Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo

Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77669/bmid_gaia-vraci-uder-77669.jpg 4 24 9

Profesor James Lovelock se v 70. letech minulého století proslavil svou teorií, podle níž geosféra, atmosféra a biosféra na Zemi tvoří provázaný systém, na který můžeme pohlížet jako na jediný živý organismus. Tento organismus pojmenoval Gaia po řecké bohyni, stvořitelce Zemi. Kniha přináší propracovanou teorii obsahující mimo jiné i katastrofické vize dalšího možného vývoje planety.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Academia
Originální název:

The Revenge of Gaia: Why the Earth Is Fighting Back – and How We Can Still Save Humanity , 2006


více info...

Přidat komentář

Tomas@S
24.08.2018 5 z 5

O panu Lovelockovi a jeho knihach o teorii Gaia jsem se docetl v nekterem z eseju Vaclava Cilka. Konecne jsem na jednu z techto knih narazil v knihovne a mohl jsem se ponorit do neradostnych vet o stavu nasi planety pred 10 lety. A bohuzel o cca 10 let po vydani teto knihy musim konstatovat, ze uz chapu proc je letos a bylo pred 3-mi lety tak strasne horko a sucho. Taky chapu, ze se za tech 10 let pro lecbu Gaiy neudelalo prakticky nic, spis ta prognoza ted vypada jeste hure. Takze nam zbyva uz jen par desitek let. No asi nastal ten spravny cas zacit zvazovat presun nekam hodne na sever.

Dandulka
15.10.2017 5 z 5

Skvělá kniha k zamyšlení, kam to tahle země dotáhne, když se k ní budeme i nadále chovat bezohledně a budeme jen brát a nic dávat.


Ikkju
26.09.2017

Tak jsem se po dlouhé době odhodlal, a myslím, že to půjde číst. Začátek sice vypadal spíš jako Lovelock vrací úder, ale mám tu výhodu, že jsem některé výtky ekologů/klimatologů vůči teorii Gaia, hokejkovým grafům a dalším věcem, které autor používá jako argumenty pro svoje závěry, četl, tak to mám jako poněkud natažený dialog dvou názorových stran.

Jeho obhajoba jaderné energie či kritika zelené politiky je mi sympatická, dokonce by mi nebyl proti srsti i lehce úletový nápad se syntetickou stravou, i když trend je dnes spíš opačný (btw soilent je dokonce námětem hororu)

Trochu problém mám s tím, abychom se všichni sešikovali za jednou koncepcí, a tu co nejrychleji přivedli k životu - celé je to postavené na to, že koncepce by musela být všeobecně přijatá, což zjevně nefunguje ani u atomu, ani například u solárních panelů, ale hlavně ani v přesné příčině vzniku a vlivu CO2 - i v ekologii do věci mluví trendy, politika, pocity, či různé lobby, které mají zas svoje zájmy. Na druhou stranu, optimisticky, minimálně dva globální jevy už jsme snad zvládli - kyselé deště a ozonovou díru.

Hodně k dobru je mi při čtení i nějaký základ z teorie modelování, a neskutečnou představu o čem mluví ve druhé kapitole mi dává můj neumělý model králíci a lišky, s jeho pozitivní vazbou a homeostázou by moje toroidní planetka neskončila ve psí po pár destíkách tahů x). Úžasně přehledný je i jeho výklad hranic systémů, při představě kolik různých vazeb a systémů hraje ekosystému roli, se pak nemůže člověk divit, pokud se něco "náhle" podělá.

A našel jsem si v knize i celkem praktické věci, autorova přednáška o močovině mě zbavila nutnosti googlovat tenhle zajímavý zdroj dusíku, a kromě toho (vlastně právě kvůli tomu dusíku) se dozvěděl ještě tu úžasnou informaci, že čůrání je vlastně nejspíš nejaltruističtejší činnost, kterou lidé provádějí.. Tedy pokud zrovna nečůrá v povodí Missisippi, jev vertikálních? mrtvých zón (o horizontálním oddělení při určité teplotě mluví hodně) nebyl autorovi nejspíš znám...

ladyfromskye
28.01.2017 3 z 5

Ještě nikdy se mi nestalo, abych do hodnocení zahrnula hodnocení za sebe a hodnocení tak zvaně za ostatní čtenáře. Vysvětlím.
Osobně mi kniha ve své podstatě nic nového neřekla, nejzajímavější pro mne byly Předmluva a druhá kapitola s názvem Co je Gaia?. Vlastně jsem to ale měla čekat, o problematiku se zajímám už dobrých 15 let. Navíc jsem ale s autorem v některých věcech kvůli své osobní zkušenosti nesouhlasila a ano, dokonce jsem se na něj za jeho slova hněvala a něco nepěkného si o něm myslela. Jenže pro čtenáře, kteří se nikdy o problémy v knize popisované příliš nezajímali a vzali si tuto knihu, aby to napravili, stává se Gaia vrací úder nedocenitelnou studnicí informací a poznání.
V konečném výsledku: za mě 1*, za ostatní čtenáře 5*.

3nitka
31.12.2015 5 z 5

Knihu dokonale vystihuje jeden kreslený vtip, kde Zem vyšetruje lekár a hovorí jej: Obávám se, že jste chytla lidi.
Zem nás vysťahuje, ak sa nezačneme chovať slušne.

