Talisman

Talisman https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35405/bmid_talisman-vUn-35405.jpg 4 92 18

Dynastie Morlandů série

< 4. díl >

Čtvrtý díl historické ságy je poznamenán triumfem vítězství i utrpení války, láskou i smrtí. Zatímco v Anglii je ticho před bouří - válečná vřava, vyvolaná mezi králem Karlem I. a parlamentem, zatím jen slabě pobublává - na Morlandu zuří tichá válka mezi dvěma bratry. Starší Richard nelibě nese, že musí doma pomáhat v hospodářství, zatímco jeho mladší bratr Kit studuje v Londýně. Richrad němě vzdoruje otci Edmundovi a otevřeně přiznává nenávist ke své maceše Mary Esther, jejíž dobré srdce a laskavá povaha marně stmelují rozvětvenou rodinu. Když vypukne krvavá občanská válka, Edmund má jedinou snahu - udržet majetek Morlandů nedotčený. Za neutrální postoj však zaplatí vysokou cenu. Ztrácí důvěru svých synů i milované manželky Mary Esther. Kit se z velké lásky, ale proti vůli jejího bratra Hamila ožení se svou krásnou, ale zmrzačenou sestřenicí Hero. Oba znesváření bratranci musí narukovat. Připojují se k princi Ruprechtovi a vstupují do řad skvělé královské jízdy. Jejich nesmyslné nepřátelství skončí až nad hrobem jednoho z nich....Po celé zemi válka vyvolává hořkost a zklamání. Spálené domy, zničená úroda, smrt blízkých lidí. Vojáci jsou zdeptaní dlouhými roky bojů. Nedostatek jídla a častá zranění, smrt přátel a žádné zprávy o příbužných doma. Celá Anglie se modlí za konec války.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Oak Apple , 1982


více info...

Přidat komentář

raty
23.02.2024 5 z 5

S každým dalším dílem pociťuji větší obdiv k autorce této ságy a také k paní Hedě Čechové, která ji skvěle načetla do podoby audio, kterou jsem zvolila.
Díky fiktivnímu rodu Morlandů se čtenář poutavým způsobem seznamuje s dějinami Anglie. V tomto konkrétním dílu může sledovat rodinu rozdělenou různými názory a životními postoji v době občanské války. Stráví čas na bitevním poli, v rodinném sídle i na dalších místech známých z předchozích dílů. Trochu jsem se bála při velkém množství postav, že se budou jejich životní osudy podobat. Zatím se tak neděje a autorka své postavy opravdu nešetří. Posílá je do bitev, naděluje jim lásku i nenávist, smrt a nemoci, smůlu i štěstí. Klidně nechá kladnou postavu proměnit v zápornou nebo naopak. Moc mě to baví a těším se na další díl.

bookcase
11.12.2023 5 z 5

Opět skvělé, hodně lásky, bolesti, válečného utrpení.


Evaho73
27.11.2023 5 z 5

Postavy, ktoré ako deti ukončili poslednú knihu, sú teraz dospeláci s vlastnými deťmi a vládu nad Morlandom tu preberá Edmund.  Historické kulisy dotvára občianská vojna medzi parlamentom a kráľom. Karolom I. Značná časť knihy je venovaná práve opisu bitiek, ale autorka ich vykresľuje veľmi pútavo, kde nie sú žiadni hrdinovia ani darebáci, len muži, ktorí veria rôznym ideálom a bránia svoje záujmy.
Kniha je opäť plná napätia, drámy a inšpirácie. Trochu ma prekvapuje pomerne nízky záujem o toto rozsiahle veľdielo, čo je na škodu vzhľadom k tomu, aké kúsisko histórie je tu obsiahnuté...

