Evropské panovnické rody

Evropské panovnické rody https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304502/bmid_evropske-panovnicke-rody-uFn-304502.jpg 5 24 9

Martina Winkelhoferová, specialistka na dějiny 19. století se zaměřením na společenský vývoj středoevropských šlechtických rodů, osvětluje trhliny ve fasádě životního stylu tzv. „lepší společnosti“, které dokázal už tenkrát nemilosrdně odhalovat sebevědomý tisk. Na veřejnost se stále častěji dostávaly informace o sadistických vychovatelích, královských kurtizánách, marnotratných následnících trůnu a rebelujících princeznách, které se odmítaly podřídit sňatkové politice. Výsledkem byly skandály, které otřásaly samotnými základy evropských vládnoucích dynastií.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Eine feine Gesellschaft , 2016


více info...

Přidat komentář

milary
31.10.2020 4 z 5

Přišlo mi vhod proložit si poslech detektivky jinými žánry a na knížku Martiny Winkelhoferové jsem si dávno myslela. Padla mi pod ruku při poslední várce vypůjčovaných knih před uzavřením knihoven - a nelituju. Autorka i dlouhý seznam zdrojů byly příslibem nikterak bulvárního zpracování mediálně vděčných témat – ostatně o vývoji, vlivu a narůstající sebevědomé dravosti tisku je ta kniha také. Ne všechny kapitoly byly stejně zajímavé, já jsem ale ocenila ve srozumitelných souvislostech podaný celistvý obraz vládnoucích rodů 19. století i radikálních společenských změn, které byly jeho součástí.

Routkyszloutkys
20.08.2018 5 z 5

Jedna z nejlepsich knizek,co jsem kdy cetla. Super zajimave


Rade
24.11.2017 4 z 5

Tady je docela důležitý podtitul „v zrcadle svých skandálů“. Ale k historickému bulváru to má daleko, naopak, jde o fundovaný a přitom čtivý pohled na dějiny Evropy v 19. a na počátku 20. století, zase trochu z jiné strany.
Čtyři plus.

enytaly
15.08.2017 5 z 5

Velmi příjemné čtení. Zajímavé příběhy, které dohromady tvoří představu o tehdejší vládnoucí vrstvě Evropy. Odpočinková četba, která je zároveň poučná.

ZuKo
20.04.2017 5 z 5

Knížka se četla úplně sama. Zajímavý pohled do soukromého života dětí panovníků a jejich osud.

Clara del Valle
08.04.2017 5 z 5

Vynikající kniha. Poutavé a čtivé, jediné, co bych vytkla, je málo fotek a upřesňujícich informací o jednotlivých osobnostech, které jsem si musela pracně dohledávat, protože mě jejich osudy velmi zaujaly a chtěla jsem vědět víc.

cérka
06.02.2017 5 z 5

Asi každá malá holčička chtěla být v dětství princeznou, aspoň na maškarním bále :-). Po přečtení této knihy už nechci :-), raději budu onou půvabnou muchomůrkou za kterou mě maminka vystrojila.
Narodit se do panovnického rodu a splnit svou dynastickou povinnost nebyla žádná výhra a ač žili celé rody v přepychu, štěstí, láska a rodinná pohoda byla velkou vzácností. Kniha mě moc bavila a doporučuji ji všem milovníkům historie a bulváru :-)

Radka89
31.12.2016 5 z 5

Velmi čtivá a zajímavá knížka! Obecně mě baví toto téma takže za mě super!

Sisssi
08.11.2016

Další příjemná kniha od Winkelhoferové, vystavěná podobně jako její předchozí Šlechtictví zavazuje. Tentokrát méně zobecňuje a více vypráví o skandálech a jejich specifických rozdílech v té které zemi, u té které dynastie. Ohledně překladu se však domnívám, že přídavné jméno přivlastňovací od jména Alexandra je Alexandřin (překladatel píše Alexandrin), rovněž neznám Něvského prospekt, ale pouze Něvský prospekt.