Klikatá cesta

Klikatá cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150087/klikata-cesta-150087.jpg 5 40 12

Dynastie Morlandů série

< 34. díl >

Pár let po válce se svět vzpamatovává. O nové začátky se snaží i Morlandové. Polly v New Yorku vede svůj módní salon a vytrvale odmítá dvoření bratrance Lennieho. Na večírku u přátel se seznamuje s velice ctižádostivým mladým mužem - Renfrewem Hawrthornem Alexanderem, který míří opravdu vysoko - až do Bílého domu. To se mu ovšem nepodaří, ale Polly se za něj provdá. Později Polly potkává v New Yorku svou lásku - německého zajatce z Morlandu, Ericha. Je to osudové setkání - ale teprve se ukáže, jestli je pro Polly opravdu tím pravým. Štěstí se usměje i na Jacka, zmítaného poryvy hospodářské krize. A také na Morlandu i v Londýně se členové rodiny vyrovnávají se svými osudy. Venetia s tím, že její kdysi bohatý a mocný manžel přivedl rodinu na mizinu. Ema se marně snaží porozumět svému manželovi. Nakonec se narodí nové morlandské dítě - a vypadá to, že se blýská na lepší časy.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 34: The Winding Road , 2011


více info...

Přidat komentář

Shardlake
08.03.2024 5 z 5

I tento díl byl velice čtivý a obdivuji autorku, že dokázala opět propojit spoustu skutečných historických událostí do svého příběhu. Opět se ukázalo, že kdo na Morlandu vyrostl, ten k němu kořeny neztratil.
"Pět set let Morlandů na Morlandu: jejich kosti jsou pohřbeny v kryptě pod kaplí, a kdysi ve své dětské nevinnosti vždycky předpokládala, že tam jednou spočine i ona. 'Musím domů,' řekla... citace str. 513

hankapimi
02.02.2021 5 z 5

V Anglii začínají první stávky horníků, tiskařů novin, dělníků v přádelnách, řidičů autobusů, tramvají, vlaků i taxíků, nepracuje se v ocelárnách, železárnách, chemičkách, elektrárnách ani ve stavebnictví. Jsou zavřené přístavy. Objevují se první stávkokazové, Churchil se ve vládě zasloužil o Zákon o mimořádných pravomocích, který umožňoval vládě rekvírovat potraviny, palivo, vozidla a tramvaje, zásoby, zakazoval shromažďování a umožňoval policii zasahovat bez zatykače. Americké hospodářství postihl krach na burze, vyšroubované akcie začaly padat, burza se zhroutila, všichni chtěli prodávat a zbavit se nadhodnocených akcií, bankéři na Wall Street hromadně skákali z oken, lidé byli zruinováni a měli obrovské dluhy. Krachovaly firmy, lidé přicházeli o práci, nemohli splácet půjčky, tak krachovaly banky, země se ocitla v sestupné spirále. V průběhu roku 1930 došlo v Americe ke krachům zhruba 750 bank, což ovlivnilo také celosvětový trh, který začal klesat. Tyto události pochopitelně ovlivnily i rozvětvenou rodinu Morlandů... Opět plný počet a jdu trošku smutně na poslední díl, protože je zatím POSLEDNÍ....


Janadvorackova
07.11.2018 4 z 5

Další výborný díl. Anotace a čtenáři ovšem už všechno práskli :).
No... tak ne vše. Někdo důležitý zemře a pár lidí se narodí.
Autorka se ale nějak zasekla. Doufám, že se ještě nějakého dílu dočkáme, protože to by fakt naštvalo, štrádovat si to takhle přes celá staletí a skončit včera, myslím z pohledu historie :).
Byla to fakt jízda a čeká mě poslední díl.

čef
04.05.2018 5 z 5

Jak vidno z tohoto dílu, byla 20. léta minulého století v Anglii a USA plna optimismu a nových technologií. Konečně se schválil zákon o rovném volebním právu a ženy se "chopí svých svobod a dokáží báječné věci". Radiopřijímače se dostaly do mnoha domácností a televize začala svou dlouhou cestu k UltraHD. Krach na newyorské burze v Černý čtvrtek ukončil a zruinoval mnohé životy a ani Morlandové neprošli bez úhony. Nádherně byl v této souvislosti použit Shakespearův citát:
"Ze stejné látky jsme, z nichž spřádají se sny,a život je jen ostrůvek, co ze všech stran je obklopený spánkem." Vrcholně zajímavého je zde samozřejmě mnohem více, ale čtenáři této ságy to však už jistě i dopředu ví.

kacaba72
08.01.2016 5 z 5

no koment kazdy dil je vynikajici jen skoda ze se musi na kazdy dalsi dil tak dlouho cekat nez ho vydaji

Vojslava
21.03.2015 5 z 5

Krásně rozpracované další osudy oblíbených hrdinů... a jak to bude dál???

Adriana.82
11.01.2015 5 z 5

Tak jsem právě dolouskala poslední díl :) jenom si říkám ..... je opravdu poslední ? :)

xxiixxi
09.01.2015 5 z 5

Skvělý díl, Morlandové musí být u všeho :-) a člověk se dozví i hodně věcí z dějin, miluju je :-)

Jana84
14.08.2013 5 z 5

Výborný díl, po delší době naznačuje optimistickou budoucnost a těším se na další osudy nejen morlandských žen.

RADOST
05.06.2013 4 z 5

Další skvělý díl, nabitý množstvím postav a událostmi let 1925-1931 v Evropě i USA. Těch 500 stran bylo doslova přeplněno dějem i historickými informacemi, o kterých bych se ráda dozvěděla i více. Možná by si to období zasloužilo dva díly. A to je důvod, proč ubírám jednu hvězdičku.

bookcase
03.06.2013 5 z 5

Moji milovaní Morlandové..ani tentorkát nezklamali, těším se na další díl.

MBubu
30.05.2013 5 z 5

Nezklamala! Opět zábavné čtení. Každý díl má zajímavý příběh jednotlivých postav. Plus mapuje historické události té doby.