Faktura

Faktura https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254332/bmid_faktura-7Q6-254332.jpg 4 157 32

Práce na částečný úvazek ve videopůjčovně, občasná setkání s hrstkou přátel a nenápadná každodenní rutina zakončená ve většině případů pojídáním pizzy a sledováním filmů v jednopokojovém bytě na stockholmském Södermalmu – tak vypadá život hlavního představitele a vypravěče až do okamžiku, kdy mu v poštovní schránce přistane záhadná faktura na astronomickou částku 5,7 milionů švédských korun. Právě taková je cena za veškeré jeho zážitky a štěstí, které ho kdy potkalo. Jak mohli tomuto nenáročnému filmovému fanouškovi, jenž se spokojí s málem a nemá žádné velké sny či plány, naúčtovat tolik? Nebo je to celé jen mystifikace?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Fakturan , 2011


více info...

Přidat komentář

Aliii
11.07.2023 4 z 5

Podnětné čtení o hodnotě prožitků a pohledu na svět. Moc se mi líbily popisy "obyčejných" věcí očima (ušima, nosem...) hlavního hrdiny.
Konec mě trochu zklamal, očekávala trochu větší drama.

Danafantom
11.06.2023 5 z 5

Tak tuhle knížku jsem si moc užila. Je taková hladká. O člověku, jak který má bohatý vnitřní život, a to bohatství mu vyčíslili na fakturu. :)


Lenka4
09.02.2023 4 z 5

Doufejme, že tato kniha nepadne do ruky ministrovi financí nebo členům Národní ekonomické rady vlády.

kuruteku
08.11.2021 3 z 5

Nápad, který Josefu Pecinovskému vystačí na několik povídek (Hazím ti laso; Index vitality; ...) je tady rozepsán do celé novely. Na doporučení jsem se do toho pustil, ale přišlo mi to mdlé a nedodělané. Nápad dobrý, ale přidaná hodnota k nápadu příliš malá.

Verrrunka
18.10.2021 3 z 5

Hodně zajímavý námět, který donutí člověka zamyslet se nad hodnotou vlastního života. Ale přišlo mi, že příběh se jen motal v kruzích, hlavní hrdina jen udivený nad výší své částky a závěr dost uspěchaný a vlastně pro mě bez nějaké velké pointy. Velká škoda, protože jako námět knihy mi to přišlo skvostné!

freejazz
12.09.2020 4 z 5

príjemná oddychovka, ale nakopne aj na premýšľanie o obyčajných veciach a momentoch, ktoré s odstupom času a z pohľadu iných ľudí dostávajú úplne inú váhu.

Solette
11.07.2020 2 z 5

Prečítané rýchlo, na dva krát. Našťastie. Za mňa, nie.

blackoutzuzi
14.05.2020 4 z 5

Hlavní hrdina příběhu žije obyčejný život. Pracuje ve videopůjčovně, ve svém životě má pár přátel a radost mu udělá dobrá pizza. Jeho každodenní rutinu naruší moment, kdy ve své schránce najde nečekaně fakturu na 5,7 milionů švédských korun. Tolik mu naúčtovali za jeho dosavadní zážitky a životní štěstí..
Za mě nesmírně originální námět, i když zpracování by mohlo být malinko lepší. První dvě třetiny byly pecka - ta poslední byla zbytečně uspěchaná a závěr na můj vkus příliš strohý a useknutý. Rozhodně však tato útlá kniha stojí za přečtení. Donutí vás přemýšlet nad vlastním životem - docela by mě zajímalo, jak vysokou částku by vyúčtovali mně :D

IvaKo
01.03.2020 4 z 5

Útlá knížečka s originálním námětem, který nám připomíná, že často nevnímáme chvilky obyčejného štěstí a že by nám neměl život protéci mezi prsty. Nechybí ani jemně nastíněný příběh náklonnosti, možná lásky. Rozhodně zajímavý autor.

