Divoký princ

Divoký princ https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35409/bmid_divoky-princ-sTC-35409.jpg 4 106 18

Dynastie Morlandů série

< 3. díl >

Nanette, dvorní dáma dvou královen, drží nad celou rodinou ochrannou ruku. Po smrti mladého Paula posílá zprávu na Pomezí - divoký prince se má vrátit domů a ujmnout se po právu morlandského panství. Jan Chapman, Nanettin adoptivní syn a nejlepší přítel Johna Morlanda, chce znát svůj původ. Nanette se zdráhá - nechce vynášet na světlo stín minulosti. Jan na ní naléhá, má zvláštní tušení, potřebuje však mít jistotu....... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Princeling , 1981


více info...

Přidat komentář

raty
08.01.2024 5 z 5

Vyslechnuto jako audiokniha.
V Anglii vládne zmatek po smrti Jindřicha VIII, situace v zemi je velmi nestabilní v politice i v náboženství. Do této doby přivádí autorka oblíbenou postavu z minulého dílu dvorní dámu Nanette a spoustu nových potomků rodiny Morlandů. Právě potomci se díky sňatkům dostanou snad do všech zeměpisných i politických směrů a čtenář jejich prostřednictvím nahlíží na tuto historickou epochu hned z několika úhlů pohledu. Skvělý poslech a klobouk dolů před autorkou.

Evaho73
22.11.2023 5 z 5

Tentokrát som skúsila audioknihu v podaní úžasnej pani Hedy Čechovej a môj čitateľský pôžitok bol ešte viac umocnený jej skvelou interpretáciou.
Odteraz si už domáce práce ani neviem predstaviť bez Morlandovcov a príjemného hlasu pani Hedy :-).
Opäť skvelá časť, ktorá okrem rodinných problémov poukazuje aj na rozkol medzi protestantskými a katolíckymi prívržencami uprostred meniacich sa zvykov alžbetínskeho Anglicka.


Paulika419
14.05.2023 4 z 5

Dobře psaný historický román pokračování z doby vlády královny Alžběty I.Bohužel v úvodu knihy byl rodokmen,který zrovna nepřinášel přesné data a to čtenáře mohlo mást.

Tiama
20.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Divoký princ? Že by John? Možná. A možná divoký princem mohla být i jeho žena Mary, při troše dobré vůle. Taky William, který utekl k hercům. Kdo ví, komu tuto roli autorka vlastně předurčila... Výčet sňatků a pohřbů by za tento díl byl opravdu obsáhlý, život velké rodiny je ovšem plný zvratů a překvapení.

bookcase
23.02.2023 5 z 5

Opět skvělé, já tu sérii prostě miluju.

likaf
23.08.2022 5 z 5

I tento díl je skvělý. Rozhodně doporučuji a jdu na díl č. 4

martiline
01.08.2022 5 z 5

Opět vydařený díl.
Vždy se obávám, že se budu ztrácet v rodech, ve jménech a v letech, ale autorka píše tak přitažlivě, že naopak dokážu čtením navázat na předchozí díly.
Těžká doba oproti té dnešní. Tolik nemocí bez možnosti uzdravení .... tolik bolesti, tolik smrti ... a přesto cítím něco pozitivního. Lidé se prostě naučili vše přijímat jako boží vůli.
Postupně se pročítám do jednotlivých osudů členů rodiny Morlandů, život byl v té době tak rychlý ... a najednou i tento díl končí.
A já už se těším na ten další.

PetaZ
31.10.2020 5 z 5

Skvělé, napínavé, jen je smutné, jaká doba to byla.. No těším se na na další díly

Shardlake
28.10.2020 5 z 5

Příběh se tentokrát posunul do období, kdy umírá Jindřich VIII. a na jeho místo postupně přichází vládnout jeho dcery Marie s přízviskem Krvavá a po ní Alžběta "Protestantská", dcera Anny Boleynové. Za jejich vlády je země zmítána bouří náboženské nesnášenlivosti, kdy proti sobě jdou protestanti a katolíci, Anglie bojuje proti Skotsku... V této době době jsou popisovány další osudy rodu Morlandů. Příjemné čtení.

certik003
13.10.2020 5 z 5

Na další osudy Morlandů jsem se těšila a nejsem zklamaná. Tentokrát autorka děj posunula i do Skotska, takže jsme mohli sledovat i události, které se děly tam. Občas mám problém se v postavách orientovat, musím se podívat do rodokmenu, abych si osvěžila, koho je to dítě nebo vnuk. Přece jenom těch potomků je víc, než jsme dnes zvyklí a časté sňatky velmi blízkých příbuzných tomu taky nepomáhají. V knížce je hezky popsané, jak lidé lpějí na tradicích a své víře a pokud se o ní někdo odkloní, tak většinou, protože je to pro něho výhodné, málokdy kvůli jeho přesvědčení. Co mě trochu mrzí, je že autorka jenom zmínila, že vládl Eduard, i vládu Marie vzala dost hopem. Vůbec by mi nevadilo, kdyby byla knížka rozsáhlejší, protože tohle historické období je hodně zajímavé.

