal opuštěného psa a dokonce se k němu chová líp, než obecně k lidem :)
Po prvním díle jsem nebyla přesvědčená, že chci v sérii pokračovat, ale po díle druhém si pokračování ujít nenechám.

ajasin
03.12.2021 4 z 5

Z této série jsem stále nadšenější. I když na těchto knihách oceňuji spíš zasazení děje do zajímavého časového období, než samotnou detektivní zápletku. Ta je vcelku jednoduchá a já pachatele a jeho pohnutky díky indiciím odhalila téměř hned, jak se v ději objevil. A velmi přínosným také shledávám, že do čtení se můžete pustit i v případě, že jste již viděli seriál. Argument „ přeci nebudu číst detektivku, když už znám pachatele“ tady totiž neobstojí. Jediné, co mají kniha a seriál společného je začátek, hlavní postavy a filmové prostředí. Jinak jde o úplně jiný příběh.

Camelot
18.11.2021 4 z 5

„Tak trochu jiná detektivka“, chce se mi napsat. Není to žádný literární skvost, ale autorův nápad zasadit svoje detektivky do Německa 30. let dodává čtenáři poněkud jiný zážitek než útrpné soužití s magory vzešlých z anonymity současných sociálních sítí předhánějících se v tom, na kolik kusů lze rozdělit lidské tělo.
Dobový kontext se může zamlouvat čtenářům, kteří mají rádi období 20. a 30. let, které je nám občas zprostředkováno skvosty tehdejší kinematografie. Ta je koneckonců jedním z hlavních „hrdinů“ této Kutcherovy knihy.
I Gereon Rath si s sebou nese znaky typického literárního kriminalisty, tzn. nevyrovnaná a nepřizpůsobivá osobnost s nekonvenčním myšlením. Ale ruku na srdce: bavil by čtenáře komisař, který od rána do večera maká jako mourovatej, po nocích sepisuje hlášení, ráno vodí děti do školky a domů přichází s nákupy a jeho nejsprostší slova jsou „jdi mi k šípku“?
Zkrátka a dobře, tohle je asi kniha, jež patří k nadcházejícím dlouhým zimním večerům. Do čtenářovy hlavy vnese trochu napětí, ale ne příliš, a dá mu na chvilku zapomenout na svět kolem sebe.

Trudi806
14.11.2021 5 z 5

Úžasný, co víc napsat. Jen tyhle knížky musím trochu víc plánovat dopředu, protože jak se do ní pustím dva dny pak nic jinýho neudělám :)

Chesterton
27.09.2021 4 z 5

Pero je lehké a čte se to fajn, když vezmete spratkovitost Ratha s nadhledem jako hotovou věc :o) Dobová atmosféra přechodu filmu ke zvuku je nadstandard a líbilo se mi propojení se zápletkou. Zatím se spíš kloním k tomu, že méně je více a těším se na lepší díl, byť vím, že méně stran mě nečeká . . .
4/4

Arella
04.08.2021 5 z 5

Výborné, napínavé, dobře vystavěné a ta dobová atmosféra, za mě super a budu pokračovat v sérii s Gereonem Rathem. Děkuji