Rodinný skandál

Rodinný skandál https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37188/dynastie-morlandu-rodinny-skandal-37188.jpg 5 52 6

Dynastie Morlandů série

< 23. díl >

Děj třiadvacátého pokračování rozsáhlé ságy začíná rokem 1874, kdy se Venetia Fleetwoodová ke zděšení celé rodiny Morlandů rozhodne pro kariéru lékařky.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 23: The Cause , 2000


více info...

Přidat komentář

Shardlake
30.10.2022 5 z 5

Osudy potomků rodu Morlandů pokračují. S některými postavami jsem soucítila, některé mi pily krev, jako např. Alfreda, manželka George Morlanda, která si chtěla užívat a žít na vysoké noze až tak, že byla schopna zadlužit celé panství bez ohledu na následky.
Venetii se podaří získat titul lékařky, otevře si vlastní ordinaci a věnuje se především pacientkám - ženám a chudině. Někteří z potomků rodu Morlandů dostanou konečně příležitost a aniž by porušili konvence, mohou konečně následovat své vytoužené lásky. A proč autorka tento díl nazvala zrovna "Rodinný skandál"? Možná právě proto, že spousta z postav porušovala tehdejší ustálené zvyky a šla si cílevědomě za svým, jako např. Venetia.
Těším se na další díly...

hankapimi
16.10.2020 5 z 5

Celým Rodinným skandálem se proplétá Venetiino šokézní zarputilé rozhodnutí stát se doktorkou za každou cenu. I proti vůli rodičů a překážkám, které kladla tehdejší společnost a dokonce zrušila svatbu a poslala k šípku nastávajícího, výdaje na šaty, kočáry, květiny, pohoštění, šampáňa, pozvánky a svoji pověst. Držela jsem jí palce a obdivovala její zaťatost a cílevědomost. Ženské to tenkrát tedy vůbec neměly jednoduché...Až koncem roku 1877 přijala Londýnská universita nový řád, který připouštěl ženy ke studiu medicíny. A volební právo žen je ještě v nedohlednu.. Tradičně plný počet a velká spokojenost !


Janadvorackova
08.06.2018 4 z 5

To je škandál, tohleto :).
Celá "tragédie" spočívá v tom, že se Venetia (dcera Šarloty, dcera Rosamund, dcera Lucy, dcera Jemimy - dál byly ty matky nezajímavé, protože zmíněná poslední byla jediné dítě tehdejšího pána a ten to prostě celé odkázal holce), chce stát doktorkou.
Chce obstát v mužském světě a naráží na nejrůznější společenské zádrhele, opovržení.
Její táta - mocný král... tedy vévoda, tak ten nad ní v jednu chvíli zlomí hůl, domů ji nezve, ale beztak ji má svým způsobem rád.
Její máma ji tak trochu tajně fandí, ale ví, že názor společnosti je důležitý, takže s tím, že ji lidé odmítají, prd udělá. Tedy snaží se, no a pomůže.
Pak má Venetia jednoho bratra v pohodě a druhého na pěst (a to jsou to dvojčata). A dvě sestry v podobném rozpoložení.

Do toho společnost řeší ještě prosazení ženského volebního práva. Jó, holky těžší to maj :).

Na Morlandu si Benedictův syn Jirka vezme jednu takovou zlatokopku. Ta dům přebuduje, utrácí jak šílená a nakonec... to jde odhadnout.

Nejvíc mě ovšem naštvalo, že umřely ovečky (na jaterní hnilobu). Onemocněly a pomřely. Čtyři sta let se tam spokojeně pasou a pak je dostane nějaká mikrobiální mrcha.
A koníčkové? Škoda mluvit.
Morlandové už jaksi přestávají být zemědělci, i když vzhledem k povaze celé té ságy je docela jasné, že autorka jenom straší.

Zajímavá je též linka Jiříkovy sestry Henrietty a jejího podivného manželského soužití se starším duchovním, brrr.

čef
26.01.2018 5 z 5

Nebyly první ani poslední generací jež viděla velké pozdvižení během svého relativně ještě mladého života, že už jedinci ani nepoznali "nový svět od toho, do kterého jsme se narodili". Hrdinové tohoto dílu se dočkali za velkých osobních obětí velkého pokroku v životě žen, nicméně ještě ne např. jejich volebního práva. Velké předsudky zde stále zůstávaly a otravovaly život ještě po mnoho dalších let. Děj série je stále naštěstí hodně zamotaný a napínavý, takže se máme určitě na co velmi těšit.

TheMelorry
04.09.2016 5 z 5

Další skvělý díl. Zdál se mi poměrně ponurý se spoustu mrtvých členů rodiny. Nakonec ale všechno dobře dopadlo a já se jako vždycky už nemůžu dočkat dalšího dílu....

Danafantom
18.04.2015 5 z 5

Tento díl úzce navazuje na předchozí, dále rozvíjí osudy lady Venetie i Benediktových potomků, a to velmi poutavě a čtivě, jak jsme u této autorky už zvyklí. Doporučuju celou ságu.