Falešná svědkyně

Falešná svědkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481585/bmid_falesna-svedkyne-J4k-481585.jpg 4 87 24

Leigh tvrdě pracovala, aby si vybudovala zdánlivě normální život. Je uznávanou obhájkyní, má dospívající dceru, která úspěšně studuje, dokonce i její rozvod probíhá relativně poklidně. O takové všednosti vždy snila. Její dětství je ale pošpiněné tajemstvím, zradou a zničujícím násilným činem. Jednoho dne se jí do rukou dostane případ: má obhajovat bohatého muže obviněného ze znásilnění. Pro Leigh je to příležitost, jež ji může v kariéře posunout o pár příček výš. Pokud vyhraje… Při setkání s obviněným si však uvědomí, že není náhoda, že si jako obhájkyni vybral právě ji. Dojde jí, že ho vlastně zná… a že on zná ji. Ba co víc, podezřelý přesně ví, co se tehdy před dvaceti lety stalo a před čím Leigh už tak dlouho utíká.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , HarperCollins Polska
Originální název:

False Witness , 2021


více info...

Přidat komentář

Misute603
27.02.2024 5 z 5

Za mne hodně drsné čtení, dlouho jsem to rozdychavala a knihu měla i dlouho v hlavě.

Evišťátko
21.09.2023 4 z 5

Prvni dvě třetiny skvěle vystavěný příběh, včetně psychologie postav.... nemůžu říct, že by konec byl vyloženě špatný,ale některé prvky bych z něj vynechala, protože onou prehnaností celému příběhu v mých očích uškodil. Co nejvice oceňuji je vhled do mysleni a jednání zneužívaných dětí.


Maky806
26.07.2023 5 z 5

Uff, bylo to opravdu drsné, hnusné, ošklivé a napínavé čtení. Nejdřív jsem si říkala, že to bude stát za houby bez Willa, ale ne, byla to pořádná jízda.

Jiparis
01.04.2023 5 z 5

Hodně drsné! Dědičnost patologického chování, silná láska sesterská a stíny minulosti, které ovlivňují celý další život. Žádný happy end.

Andulino
05.03.2023 5 z 5

Jsem nadšená! Ke knize jsem se dostala poměrně náhodou, a to v rámci Čtenářské výzvy, která mě již několikrát neskutečně obohatila. Autorku jsem hledala velmi dlouho, potřebovala jsem totiž někoho, kdo je o 22 let starší než já a kdo píše něco, co by mě zajímalo. Zpočátku jsem byla lehce otrávená ze zasazení knihy do období COVID, přece jen jsme si toho užili sami víc než dost. Autorka ale COVID prostředí nechává spíše v pozadí, aby svoje příběhy pouze zasadila do reálných světových událostí, velmi rychle jsem tak tento aspekt akceptovala a užívala si samotný příběh. A ten tedy byl! Scéna v první kapitole byla děsivá, doslova mě bolelo číst dál. Kniha byla ale také zábavná, myšlenky Callie, která je svou osobností místy velmi dětská a hravá, mě nejednou rozesmály. Autorka velmi dobře umí psát tak, že potřebujete vědět, co bude dál, a ve chvílích, kdy zrovna nečtete, nad příběhem přemýšlíte. Každý večer jsem se tak těšila, že už zase budu moct číst, a byla překvapená zvraty a odtajněnými skutečnostmi v životech Callie a Leigh. Z Callie mi bylo velmi smutno, od začátku až do konce, obecně drogově závislé odsuzuji a věřím, že každý má možnost volby, jak bude žít, bez ohledu na to, jakými traumaty prošel. U Callie jsem si ale nemohla pomoct a cítila soucit, který se stále více stupňoval. Jak málo by stačilo, mít matku, která se o své děti zajímá a nenechá je napospas svému osudu. Samotná zápletka se soudním procesem a Andrewem byla brilantně vystavěná a nemohla jsem se dočkat rozuzlení, ač jsem tušila, že konec nejspíš nedopadne dobře, jen jsem odhadovala, pro koho. Nesmírně mě dojala láska Leigh ke své sestře bez ohledu na okolnosti, a postava doktora Jerryho, milujícího Callie i přes všechno, co o ní věděl a co provedla. Finální scéna byla epická, v místě činu po více než dvaceti letech, přinášející tak symbolický a hořkosladký konec, že mi bylo všechno strašně líto.

katasokolov
02.02.2023 5 z 5

U Karin jsem na kvalitu, v rámci daného žánru, zvyklá a tahle kniha nebyla žádnou výjimkou. Opět se jedná o precizně napsaný thriller plný surového vyprávění, přesně tak, jak to u autorky zbožňuju.


Kniha je zaměřená z velké části na zneužívání mladistvých a odkazu, který si oběti nesou v sobě do budoucna, kde se součástí některých takovýchto životů stává prakticky permanentní drogové opojení. Netečnost a absence “normálních” modelových postav v životě jedinců je zde krucialním faktem.