Paulika419
16.05.2023 4 z 5

Trochu váhám jak knihu ohodnotit.Jedná se o rozsáhlý popis celé dynastie.Někdy i zbytečný.Povinné sňatky bratranců a sestřenic k vůli zachování rodu.Protože války,mor,úmrtí u porodu a jiné dramatické události jim neustále berou životy.Když přečtete dalších 50 stran ztrácíte orientaci kdo v rodině zůstal.Řekla bych že se jedná spíše o kroniku jak historický román.

martiline
22.11.2022 5 z 5

Jsem u čtvrtého dílu a celá série Dynastie Morlandů se mi zatím moc líbí. A kdesi uvnitř se raduji ze všech dalších dílů, které na mne zatím čekají. Zpočátku prvních dílů jsem viděla jen krutost, smrt, boj, nemoc a umírání ... svým způsobem mne to i trápilo - jako bych to mohla změnit. Ale ono to tak bylo, nemůžu si nalhávat a tu dobu kreslit do romantismu, do dlouhých a zdravých životů bez válek a nemocí ... Takový byl tehdy život.
I tak dokáže autorka dát do svého díla náznaky romantické lásky, pěkné příběhy a šťastná shledání.
Moc pěkné čtení.

likaf
26.08.2022 5 z 5

Ze začátku jsem trošku nevěděla kdo kam patří a o jaký čas jsme se posunuli. Ale časem jsem se zorientovala. Opět moc pěkné. I když v tomto válečném dílu umřelo moc lidí... Doporučuji.

astroweb
26.04.2022 4 z 5

Další z řady Morlandů, přečetl jsem na základě shlédnutí skvělého filmu o Cromwellovi.

certik003
25.02.2021 4 z 5

Knížka je opět čtivá, ale začínám se ztrácet v postavách.Netuším, kdo je čí dítě, vnuk, jak jsou spolu sezdaní. Nejspíš bych měla čístdíly hned po sobě, ale na to je bohužel sága moc rozsáhlá. Jinak jde opět oúžasné vykreslení doby, kdy nevíte, jakým rozhodnutím se vám podaří udržetrodinu v bezpečí, když ale zároveň hrozí, že o tu rodinu přijdete, protožeje pro ně vaše rozhodnutí neakceptovatelné. Taky se mi líbil popis válečnéhoživota a zároveň oceňuji, že tam nebyly nějaké přehnaně dlouhé popisy bitev.

PetaZ
03.01.2021 5 z 5

Opet se setkavame s krutym osudem rodiny a jsem hodne zvedava na dalsi pribehy

Shardlake
25.11.2020 5 z 5

Tentokrát se děj odehrává za války mezi králem Karlem I. a parlamentem, dochází ke změnám v církvi a na pozadí historických událostí Anglie opět žijí své životy a osudy potomci rodu Morlandů... Opět krásné čtení a jdu na další díl.

hankapimi
11.03.2020 5 z 5

Talisman je ve znamení občanské války, členové rodiny Morlandů mají jistě oprávněné obavy ze situace, kdy by stáli v boji proti sobě. Puritáni mají čím dál větší moc, jejich náboženství je založeno na strašení lidí peklem, jen práce a motlitby, rozbíjely se oltáře, sošky a výzdoba kostelů, zákazy svateb, veselic, hudby, divadel, zpěvu,potulných kejklířů, her, karet a také zákazy nošení oblečení veselých barev a šperků... Neveselá doba, ale krásné čtení ! Od prvního dílu plný počet hvězdiček ! Jdu na Černou perlu, snad bude veselejší...

nikikostadinova
31.12.2018 3 z 5

Já už to vzdala, pořád hledat kdo je kdo. Pro mě občas velmi nečtivé. Proto strhávám 2 hvězdy. Ale jinak. Líbí se mi popis doby. Je na tom stále něco, co mě zajímá, ačkoliv vždy vím, že knihy z této série jsou u mě na delší dobu. Takže pokračuji dál.

Janadvorackova
20.12.2017 4 z 5

Malé genealogické okénko: (nemůžu si pomoci, ale prostě když nevím, kdy kdo a s kým měli koho, jsem z toho nesvá).
Ne, vůbec mi z toho nehrabe. Ani trochu :). Už proto, že jsem nepodchytila všechno. Autorka má ve zvyku hrát si s početným příbuzenstvem, všemožně jej křížit a strašně mě tím trápí :).

Píše se rok 1630. Synové herce Willa si otevřeli hospodu „U zajíce a vřesu.“
Pak se tamtudy prohnal mor. A kudy ne.