PatrikDi
06.07.2015 5 z 5

Kniha s názvem: Gaia vrací úder je poutavou příručkou s encyklopedickými hesly a komentáři autora o životě na naší planetě a energii pro přežití lidstva. Seznámil jsem se s řadou informací a doposud jsem myslel, že obnovitelné zdroje (větrná a vodní) jsou tím nejlepším, co vymyslel člověk avšak podle Jamese Lovelocka je to málo a často zbytečné. Překvapil mne jeho názor na jadernou energii, která v dnešních podmínkách je jediná, která nás může zachránit před kolabsem a zánikem naší civilizace, neboť dosavadní výroba a spalování tuhých a kapalných paliv je nebezpečná a finančně nákladná na snižování emisí oxidu uhličitého. Gaia, v řecké mytologii bohyně Země, je živá samočině reguluje teplotu a podmínky prostřednictvím organismů a rostlin. Převratná myšlenka prostřednictvím níž víme, že jsme její nicotnou součástí, bohužel dnes ničitelé, kteří vypalují pralesy a spalují fosilní látky. Líbí se mi myšlenka, že za doby lovců a sběračů, kdy nás bylo několik miliónů jsme neničili planetu, podíleli se jako dnešní zvířata na přírodní selekci. Pokud dojde k rozvratu naší civilizace, bylo by dobré mít po ruce příručku, kterou zmiňuje James Lovelock o pěstování plodin, opravě budov, strojů a zdraví, takový všeobecný manuál. Při čtení poslední kapitoly knihy jsem zavzpomínal na vědecko-fantastický příběh Malevil, skupinka přeživší hospodařila na francouzském hradě, bojovala proti nájezdům banditů, udržovali teplo rodinného krbu.

Mercatino
06.07.2013 5 z 5

Nejvíce knihu vystihuje věta. Už nemáme myslet na trvale udržitelný rozvoj ale doufat a věřit pouze na trvale udržitelný ústup. To je dobré :D

Flipper
22.12.2012 5 z 5

Včera bol dátum 21.12.2012 a mediálna fraška ohľadom konca sveta nemala zastavenie. Ten hurhaj okolo toho bol totálne zbytočný a nikto s prítomných sa ani len nepozastavil, že koniec sveta raz nastane i keď to bude bolestné a dlhé umieranie.

"Nezávislost a úcta, ktorú požívali Lavoisier, Darwin, Faraday, Maxwell, Perkin, Curieová a Einstein, už jsou dávno pryč... Mladší vědci nemohou své názory vyjadřovat veřejně, aniž by riskovali možnost se ucházet o granty nebo publikovat své práce."

Lovelocka som taktiež nepoznal o to viac ma zaujal. I keď Gaia vrací úder je útla kniha a informácie sú nakopené a zhrnuté, autor nám dáva dostatok odkazov na kvalitnú literatúru s ktorej čerpal (a nie je jej málo) a na základe ktorej svoje názory formuloval. Lovelock myslí nadnárodne,, to jest svetovo ("Gaiovsky") a podriadzuje svoje názory na celkovú záchranu Zeme. Otvorene konštatuje, že je nás veľa, že Zemi by stačil 0,5 až 1 miliarda ľudí, nekompromisne obhajuje aj "bubáka" jadrovú energiu, keďže Zemi škodí najmenej. Vyzbrojený metaforami a prirovnaniami podáva trochu iný pohľad na "šetrenie" Zeme než by vám priemerný ekológ radil a i keď je to mnohokrát diskutabilné, hovorí (ako sám priznáva) s pozície lekára, ktorému ide o dobro pacienta - Zeme. Takýto iný pohľad a odosobnenie je v týchto kruhoch dosť vzácny a nesmierne zaujímavý.

Stilico
27.08.2012 4 z 5

Ač vyjmenovává autor jiné závěry, já bych je viděl ve dvou bodech. Pokud nezačneme něco podnikat ve vztahu k životnímu prostředí a potažmo klimatu bude zle. A druhý bod: ať uděláme cokoli, bude zle, protože nikdy nevíme do jaké míry narušíme rovnováhu složitě propleteného systému živých organismů a neživé přírody (tento systém nazval a rozpracoval autor v teorii Gaia).
Zkrátka doporučuji knihu všem, co se chtějí obohatit o pohled vědce Jamese Lovelocka na vývoj klimatu a globální oteplování v souvislosti s jeho teorií Gaia.
Kniha je velice čtivě a přístupně napsána (rozuměl jsem jí i jako neodborník v dané problematice, což přiznávám nic neznamená a může naopak znamenat silné zjednodušení a zkreslení tématu,protože jedno si člověk musí připustit, Jako vždy se jedná o žonglování se statistickými čísly a umělými modely).
Přišlo mi užitečné, že se autor snaží podat přehled o mnoha jevech s nadhledem (jaderná energie jako čistý zdroj, kterého se ale bojíme natolik, že se naopak zavádí zatím ne moc efetivní solární elektrárny, které nám zabírají pole a louky). Nesouhlasím s tím, že by lidé někdy v budoucnu mohli nesobecky udělat značné ústupky přírodě, když nejsou schopni si pomáhat navzájem a to v mnoha případech ani v kruhu vlastní rodiny.

Štítky knihy

superorganismy nové myšlení

Autorovy další knížky

James Lovelock
anglická, 1919 - 2022
1994  86%Gaia: Živoucí planeta
2008  88%Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo
2012  74%Mizející tvář Gaii: Poslední varování
2001  74%Gaia – Nový pohled na život na Zemi
2022  89%Novacén: Nadcházející věk hyperinteligence

Kniha Gaia vrací úder : proč se Země brání a jak ještě můžeme zachránit lidstvo je v

Právě čtených2x
Přečtených36x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce20x
Chystám se číst38x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x