Dita333
19.11.2018 3 z 5

Velmi zajímavý námět knihy, ale zasloužil by lepší zpracování. I tak byla kniha čtivá a některé myšlenky zajímavé. Ovšem jsem rada, že jsem do ní neinvestovala, nýbrž si ji zapůjčila v knihovně:-)

adorjas
04.07.2018 3 z 5

Námet super, prežívanie hlavnej postavy takisto. Ale kým strohosť v talianskych dielach je reálne, surová, naturálna, tak v severských dielach mi to príde nereálne, hrozne vzdialené, neprenikajúce ku mne.

Karcoolka2210
05.05.2018 2 z 5

Nejako mi ušiel zmysel tejto knihy ;)

jaroiva
13.02.2018 4 z 5

Zajímavý námět, poměrně dost k zamyšlení, dle mého názoru. Sama jsem si říkala, kolik by asi napařili mně. Konec byl nějak rychlý, řekla bych,že to ještě něco chtělo. Proto strhávám jednu hvězdu.

charlizee
27.12.2017 3 z 5

Jak tady zmiňují všichni, knížka je zajímavá především nápadem, a proto mě oslovila, když se objevila v letošní Knižní šifře. Je kratičká, čte se dobře, svižně..., když nad tím textem člověk přemýšlí, může si odnést zajímavé podněty. V konečném důsledku mi tam ale chyběl nějaký hnací motor, který by mě nutil knížku neodkládat. Sice se dobré myšlenky objevují napříč celou knihou, ale ten děj okolo nich tak dobrý není, a proto kniha nakonec působí nevyváženě.

Coolniczka12
27.10.2017 2 z 5

Zajimavy namet. Nicmene, mne to moc neoslovilo a musela jsem se nutit, abych knizku docetla.
Asi jsem se moc nesoustredila, ale nijak zvlast jsem ani nepochopila poselstvi, ktere tam nejspise melo byt.

adam5955
15.08.2017 5 z 5

velmi zajimavy napad...konec byl trochu slabsi, ale to u mne na kvalite knihy neubralo. Pocet stran naprosto adekvatni, cetlo se to na jeden nadech

MOu598
28.07.2017 4 z 5

Četla jsem v prosinci 2016. Podle mých poznámek:
Hezké, vtipné, zajímavý nápad.Možná mne trochu zklamalo vyústění.
Ale hezké.

SilvaK
17.07.2017 3 z 5

Zaujímavý nápad, núti človeka sa zamyslieť. Ale pre mňa napísaný nezaujímavo, musela som sa nútiť k dočítaniu.

hellena1523
14.07.2017 4 z 5

Naprosto úžasný nápad! Ta myšlenka je geniální a po celou dobu nutí člověka přemýšlet. Navíc je kniha velmi čtivě psaná (Kniha Zlín si zkrátka umí vybírat tituly).
Určitě se dá přečíst jedním dechem, má-li člověk čas (energii).
Osobně mě neustále kniha nutila zamýšlet se nad tím, na jakou částku by byla faktura vystavena mně. Což považuji (u sebe) za trochu dvousečné, protože na jedné straně mám ráda knihy, které donutí člověka přemýšlet nad vlastním životem, na straně druhé mě tyhle myšlenky ale opravdu hodně tahaly od knihy, což byl trochu problém.
Moc se mi líbila ta jemná romantická linka. Popsala bych ji jako éterickou - nebyla hlavní linií příběhu, ani ho nenarušovala , zkrátka takové příjemné doplnění.
Mám ráda absurdní humor, baví mě paradox, v podstatě proti knize nic velkého nemám, ale přesto se zdráhám dát plný počet hvězdiček.

Vesmich
19.03.2017 5 z 5

Ohohóó! Pro mě seznámení s autorem a seznámení náramné! Po celou dobu četby jsem dumala, jak to přerozdělování asi bude probíhat a jestli bude mít nějaký vliv na štěstí nešťastných. Když něco odevzdají ti šťastní těm nešťastným, jestli to náhodou ti nešťastní nezdevalvují a neobrátí v neštěstí, zatímco ti šťastní, byť ožebračení, stejně neudělají štěstí i ze svého neštěstí...