Ve vrcholu pyramidy

Ve vrcholu pyramidy https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18872/bmid_ve-vrcholu-pyramidy-v5n-18872.jpg 3 38 10

Povídková sbírka Ve vrcholu pyramidy představuje v dosavadní tvůrčí dráze spisovatele Jiřího Švejdy určité vybočení, exkurs do oblasti netradičně pojaté sci-fi literatury, aniž by však ve svém výsledku zapřela umělecké cíle tvůrce, charakteristickou břitkou výpověď o morálním klimatu naší doby. A tak se i v těchto „povídkách s tajemstvím" setkáváme s kritikou měšťáctví, konzumního přístupu k životu, kariérismu, hrabivosti a dalších nešvarů, stejně jako v autorových nejznáméjších dílech, jakými byly například romány Havárie, Požáry a spáleniště či Moloch. Kniha Ve vrcholu pyramidy je důkazem, že nahlédnutí do krabičky žánru, který doposud stál stranou autorova zájmu, může obohatit jak tvůrce — objevením nových prostředků umělecké výpovědi —, tak čtenáře, kterému je umožněno vidět spisovatele i jeho téma z jiného zorného úhlu.... celý text

Přidat komentář

palka452
02.07.2022 5 z 5

Po přečtení komentářů jsem čekala něco co mě nebude bavit ,ale myslím si že jsem dostala co jsem chtěla

pohrobot
08.07.2021 3 z 5

Magický socrealismus. Komunální satira na pomezí Zóny soumraku.
Taková jednohubka na odpoledne. Neurazí, ale asi ani vyloženě nenadchne. Předestřené motivy jsou veskrze civilní; nadpřirozené vyústění je ve většině příběhů jen tak naznačeno a autor nechává na čtenáři, nakolik je přijme za své.

Podle poslední povídky by klidně mohl Dietl natočit seriál, že by Okres na severu a Inženýrská odysea zbledly závistí.


Aleh
30.01.2021 4 z 5

Jiří Švejda a jeho tvorba je jednoznačně spojena s dobou, která už dávno minula. V popředí autorova zájmu však vždy jsou osudy hlavních postav, jejich charaktery, rodina, práce, jejich každodenní všední život. Ano, tím vším se autor zabývá takříkajících v kulisách doby minulé. Jinak to ani nešlo. Ale pro mě však zůstává autorem, který dovede vystihnout a čtenáři popsat a přiblížit hlavního hrdinu se vším všudy, jeho pohnutky, myšlení a konání a to v jeho románech i v této poněkud zvláštní a jiné knize povídek než jsem byla u tohoto autora zvyklá.

h2220
14.09.2020

Několik povídek jinak známého autora , zčásti scifi příběhy, tajemno.

jprst
09.10.2019 3 z 5

Pokud by mé seznámení s tímto autorem začínalo u těchto povídek, tak bych tím současně i končil. Podle mě tudy cesta k jeho knihám nevede.

georginaa
13.09.2019 3 z 5

Hodně jsem četla Švejdu jako holka, jelikož psal o kraji kde žiji, tak prostředí mi bylo známé. Ale tyhle povídky mě nijak nenadchly. Ne že by byly úplně o ničem, ale napsal i o hodně lepší knihy.

Pet007
09.08.2014 3 z 5

Povídky jsou dobré, protože ty na Vás vždycky počkají, když jsou dlouho rozečtené. Byl to takový návrat do mládí.

aneleh18
24.02.2014 3 z 5

Mám ráda knihy, které tvoří povídky. Jiřího Švejdu moc nemusím, jeho tvorba je už trochu mimo dobu, ale tato kniha je jedna z těch, ke kterým se někdy vracím pro nenáročné a oddechové čtení.

Bear Reader
27.12.2013 3 z 5

Nečetlo se to úplně špatně, jen to asi není můj šálek kávy.

WEIL
16.08.2011

Jiří Švejda, podobně jako jeho kamarádi, se pustili i do psaní fantasy, jako by mezi sebou soutěžili. Hlavně s Páralem.