Věrní kavalíři

Věrní kavalíři https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37170/bmid_verni-kavaliri-hi0-37170.jpg 5 71 71

Dynastie Morlandů série

< 7. díl >

Pokračovatelé morlandských tradic se, kromě toho, že jsou statkáři, tkalci a vojáci, stávají v sedmnáctém století, přesně podle ducha své doby, také kavalíry. Dědic panství, James Matthias, vyrůstá mezi svými bratranci, ale jeho nejlepším přítelem se stává selský synek Davey. Matt přehlíží lásku své sestřenice Sabiny a bezhlavě se zamiluje do ženy, kterou mu vybrali příbuzní. India pochází z dobré, ale zchudlé rodiny a jediné, na čem ji zaléží, jsou peníze. Matta si brzy obtočí okolo prstu a netrvá jí dlouho než jsi najde prvního milence... Nemilosrdný osud zavál ostatní členy rodiny do všech koutů Evropy. Maurice, jenž se proslaví jako hudební skladatel, žije v Benátkách, strýček Clovis moudře řídí rodinné záležitosti v Londýně. Karellie sdílí vyhnanství s králem Jakubem, ale když přestane doufat v králův návrat na trůn, nechá se naverbovat do francouzské armády. V Benátkách potkává budoucí slavnou zpěvačku Diane a osudově se do ní zamiluje. Diane však tvrdí, že umění je jí nad lásku. Annunciata, která se jen těžko vyrovnává se smrtí milovaného Martina, jeho a svoji dceru Alienu raději pošle ke královskému dvoru, aby ji neměla na očích.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 7: The Chevalier , 1984


více info...

Přidat komentář

Evaho73
16.04.2024 5 z 5

Tento historický román nás zavedie do 17. storočia a sleduje osudy rodiny Morlandovcov v období plnom politických intríg, náboženských konfliktov a vojen.
Hlavnými postavami sú v tejto časti James Matthias, dedič panstva Morland, a jeho bratranci. Sledujeme ich cestu životom, od detstva až po dospelosť, plnú lásky, straty, zrady a bojov.
Opäť tu autorka majstrovsky vykresľuje dobové prostredie a atmosféru, čo čitateľovi umožňuje preniesť sa do minulosti a zažiť na vlastnej koži život šľachty v 17. storočí.
Dej je pútavý, plný zvratov, postavy sú sympatické a dá sa ľahko s nimi stotožniť, takže sa kniha číta jedným dychom.

Paulika419
04.06.2023 5 z 5

Pomalu a jistě jsem se dopracovala k 7 dílu.Pokračovat budu i nadále již jsem si zvykla na rodokmen a v případě že se při čtení zapomenu stačí se podívat na přední stránky knihy.Je to prostě o zvyku číst Dynastii Morlandů a působí trochu jako droga.Chytí a nepustí.Zřejmě paní Cynthia věděla jak na nás čtenáře.Škoda přeškoda že už nebude o Indii.


likaf
20.09.2022 5 z 5

Zase skvělé. Neměli jednoduchý život, samé válčení a zabíjení a do toho nemoci. Doporučuji.

PetaZ
27.07.2021 5 z 5

Konecne dil, ve kterem byl nesnesitelny nekdo jiny, nez Annunciata, ta se konecne aspon trochu vzpamatovala.. Jinak stale zajimave cteni.. Docela jsem mile prekvapena, ze se mi kazdy dil prozatim libi a nema cteni kazdym dalsim dilem pomijejici tendenci.. Jen tak dal

Shardlake
09.01.2021 5 z 5

Za mne má zatím sága stále zajímavý děj. Král Jakub z rodu Stuartovců je nucen odejít do vyhnanství. Ti, kteří jsou z rodu Morlandů v jeho službách, se ocitají ve vyhnanství spolu s ním, nebo musí změnit své politické smýšlení, zvláště poté, co ztrácí naději, že jejich král získá zpět trůn. Anglie válčí se Skotskem a děj knihy se posouvá až do konce roku 1717, kdy se v rodě Morlandů opět narodil královský levoboček. Těším se na pokračování.

hankapimi
11.04.2020 5 z 5

Musela jsem se usmívat, když Maurice Morland odcestoval do Itálie, kde hudebníky rozlišovali podle názvu nástroje, na který uměli hrát. A tak se Maurice v r. 1700 stal Maestrem do Cornetto a Maestrem do Trompetto...
A rozličná náboženství se netolerovala ani nechápala. Kromě svého pána a jeho vlastního klanu považovali všichni zbytek světa za bezbožníky a nevýslovné barbary. Opět čtenářský zážitek a plný počet !

nikikostadinova
12.08.2019 3 z 5

Ale jo....v globálu jsem to asi pochopila. Hezky popsaná doba. Ale nesedí mi sloh.

Janadvorackova
12.01.2018 4 z 5

Povedený díl, anotace mi tentokrát mluví z duše.
A ani hlavní hrdinka už není tolik protivná, naopak. Je z ní žena, která dostává a ztrácí - nejednou to nejcennější.
Navíc tragikomická situace na panství mě velmi pobavila.
Historické události zahrnují rodící se jakobitskou rebelii. Jsou velmi přehledné a k mnohým poměrně nespravedlivé.
Dobrá, další díl zkusím, i když se musím přiznat, že větve rodinného stromu se mi rozrostly tak strašně do široka, že v genealogii rodiny jsem se ztratila. Tuším, samozřejmě, ale jistota mizí v propasti času :). Každopádně osud tomu chtěl, že v určité fázi příběhu rodina téměř neměla šanci se rozrůst a musela do krve vmísit trochu té jiné. Ještě že tak :).

čef
23.07.2017 5 z 5

Tolik podivuhodných životů lidí, kteří nejenom jako Annunciata(další z řady představ autorky o ideální ženě) ztrácí v průběhu života všechno, na čem jim záleželo, zas a znova však začínají znovu, jenom, aby zase prohráli. Příběhy povětšinou z vyšší společnosti na konci doby, kdy ještě věrní kavalíři(z francouzštiny: chevalier -jezdec na koni; člen vojenského jezdectva -
kavalerie) v Anglii bojovali za krále(také chevaliera, ale dost nevěrného) - poté již za ně bojovali pouze kmáni a vládli jim jen politici. Vůbec ne marné čtení.

Avefa2pe
05.08.2016 5 z 5

přečetla jsem všechny díly této ságy a nemohla se od nich odtrhnout, líbí se mi zpracování , popisování děje, návaznost .

Danafantom
30.04.2012 5 z 5

Pěkný díl ságy, na pozadí historických událostí se odehrávají jednotlivé lidské osudy, které autorka líčí s porozuměním. Jen stále nevím, kdo byl vlastně ten kavalír...