Temnota

Temnota https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23063/bmid_elvis-cole-a-joe-pike-temnota-zTY-23063.jpg 4 78 22

Elvis Cole a Joe Pike série

< 12. díl >

V Los Angeles je nalezen mrtev Lionel Byrd a vedle něj příšerná sbírka: album fotografií sedmi surově zavražděných žen! Z jedné vraždy už byl v minulosti obžalován, ale Elvis Cole tenkrát v jeho vinu neuvěřil a pomohl mu na svobodu. Nález děsivé sbírky z něj teď ovšem nepřímo činí vrahova komplice. Přesto je Cole dál přesvědčen o Byrdově nevině. Jeho přítel a parťák Joe Pike mu stojí po boku, když je pátrání vede hluboko do džungle politiky a korupce, do tmy, v níž zabijákem může být vážený člen městské rady stejně jako kdokoli jiný. V temnotě nic není takové, jaké se může zdát..... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Chasing Darkness , 2008


více info...

Přidat komentář

m2056
06.09.2023 5 z 5

Temnota vás přitáhne a nepustí až na samém konci vážně dobrý čtení.

MAU256
10.03.2022 5 z 5

Jen náhodně jsem na tuto knížku narazila při výprodeji v knihovně, tak jsem si jí koupila. Určitě jsem s výběrem neudělala chybu, kniha byla napínavá až do konce. Odhalení vraha bylo šokující, to bych opravdu nečekala. Určitě po nějaké knížce R. Craise zase sáhnu. Také však musím dát zapravdu některým komentárům, že mi na konci také zbyla otázka "PROČ?". I tak pro detektivní nadšence mohu doporučit.


bigben
10.07.2020 3 z 5

Děj pěkně frčel a rozuzlení výborné...

Lusa
22.04.2020 5 z 5

Ani Temnota mě nezklamala, další úžasný příběh Elvise Colea, tajuplný s překvapivým rozuzlením. Jinak jsem si všimla, že každý z autorů detektivek tvoří v jiném ročním období, podzim jako stvoření svým ponurným počasím pro vřaždu, ale Crais speciálně "zabíjí" své oběti v parném létě, Pike tak může pořád nosit sluneční brýle a krátké tričko :D.

Eidalon
28.07.2019 4 z 5

Tohoto amerického spisovatele především románů s detektivní zápletkou asi znalcům žánru netřeba představovat. První dílko vzniklo v roce 1987 a dodnes jich má autor na kontě necelou dvacítku. Známé jsou i jeho scénáře, knihy však dominují.

Tak jako jiní, stvořil Crais své hrdiny dne. Elvis Cole a Joe Pike jsou dvojka, která se doplňuje a řeší jeden případ za druhým. Pro Craisovi knihy je typické, že v knize a příběhu vždy dominuje jen jeden z nich a druhý je jeho nerozlučný parťák v pozadí. Vedle zápletky a případů, které musejí rozlousknout je pro dvojici vždy dominující čest a osobní integrita jako základní životní hodnota. Dalším hlavním ukazatelem je osamělý život s hlubokými jizvami z jejich minulosti placených žoldáků a absolventů války ve Vietnamu.

V Temnotě je v hlavní roli opět Elvis Cole, Joe Pike je zde jen vzácně, jako dobrá duše v pozadí. Komplot vražd sedmi žen se rozběhne odhalením osmé smrti, které se později stane taktéž vraždou, Elvis je nepřímo zatažen do případu, jako vyšetřovatel pracující pro svého obhájce, ale vše je to jen hra minulosti.

Cole ale cítí, že je zpochybňována jeho role v případu, dokonce je obviněn za věci, o kterých je přesvědčen, že se neudály tak, jak jsou prezentovány. Vstupuje do vyšetřování rozkrývá jednu pravdu za druhou.
Kniha má spád a i přes svůj menší rozsah vede k překvapujícím zvratům a odhalením. Závěr je temný, stejně jak život hlavního viníka. Tentokrát se ale za postavou vraha neskrývá beznadějná existence, takže si správně kladete otázku, proč se děje zrovna takto. A to se v příběhu stává otevřenou otázkou předloženou čtenáři k přemýšlení . .

Opět pěkná práce, za mne 4 hvězdy.