Hlavní postavy jsou popsané výborně, přičemž autorka nepíše postavy striktně černobílé, což je jeden z nejvíc pozitivních aspektů její tvorby. Slaughter rovněž svou tvorbu zasazuje do světa tak, jak ho známe - tady specificky světa škrceného pandemií covidu 19.

Pokud si chcete užít temný syrový thriller od pravé umělkyně daného řemesla, pak vězte, že u této knihy nesáhnete vedle. Plus se opět připravte na pěknou dávku zvratů a postupného rozkrývání věcí minulých.

Na co jsem si při čtení vzpomněla: filmy Obhájce s McConaugheyem, Okamžik zlomu s Goslingem, Nebezpečnou laskavost s Lively, Muži, kteří nenávidí ženy s Craigem a popisem právních postupů a záležitostí i film Soudce s Downeym Jr.

ydnac
15.01.2023 5 z 5

TEMNÉ A DRSNÉ.

Leigh má dceru, má manžela, s nímž momentálně nežije, ale mají dobrý vztah a má dobrou práci.
Mohla by žít vcelku spokojený život, kdyby….
Leigh je právnička a dostala za úkol zastupovat člověka obviněného ze znásilnění.
Vyžádal si přímo jí.
Ona už ví proč, poznala ho!
MINULOST NENÍ ZAPOMENUTA!

Výborný thriller!
Doporučuji :-)

šipek
21.12.2022 5 z 5

Tak má oblíbená autorka opět nezklamala. Moc dobře napsaný psychothriller. Dvě sestry a každá úplně jiný život v odlišném prostředí. Můžu jen doporučit milovníkům tohoto žánru.

m_martina
16.12.2022 5 z 5

Mimo romantické knihy si občas ráda přečtu nějakou tu detektivku nebo thriller. A tato kniha se čte sama, i když jsem některé brutální popisy přeskakovala. Ale jinak je to dobré čtení, které oceňuji pěti hvězdami.

anája
15.12.2022 5 z 5

Moc dobře napsaný tvrdý thriller. Vše do sebe dokonale zapadlo. Tleskám autorce

85098211
08.12.2022 5 z 5

Naprosto vynikající thriller, od kterého se neodtrhnete od první do poslední stránky! ;-) Už první kapitola, ve které dojde k vraždě, je doslova strhující. A potom se přesuneme o více než dvacet let do současnosti, konkrétně do roku 2021, který je silně ovlivněný právě probíhající pandemií coronaviru. Tuto skutečnost autorka do celého dění umně zabudovala, i když se případu jako takového týká spíše jenom okrajově. V knize se čtenář seznámí se dvěma sestrami, Leigh a Callie, které si opravdu zažily svoje, když byly ještě hodně mladé. A také měly obě na svědomí jeden lidský život, přestože onen člověk určitě nebyl žádné neviňátko. Leigh si poté vybuduje úspěšnou kariéru jako obhájkyně, má také manžela a dceru Maddie. Její sestra Callie je na tom sice mnohem hůř, ale Leigh se jí snaží pomáhat, jak a kde může. No a potom má Leigh obhajovat muže, který ji dobře zná a ví o ní víc, než si ona sama dokáže představit...
Kniha je výborná, je to po celou dobu jedna velká jízda, i když závěr nebyl zase až tak úplně podle mých představ, to se ale nedá nic dělat. Byl to autorčin záměr a já ji za to určitě kritizovat nebudu... Hodnotím s přehledem plným počtem a doporučuji milovníkům dobrých psychothrillerů!

orinka3
20.11.2022 5 z 5

Skvělé! Nádherně vystavěný a inteligentní psycho-thriller. Na začátku je vražda, která ovlivní celý další život dvou sester. Ono by k ní nemuselo nikdy dojít, kdyby ta malá děvčátka měla řádnou matku a ne psychopatické monstrum, které je posílalo vydělávat si hlídáním dětí. Samy ještě malé a hned dostaly na starost, jedna po druhé, divného chlapečka. Jeho pedofilní táta tak měl přímo v domě předmět svých zvrácených choutek. No, a pak už se rozvíjí příběh obou sester, které stále žijí ve stínu toho, co se tehdy stalo. Jejich cesty se ale hodně rozcházejí: Leigh se dokázala vymanit z bídy a buldočím úsilím se vypracovala do pozice uznávané advokátky. Cassie takové štěstí neměla, své démony zaháněla drogou. Leigh trpí pocitem viny za někdejší zločin a hlavně se trápí tím, že sestřino zneužívání tak trochu způsobila ona, když ji včas nevarovala. Přichází osudové setkání s nyní již dospělým Trevorem, který si záměrně Leigh vybral, aby ho zprostila obvinění ze surového násilí na ženách v okolí. Ví totiž, že ona jediná se mu bude muset podřizovat a jen u ní má naději, že zůstane na svobodě. Leigh při setkání s ním ho ke své hrůze poznává, ač se snaží udržet si klidnou tvář. Predátor, který se vyklubal z Trevora, nyní vystupujícího pod jménem Andrew, jí různými náznaky sděluje, že "ví" a krutě se tím baví. Naznačuje a pak už i otevřeně vyhrožuje zveřejněním diskreditujících snímků. Sestry se proto zoufale snaží vypátrat, kde jsou ony nahrávky ukryté - dětské porno pro úchyly a i ta nafilmovaná vražda. Kniha je obsáhlá, bohatá na dějové zvraty a hlavně se stále přidávají nové a nové překvapivé informace, které mění situaci a čtenář lépe pochopí souvislosti. Kniha je opravdu dobrá, bavila mě. Vypadá to, že si autorka načetla anebo pozjišťovala psychologii feťáků, protože v tomto směru byly popisy bažení po droze přesné a krutě upřímné. Postava starého veterináře, který dovoluje Callii u něj pracovat i přesto, že o její těžké závislosti ví, je dojemná. Zkrátka - tato kniha se autorce povedla. Navíc je ryze současná, Covid s jeho omezeními jsme u nás prožívali všichni a tady se na stránkách objevuje v plné síle.

