Fénix

Fénix https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237385/bmid_dynastie-morlandu-fenix-VIv-237385.jpg 5 42 12

Dynastie Morlandů série

< 35. díl

Píše se rok 1931 a svět se dosud nevzpamatoval z krachu na Wall Street. Krize se dotýká i rozvětvené rodiny Morlandů. Polly opustila Ameriku a vrátila se na Morland. Odkoupila jej od Jamese, který se vydává do divočiny a hledá smysl života. Polly se podařilo zachránit rodný dům a Jack, válečný hrdina, ví, že chce žít jinak. Roberta v Londýně nudí kancelářská práce; jeho sestra Charlotte rovněž touží po změně. Jak léta plynou, visí ve vzduchu hrozba další války. Ale stejně jako bájný pták Fénix vstává z popela, tak i Morlandové znovu dokazují, že ze všeho, čemu musejí čelit, vyjdou silnější než dřív.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 35: The Phoenix , 2014


více info...

Přidat komentář

Shardlake
21.03.2024 5 z 5

Poslední díl se odehrává v roce 1931, kdy v Americe dochází ke krachu na burze. Děj se pomalu přesouvá přes různá historická období, jako byla nezaměstnanost, hlad, vysoká úmrtnost dětí až k době, kdy se v Německu ujímá vlády Hitler jako kancléř a prosazuje árijský původ osob. Do dějin tak vstupují Norimberské zákony a celý příběh končí smrtí anglického krále a je zde náznak, že nebude dlouho trvat a bude II. světová válka...

Během čtení této série jsem si obohatila i historické události a dozvěděla se plno věcí velmi poutavou formou. Celou sérii jsem si užila a vřele ji doporučuji ostatním čtenářům.

j.kostal
11.12.2023

Mno, tak to skutočne vyzerá, že autorka sa rozhodla napísať po 11-ročnej odmlke 36 kúsok tejto ságy:

https://www.goodreads.com/book/show/203630679-the-gathering-storm


hankapimi
11.02.2021 5 z 5

S celým světem jako by to šlo od desíti k pěti. V Americe pokračuje finanční krize, stále stoupá chudoba a nezaměstnanost, sucho zničilo veškerou úrodu a žene nahoru ceny potravin. V Rakousku a Německu se rozhoduje mezi socialismem a nacismem, němečtí průmyslníci začínají spíš financovat totalitní nacistické strany. Anglie dosud zápasí s hospodářskou recesí , v průmyslových oblastech je každý třetí muž bez práce a hádky kabinetu způsobily pád vlády. A téměř celý svět je na pokraji revoluce, přibývají stávky a nepokoje. Kvůli podvýživě obyvatelstva se šíří tuberkulóza, děti trpí křivicí a přibývá úmrtí po porodu. Německý kancléř Hitler slibuje konec nezaměstnanosti, potlačila se svoboda tisku, svoboda shromažďování, zavedly se domovní prohlídky, konfiskace majetku, internace a kritika je prohlášena za zločin. Norimberské zákony byly zacílené na protižidovská opatření k zachování čistoty árijské rasy. V Itálii se dostává k moci Mussolini a hodlá rozšířit italské teritorium. Británii a Francii se vůbec nechce do války, ale strach z války umožňuje agresívním státům bez následků si brát, co se jim zlíbí. Zoufalá snaha po míru paradoxně zvyšovala pravděpodobnost války...
Nesmírně obdivuji paní autorku za tento rozsáhlý historický počin, pro mne to byl na dlouhou dobu nezapomenutelný čtenářský požitek a řadím Dynastii Morlandů ke svým TOP knihám. Tradičně plný počet a doporučuji přečíst všem, všem, všem...

Herča76
10.01.2019 5 z 5

Celou sérii jsem četla průběžně během posledních 15 let a kdyby měla pokračování, byl by to krásný dárek. Tato sága zaplnila část mého život a Morlandi jsou moje druhá rodina. Paní Cynthia zaslouženě patří mezi moje TOP autorky.

Janadvorackova
07.12.2018 5 z 5

Morlandy mám za sebou.
Byl to prima rok, než jsem knihy poslechla.
Samozřejmě bych brala pokračování.
Končí to v době, kdy se náckové začínají roztahovat po Evropě. Je jasné, kam by to vedlo dál.

Už jsem to mockrát psala, autorka se neskutečně vyřádila na detailech. Musela hromadu věcí nastudovat, aby vzniklo něco tak rozsáhlého, sympatického a uvěřitelného, za což jí patří dík.

Brala bych podobnou věc z prostředí Čech. Cyklus příběhů mapujících dějiny několika staletí.
Jestli máte doporučení, písněte mi :).

čef
15.05.2018 5 z 5

Nechce se mi věřit, že je toto poslední díl, i když autorka na svém webu další díly zatím ani nenaznačuje. Zůstalo toho totiž mnoho neukončeného, ale asi to tak má být tak, jako ve skutečném životě. Pokud je to však přeci jen poslední díl, tak bych chtěl ještě k celé sérii napsat něco hodně hezkého, ale na autorku bohužel jistě nemám - je lépe si celou sérii přečíst, čtenáři historické literatury nebudou určitě litovat. Byla to moc hezká procházka dějinami Anglie a hluboký náhled do duše jejich obyvatel - mnoho jsem toho v tomto kontextu o Angličanech dozvěděl - ne že by zde nebylo také hodně a hodně všelidsky platného. "Doporučuji" je jen slabé slovo.

anna7042
09.04.2016 5 z 5

No musím napsat, že první díly byly nejlepší. Více se generace točily, teď hodně časově zpomalily. Sice se už nemusím vracet na konec předchozího dílu, na druhé straně se to už moc dějově táhne. Vzhledem, že dříve autorka psala i dva díly ročně a hodně zpomalila, tak sebou by měla hodit. Někde jsem četla, že bude psát až do současnosti. Toho se zřejmě tímhle šnečím tempem už nedočkám.

Vojslava
12.01.2016 5 z 5

Drahá rodina opět nezklamala... úspěšně se rozvíjí dál a postupující doba staví hrdiny zase do nových kontextů. Těší mne, že se zřejmě dočkáme i minimálně jednoho dalšího dílu (a nejvíc mne pobavila linie šlechtických titulů na zapřenou...)!

koblizek8
03.11.2015

vždycky je mi líto, když Morlandy dočtu a těším se na další díl.

Adriana.82
19.10.2015 4 z 5

Drazí Morlandové .... doufám,že toto už byl poslední díl ... !!!!!!!!

bookcase
02.10.2015 5 z 5

Morlandi..jak jsem se na ně těšila. Nemohla jsem se dočkat nových osudů hrdinů tohoto starobylého rodu. Opět výborné, opět popisné, tentokrát počátek třicátých let 20. století.

Le Chat
19.08.2015 5 z 5

Drazí Morlandové... Doufám, že se dočkám dalšího dílu.