Jejich sestra Mary si vzala Gabriela, syna Jana – bastarda (to byl ten, jehož měl starý Paul s vdovou Uršulou) a měli spolu jediné dítě – dceru Mary Ester.

Mary Ester vychoval strýc Ambroz, - ten z hospody, syn herce Willa.
Mary Ester má dvě dcery: Henrietu a Ann. A příběh čtvrtého dílu se v podstatě točí kolem nich a velkou měrou kolem dospívání a osudu dívek.
Ukázalo se, že Mary Ester tak nějak slouží jako "matka" všem na Morlandu. Dětí jí tak říkají, byť většině z nich matkou není. Navíc vychovává Richarda, syna Edmunda, což byl zase syn Thomase a Douglas. Edmund jí sem tam připomene, že je jen holka z hospody, ale jako pán, oproti předchozím, je takový nevýrazný a celkem moc se neprojevuje. Bohatě ho ale předčí ostatní.

Richard už v patnácti slušně chlastá, peleší se (jasně, že jsou z toho děti) a prudí a svou macechu nesnese. I jeho příběh zaujímá v knize velké místo a tedy musím fakt smeknout před autorčinou fantazií, protože mě snad ještě žádný z hrdinů vyloženě nenudil a nepřipadal mi nezajímavý. Zejména pak jeho druhá žena, tuším že druhá. Ta je ukázkovou předlohou pro středověký zmatek v sexualitě v konfliktu s vírou.

No a jedna větev Morlandů se odstěhuje do Ameriky a tam si zkusí svoje. Tahle linie mě dost bavila, byť jí nebyl věnován takový prostor.

Co vám budu povídat. Samozřejmě ústředním motivem knihy je občanská válka v Anglii a kniha končí rokem 1648.
Kudyma se neprohnal mor, tam prošli Skotové a pak i různé jiné živly. Rodinka se v pravidelných intervalech rozrůstá a zase chřadne, jak tak postupuje čas.
Lituji, že jsem hned od začátku jednotlivé členy rodiny nenaházela do nějakého genealogického programu. Byl by to zajímavý experiment.

Další díly si určitě poslechnu, ale proložím to teď asi nějakým tuzemským autorem.

čef
14.06.2017 5 z 5

Neuvěřitelné, že byly doby popisované touto knihou, kdy se lidé zabíjeli za to, jak se kdo křižuje a modlí. Rodina Morlandů a jejich sluhů, byli veselí a hluční lidé, pili v hospodách, sázeli na všechno co se hýbe, pytlačili, vyžívali se v boxu, fotbalu a smilstvu. Bylo pro ně nesmírně těžké, když jim tyto radosti zakazovali kyselí puritánští kazatelé v černém, kteří jim na oplátku nedokázali nabídnout nic jiného než oheň pekelný a odměnu ve věčnosti pochmurných a bezútěšných nebes pro těch několik, kterým se úspěšně podařilo zdolat neproniknutelnou změť pravidel. Autorka to vše dokázala opět popsat tak plasticky, že bych v této době Občanské války rozhodně žít nechtěl. No snad v dalším díle bude veseleji.

Avefa2pe
05.08.2016 5 z 5

přečetla jsem všechny díly této ságy a nemohla se od nich odtrhnout, líbí se mi zpracování , popisování děje, návaznost .

HŠ
25.09.2014 3 z 5

Do poloviny knihy jsem si říkala, že to bude poslední díl, který přelouskám. Druhá polovina byla lepší, možná jsem se už více zorientovala ve jménech, takže další díl zkusím.

Danafantom
04.02.2012 5 z 5

Abych se aspoň trochu v ději tohoto dílu vyznala, přinutilo mě to přečíst si něco o občanské válce v Anglii. Kdyby to někoho taky zajímalo, tak tady je odkaz:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Anglická_občanská_válka
A pustím se samozřejmě do dalšího dílu.

WEIL
08.09.2011

Drsné popisy válečné vřavy a nelidského utrpení.

Modlit se za konec války málokdy pomohlo válku ukončit.