Zimní koruna

Zimní koruna https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336375/mid_zimni-koruna-gJ3-336375.jpg 5 62 14

Druhý díl historické trilogie o Eleonoře Akvitánské. Píše se rok 1154 a Alienor je královnou Anglie. Zatímco její manžel, král Jindřich II., je často na válečných taženích, její rolí je plodit a vychovávat děti a spravovat zemi. Touží po větší pravomoci, ale s tím Jindřich nesouhlasí. To je jen počátek hlubokého rozkolu, který končí až rebelií, kterou proti svému muži a králi vede Alienor se svými syny. Netuší, že to pro ni bude mít devastující důsledky…... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Winter Crown , 2014


více info...

Přidat komentář

Evkae36
12.11.2023 5 z 5

Zase přečteno jedním dechem. Jdu na 3. díl.

katka134
21.05.2023 5 z 5

Druhý díl o Eleonoře A. je rovněž čtivě napsaný.
Alienor viděla svého manžela jednou dvakrát do roka, v tu dobu zplodili dítě a pohádali se o moc a území.
Tak nevím, které manželství bylo pro ni horší.


petr_
03.01.2023 4 z 5

Četl jsem ve více knihách o událostech kolem volby Tomase Becqueta arcibiskupem a k čemu to vedlo a jak se Eleonora dostala mezi mlýnské kameny ambicí Jindřicha II. Její problémy vlastně eskalovaly vzpourou princů. Na celé trilogii se mi líbí, že ukazuje tuto dobu trochu jinak než-li známe z knih Waltera Scota.

Markett
04.11.2021 5 z 5

Naprosto úžasné pokračování. V prvním díle jsme se poznali s Eleonorou, mladou vévodkyní a královnou Francie, která neměla příliš lehký život se svým prvním manželem. A teď tady máme druhý díl, kde se Eleonora stala anglickou královnou, a kde můžeme sledovat, že ani druhé manželství není rozhodně procházka růžovou zahradou.
Můžu říct, že mě čtení od Elizabeth Chadwick moc baví, i když se jedná o romány, je zde použito tolik reálných skutečností, že člověk aspoň blíže poznává dobu, ve které tato královna žila, a zároveň dostávají tvar i postavy, které známe jen z hodin dějepisu. Za mě jsou postavy vyobrazeny opravdu dokonale.
Knížka se čte opravdu jedním dechem. Já určitě hodnotím plným počtem hvězdiček a jdu se pustit do posledního dílu.

VendulaB
28.11.2020 5 z 5

Skvělý druhý dál výborné série o životě Eleonory Akvitánské. Přestože byla královna a vévodkyně, měla velmi těžký život plný dramatických okamžiků. Velmi zajímavě je vylíčen vývoj jejího vztahu a bezmoc, kterou často zažívala. Výborný historický román o zajímavé době a neuvěřitelné ženě.

misa1974
21.01.2020 5 z 5

Úžasná Eleanor vzdoruje a zachovává hrdost i v těžkých chvilich.

fénix56
05.01.2020 5 z 5

Druhý díl trilogie o Eleonoře Akvitánské se mi líbil snad ještě více než první. Tyto knihy jsem si koupila, poněvadž mne osud silné, nepoddajné královny vždy zajímal. Byla jsem příjemně překvapena, že to nebyla ani červená knihovna ani nudné čtení o ničem.

Ve druhém dílu se musela Eleanor vyrovnat s Jindřichovou prudkou, dominantní povahou, s jeho zálety, k tomu rodit jedno dítě za druhým, a to vše v době, která nepřála inteligentním a schopným ženám, jakou Eleanor byla. Vím z historie, jak to všechno dopadlo, ale už se těším až si přečtu třetí díl...

petrulkaa
26.11.2018

Opět nádhera, ještě že má kniha další díl.