hankapimi
03.03.2020 5 z 5

Velký obdiv paní autorce, moc pěkné a poučné čtení.. Pro milovníky historie velmi doporučuji, určitě si celou Dynastii Morlandů velmi oblíbíte. Jdu na Talisman...

nikikostadinova
26.12.2018 3 z 5

Zajímá mě to. A jsem zvědavá jak dlouho to vydržím, protože se to nečte moc lehce.

Meri47
28.01.2018 5 z 5

Tato sága mě opravdu chytla.

Janadvorackova
10.12.2017 4 z 5

POZOR, MOŽNÉ SPOJLERY:

Tohle je fakt hodně rozmanitý díl. Paul, vnuk první Eleonor má vnuka Paula a ten má deset dětí. Čtenář by čekal, že se někdo z nich panství ujme. Jenomže příběh je samé překvápko, plný nejednoho krvesmilného svazku a množství osobitých a osobních příběhů.

Nanette, vdova po starém Paulovi stárne a pendluje mezi domovem a dvorem, kam ji vždy zavedou povinosti vůči královské rodině. Na trůn usedne Alžběta, ale nárok na něj si dělá i její sestřenice Marie. Jak dopadla, víme všichni (hlavu jí sekali na třikrát, protože kat byl začátečník).

Jedna z Paulových dcer se po znásilnění ocitne ve svazku plném kombinace chtíče a strachu.
Jeden ze synů zase ve vztahu s mužem a mezi herci.
Jeden roky žije ve Skotsku, skoro mezi barbary a ten život se mu zalíbí.
Jeden Paulův potomek vypluje na moře s Drakeovou výpravou.
A někteří zemřou a jiní zůstanou doma, ale bez mužských dědiců.

No a příběhem se táhne i linka nejstaršího Paulova vnuka - bastarda Jana, který byl počat na konci minulého dílu, když Elizabeth v kapli znásilnil Paulův nevlastní syn (teď myslím starého Paula). Jo, tak je to zašmodrchané :).

I když se zdá, že příběh bude "furt o tom samém," poslouchá se to dost dobře. Autorka má cit pro detail, a když se věnuje některému konkrétnímu příběhu, dělá to s až takovou jako mateřskou láskou a pečlivostí, až prostě i rejpala, jako jsem já donutí si občas nad tou dobovou mizérií povzdechnout.
Historické pozadí je samozřejmostí a možná právě linka skutečnosti dělá z těch příběhů živé kapitolky, jako výtahy z deníkčů dávno mrtvých předků.
Tak, a teď jsem se z toho úplně rozněžnila a rozplynula -:))).

Který z nich je ten divoký princ? Toť otázka. Ale tipovala bych Thomase, Johnova syna - John, to je ten ze Skotska.

Do toho všeho Morlandovi furt chovají ovečky a na konci i koníčky. A ovečky a obchod se suknem a vlnou udržuje jejich životy ve stavu, dá se říct blahobytu. Poznamenaná dnešní dobou furt čekám na nějakou majetkovou tragédii :).

Ještě je třeba zmínit, že knihy načetla Heda čechová, která mívá sice místy problémy s anglickou výslovností, ale zase má příjemný hlas, přímo ušitý na historické romány.

čef
25.05.2017 5 z 5

V této knize se nejenom rodí, umírá a sobáší, ale také žije v alžbětinské době, která dala Anglii mj. počátky nadvlády na mořích a oceánech, divadelnictví a sjednocování země na základě protestantské víry. Zajímavé jak v této otázce, katolíci-protestanti, zde byla situace zcela opačná, než u nás. Myslím, že autorka toto všechno zajímavě podchytila a můj obdiv si určitě plně zaslouží.

Venezia
22.04.2014 2 z 5

Tak teda neviem, kto mal byť ten divoký princ. V celej knihe sa len rodí, umiera a sobáši/rozvádza, na úkor deju. Škoda.

Danafantom
27.01.2012 5 z 5

Tento díl se mi líbil více než předešlý. Potomci Paula se rozletěli do různých končin, aby se ke konci života zase sešli na Morlandu. Název Divoký princ nijak nevystihuje obsah knihy, zdá se mi dost nevhodně zvolený.

WEIL
08.09.2011

Každý princ není klidný a bezproblémový.