Acquenta
10.10.2022 4 z 5

Karin opět nezklamala. Přesto, že začátek byl trochu chaoticky a těžko se vyznavalo v hlavních postavách byl příběh silný a napínavý, tak, jak to Karin umí :)

TaLu
12.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Tentokráte kniha mé oblíbené spisovatelky obsahuje tolik psychicky náročných témat, že se nečte snadno. Takže určitě spíše psychothriller. Dějové zvraty sice přicházejí, ale tak nějak pozvolna, přáli bychom si, aby se objevilo alespoň nějaké světlo v té temnotě dávných vzpomínek. Násilí na bezbranných dívkách, které zničí život jedné, a téměř zničí život druhé, zdánlivě nekončí. Stále nové spirály temnoty, strachu a bezvýchodné situace dělají z knihy depresivní čtení. Autorka v závěru píše, že chce v současnosti svou tvorbou poukazovat na problémy společnosti. Tak to vám povím, že tam těch problémů mají asi mnohem více než my. Celý příběh je navíc zasazen do covidové doby a velmi dobře ukazuje na problémy, které nám tato nemoc dotáhla do života.
S doporučením bude trochu problém, protože atmosféra je veskrze tíživá. Život zničený závislostí a zneužíváním v dětství trochu pozvedá až závěr knihy. Něco na ten způsob, že Boží mlýny melou..., a nebo dle rčení, jak si kdo ustele...

LilianaFalcon
07.09.2022 4 z 5

Skvěle napsané. Poutavé, napínavé, dojemné. Jen místy dost zdlouhavé.

lucakuca
14.08.2022 5 z 5

Tuhle knihu musím rozdýchat.
Propracované, zvrácené, dojemné.

Darja.8
10.07.2022 5 z 5

Napínavá knížka. Rozuzlení bylo velmi nečekané. Brilantně dotažené detaily.

smithynka
29.05.2022 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která se ke mně dostala náhodou. Na začátku jsem nevěděla, zda knihu číst. Přeci jenom, téma covid jsme si dost užili reálně. Ale jsem ráda, že jsem ti zkusila. Příběh vás chytne a už vás nepustí. I když, občas se zdá být trochu přehnaný.

Evule *
02.04.2022 4 z 5

Napínavé a čtivé, na můj vkus, ale i trochu rozvláčné, knihu bych klidně o sto stran zkrátila. Komplice jsem tušila správně a při čtení epilogu i zamáčkla slzu.

ArwenAragorn
05.03.2022 5 z 5

81%
"Ty nás nahráváš?" Otázka z ní vyhrkla dřív, než si uvědomila, jakou pekelnou smršť může jeho odpověď rozpoutat. Poslední dobou už se vůbec nemilovali v posteli. Vždycky na gauči. A kolikrát ji potom odnášel zpátky do postele? Hned, když na pohovce skončili. "Tohle děláš, Buddy? Filmuješ nás při šukání a pak to ukazuješ kámošům?"

Tak jsem právě zjistila, že autorce nedochází dech a i její nový thriller je perfektní. Čtivý, napínavý, s výbornou zápletkou, zvraty, přesvědčivě vykreslenými postavami, úžasným závěrem a ještě lepším epilogem. Mně nezbývá, než ho doporučit. Líbí se mi i obálka.

Autorovy další knížky

Karin Slaughter
americká, 1971
2007  91%Triptych
2009  90%Genesis
2019  61%Čisté zlato
2003  89%Smrtící polibek
2003  88%Mrazivý strach

Kniha Falešná svědkyně je v

Právě čtených2x
Přečtených112x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce117x
Chystám se číst96x
Chci si koupit26x