JmenujiSeZuzla
04.11.2018 5 z 5

První díl této trilogie mě extrémně nadchl, protože mám hrozně ráda historické romány a tento ještě ke všemu není zcela vymyšlený, ale obsahuje plno reálných faktů, které jsou podloženy kvalitními zdroji. Vůbec jsem od těchto knih nic neočekávala, ale hned po přečtení první z nich jsem si uvědomila, jak velký potenciál má celá trilogie. Myslím si, že knihy patří k nejlepším v tomto žánru a klobouk dolů před Elizabeth Chadwick, kterou jsem předtím vůbec neznala a takhle mile mě dokázala překvapit. Odvedla skvělou práci. Hodně lidem se může zdát tento díl (ale vlastně i oba dva další) dost zdlouhavé, protože je tam zmíněno plno informací, hodně věcí se děje, zvraty a klidně během 20 stránek se příběh třikrát otočí a vy po chvíli nevíte, co se dělo před těmi 20 stránkami, protože kniha je naprosto k prasknutí nabitá akcí a to se mi moc líbí. Právě kvůli tomu patří tato kniha do takových těch, na které se po celou dobu čtení musíte plně soustředit. Po dočtení druhého dílu, když jsem se zamyslela nad samotnou postavou Eleonor a tak jsem se musela usmát, jak moc se vlastně její postava změnila. Na začátku to byla neposkvrněná třináctiletá slečna, která bojovala o své postavení, ale už zkušenosti z prvního manželství jí dokázaly vybudovalo takovou jaká je nyní. Eleonor je empatická, sebevědomá a mocná žena a tyto všechny vlastnosti neschvaluje její manžel Jindřich, tudíž s ním musí ''bojovat'' o vlivnost. Oba dva chtějí totéž- moc. V knize je krásně popsaný vztah mezi hlavní postavou a jejími dětmi. Víme, koho měla radši a koho naopak. Jaké s nimi měla trable ale i radosti. Také dost oceňuji hned na prvních stranách mapu a rodokmen, který vám pomůže při všech těch jménech se vyznat. Jak autorka píše v poznámkách, ve středověku měli lidé v oblibě dávat svým dětem stejná jména, tudíž i pro ni to muselo být složité na ztvárnění. Toto mi u hodně historických knih chybí. Mířím do posledního dílu a jsem velice zvědavá, jak to vlastně nakonec všechno dopadne.

gigi77
23.04.2018 4 z 5

Druhý díl historického románu o Alžbětě Akvitánské, je obdobím, kdy Alienor úspěšně rodí jednoho potomka po druhém. Vzápětí se musí vyrovnávat s novou životní láskou svého muže a s jeho absolutní mocí, která končí zradou a uvězněním Alienor. Období plné historických událostí, které se více či méně dotýkaly hlavní hrdinky. K mému hodnocení: více se mi líbil první díl. Tato kniha byla na můj vkus vleklá, přesto již čekám na třetí díl, neboť chci dočíst celý osud hrdinky.

Silmarien
01.01.2018 5 z 5

Eleonóra a Henrich sú kráľom a kráľovnou Anglicka. Musia však držať aj svoje kontinentálne dŕžavy. A tak v tejto knihe začína politická hra presúvania sa z Ostrovov na pevninu, intríg, vášne, dobrých i zlých rozhodnutí... Eleonóra rodí Henrichovi dieťa za dieťaťom a dôsledne zabezpečí dynastiu. Viacero synov však nielen udržuje rod, ale prináša aj problémy. Každý je iný, každý chce svoj kus. A keď ich kráľ splodí príliš mladý, tak sa ťažko vzdáva moci v prospech synov a synom sa zas nie vždy chce čakať, kým starý kráľ umrie... zvlášť ak je ten niekto ako Henrich, ktorý sa o moc deliť nehodlá. Ani s manželkou, ani so synmi. Situácia tak speje k neodvratnej katastrofe.

Ešte lepšie ako prvý diel (čo sa trilógiám až tak často nestáva :-)). Neviem či je to životným obdobím Eleonóry, ktoré Elizabetch Chadwick opisuje alebo niečím iným, ale toto šlo na jedenkrát - tak na jedenkrát, ako sa pri dvoch deťoch len dá :-)
Odsýpalo to, formovali sa charaktery a každou kapitolou sa situácia neúprosne blížila k tomu, čo som chcela najviac oddialiť - k nevyhnutnému rozkolu manželov a zároveň koncu druhého dielu.
(čítané 4/2016)

orinka3
14.06.2017 5 z 5

Život není peříčko. A ten, který dostala do vínku hrdá Eleonora Akvitánská, už vůbec ne. Musí se potýkat s manželovými nevěrami, nechat se ponižovat, rodit jedno dítě za druhým, především z politických důvodů. Přitom zachovávat důstojnost, umět si poradit v každé situaci. Eleonora byla velmi statečná žena s nezlomným charakterem, Jindřich to taky neměl lehké, ale přesto u mě nemá tolik sympatií, co ona. Už se těším na poslední díl.

irousek9
21.09.2016 5 z 5

Opět excelentní kniha...včetně myšlenek velice hlubokých...

alnahu
13.05.2016 5 z 5

Zimní koruna je druhý díl trilogie o Eleonoře Akvitánské nejslavnější královně středověku. V tomto díle se dočteme o manželství Eleonory s o devět let mladším Jindřichem II . Eleonora v manželství s Jindřichem navzdory častému odloučení porodila osm dětí, z toho pět synů a tři dcery. Jindřich byl proslulý svou neposedností , záchvaty vzteku a nevěrami. Poslední milenkou mladičká Rosamunda ovlivnila Jindřicha natolik, že manžele rozeštvala. Eleonora zřejmě ze žárlivosti ,že se Jindřich zamiloval o hodně mladší ženy ,zosnovala se syny vzpouru proti němu. Při pokusu o útěk na francouzské území se dostala do rukou manžela a ten ji nechal uvěznit na hradě Chinon, kde byla přísně střežena. Již se těším na další díl „Podzimní trůn“-jak vše dopadne. Knihu doporučuji je velmi zajímavá a dobře se čte.