Merlinit
02.01.2018 3 z 5

Četla se dobřo, to ano, jen bych měla pár výtek: 1.) pravopisné nedostatky, 2.) zbytečná spousta jmen- osoby, které se po sehrání své epizodní role vytrácí, aniž by příběh jakkoli ovlivnily. Nebýt jich, mohla to být fajn kniha.

alenkacermi
09.12.2017 5 z 5

Tuto knihu mám doma už pár let. Nechtělo se mi do ní,nebýt čtenářské výzvy,asi bych ji nečetla.Krimi moc nečtu,ale klidně přiznám,že tahle byla fakt dobrá.

Vladísek
06.01.2017 3 z 5

Detektivka, která je bezesporu napínavá, hlavní hrdina sympatický, avšak v mém případě se spíše zařadí ke knihám na jedno přečtení, ke kterým se již nevracím.

items
06.12.2016 5 z 5

Výborná kniha! Prvá od tohto autora, určite nie posledná!

Dodee
10.09.2016 5 z 5

Po přečtení této knihy v hlavě zůstává viset otázka Proč? ... Odpověď autora by nejspíš byla 'Protože proto'. Fajn, dobře, ok. Budu se s tím muset smířit. Vrah byl zjevně naprosto normální člověk, který měl dost zvláštní "hobby". S tím dokážu žít :).
Kniha je napsána velmi dobře, čtivě a poutavě, opět to byla jedna z těch, od které jsem se nemohla odtrhnout. Oceňuji i to, že autor vynechal sáhodlouhé popisování, jako to mají ve zvyku jiní autoři. Žádné zbytečné informace, vše důležité. Nemám ráda bůh ví jaký popis na osm stran o tom, jak vypadá stůl uprostřed místnosti, kde byl pravděpodobně koupen, kde má jaké škrábnutí a počet viditelných letokruhů (v případě, že je stůl ze dřeva). Tohle si autor odpustil a určitě si tím u mě šplhnul. Nebudu velmi přemýšlet o tom, zda si koupit další knihu kde v hlavních rolích bude Cole a Pike. Až na nějakou narázím, stoprocentně mě doprovodí domů.
Mimochodem, někde jsem tu četla nespokojenost s pravopisem. Musím říct, že já se docela bavila. Namísto Dowling čtu Bowling. Korektura ve Wordu. Pěkné, já se pobavila, nikdo není dokonalý.

Lmslaver
19.04.2016 5 z 5

Robert Crais umí čtenáře zaujmout, vtáhnout ho do děje, ví jak a kdy provést v zápletce zásadní zvraty, aby překvapil a udržel čtivost až do závěru. Temnota je excelentní detektivka.

ThomasRuhe
11.04.2016 3 z 5

Další případ s Colem a Pikem.Tak jako předchozí díly je to opět dobře napsané,ale samotný závěr zůstává čtenáři něco dlužen....a to odpověd na otázku :proč?

lifeoptimist
14.02.2016 5 z 5

super kniha, rozhodně hodně povedené, napětí a akce, do poslední chvíle jsem neodhadla, kdo je ten záporák, oproti předchozímu dílu rozhodně pro mě lepší a těším se na další díl

abcbobo
11.02.2016

Dobre cteni, jen ty gramaticke chyby a "preklepy" mi vadily. Korektor se zjevne spolehl jen na pocitac.

drakamena
05.07.2015 4 z 5

Kniha je úžasná hlavně díky vztahu Colea a Pikea. Jejich přátelství je nádherné. A je taky zdrojem velké části humoru v jinak vážném thrilleru.

ovpana
11.03.2015 5 z 5

Úžasná detektivka ,nechává nás v napětí až do samotného konce, hezky se čte.

davas
02.03.2015 4 z 5

první kniha od R.Craise a nebude poslední,kvalitní detektivka

kneslova
15.12.2014 4 z 5

Výborná detektivka, po které můžete sáhnout bez obav, jako všechny od Craise, tentokrát bez toho čehosi nad..., takže za 4 hvězdičky a kousek.

Šánka
30.10.2014 4 z 5

Opět velmi dobrá detektivka, napínavý děj a vraha jsem vůbec neodhadla, velké překvapení. Jen jsem čekala, že autor trošku víc rozvede na závěr proč...Za to jedna*pryč.

derminator
26.11.2013 5 z 5

Dobrá kniha, dobrá zápletka, překvapivé rozuzlení dávám 80%.

Autorovy další knížky

Robert Crais
americká, 1953
2014  88%Podezřelý
2004  85%Rukojmí
2002  89%Anděl zkázy
2011  84%Hlídka
2008  83%Ochránce

Kniha Temnota je v

Přečtených114x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce107x
Chystám se číst20x
Chci si koupit1x