Dva tisíce světelných let

Dva tisíce světelných let https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18864/bmid_dva-tisice-svetelnych-let-hqC-18864.jpg 4 36 6

Rukopis románu získal v roce 1975 první cenu v literární soutěži ministerstva kultury. Jde o tzv. „vojenský román“, jehož děj se odehrává během vojenské služby hlavního hrdiny Tomáše Bayera a rok po ní. Na motivy romány byl natočen film Kariéra (režie Július Matula).

Přidat komentář

ludek.n
01.08.2022 5 z 5

„Láska, milování, naděje a čekání, ale také nuda, strach, napětí, smutek, bezvýznamné větičky, lhostejnost i hádky… Dva tisíce světelných let… nedefinovatelný násobek těžké veličiny osamění.“ Jiří Švejda si pro svůj „milostný“ román vybral pětadvacetiletého domýšlivého Tomáše Bayera a křehkou Ivonu Grešlovou, kterým dal poznat osudovou lásku, jež je nicméně už od první chvíle poznamenána rozdílností povah, společenského postavení a především životních očekávání. Je to trýznivá sonda do psychologie mladých lidí, kterým je dáno bojovat doslova proti celému světu, včetně sebe samých. Jiří Švejda ji podává beze všech příkras, drásá a odhaluje, křičí a znepokojuje, aby pak rozbouřenou vlnu emocí tišil, laskal, chápal a uklidňoval. Dělá to vše s přirozenou elegancí, poučeně a s opravdovým zápalem. Jeho hrdinové jsou živí a skuteční, zamilovaní, frustrovaní, rozzlobení, smutní i veselí, osamělí jeden vedle druhého, hledající jistotu i naději, ale nalézající rozčarování a ztrácející ideály. Jiří Švejda mě dokázal do svého světa vtáhnout a nechal mě nějakou dobu pobýt s Tomášem, Ivonou, Jirkou, Pavlem, Miluškou, Evou, Pepou a dalšími. Maximální ocenění je rozhodně na místě.

georginaa
03.07.2020 4 z 5

Od Švejdy jsem četla snad všechny knihy a tenhle román jsem si též nemohla ujít. Jelikož pan spisovatel bydlí ve stejném rodišti jako já, jsou mi jeho knihy dost blízké.


Petrstik
14.08.2019 5 z 5

Dobře a čtivě zpracovaný román o vztahu dvou mladých lidí s asi jedinou chybou na kráse, a to že se v jeho ději autor trochu politicky angažoval době jeho napsání.

Pavelpi
11.08.2018 5 z 5

Četl jsem knihu již několikrát a musím říct,že se mi líbila.Je napsána normální mluvou a nemusí se přemýšlet,co tím chtěl autor říci a co tím myslel.Příběh Tomáše a Ivony,kteří se do sebe zamilovali,vzali se a nakonec se rozešli.Ivona byla holka z venkova a vyznávala trochu jiné hodnoty než Tomáš,který byl z Prahy.Román získal první cenu v literární soutěži v roce 1975.

gersie
07.04.2014 5 z 5

Nevím jak důležité bylo pro autora napsat knihu politicky angažovanou a tudíž ceněnou tehdejšími komunistickými kádry.
Spíš mi to připadá , že to tak schválně sepsal , aby měl jistotu , že jeho dílo neodmítnou.
Takže na politicky zidealizovaném pozadí děje (mladý vojín čestně si plnící svou vlasteneckou povinnost v armádě) se
rozvíjí vztah dvou mladých lidí.
Naprosto přesně a trefně sepsané myšlenkové pochody a jednání mladých lidí netušících jak se bude dál vyvíjet jejich život,
jsou tím nejcennějším na téhle knize. Autor dokáže proniknout do myšlení svého hrdiny a perfektně jej umí předložit svým
čtenářům. Dle mého názoru dokonalá práce, má moje uznání.

WEIL
16.08.2011

Vojna. Velké téma. Zde se ale nejedná o válku, nýbž o přípravu k případnému boji, tedy o vojenskou službu pro obranu socialismu. Jak už víme, tak většina vojáků, co skládala slib za obranu socialismu, tak ho zradili.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Jiří Švejda
česká, 1949
1986  80%Havárie
1989  67%Ve vrcholu pyramidy
1987  79%Požáry a spáleniště
1988  86%Moloch
1991  82%Přejezd

Kniha Dva tisíce světelných let je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst6x