Požáry a spáleniště

Požáry a spáleniště https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85427/pozary-a-spaleniste-85427.jpg 4 62 10

Podobně jako v románu Havárie sledujeme i v Požárech a spáleništích životní osudy mladých techniků, kteří chtějí uplatnit své schopnosti, ale také využít všech radostí, které život nabízí. Děj místy až napínavého románu se odehrává v cihelně a rozvíjí konflikt dvou spolužáků, dvou přátel. Lumíra Brabce zastihujeme v okamžiku, kdy se rozešel s dívkou a hledá nové prostředí a snad i nové rozptýlení. Začíná pracovat jako technik v právě dobudované velkocihelně, kde je vedoucím výroby jeho spolužák Otakar. Krátce nato vstupuje do Lumírova života Otakarova sestra Lída, impulsivní rozmazlená dívka... A děj se dostává do prudkého pohybu, až k dramatickému konci, kdy se cesty přátel po tragických událostech definitivně rozcházejí.... celý text

Přidat komentář

jerisno
21.03.2022 4 z 5

Příběh pana Švejdy se mně v době koupě (1982, Spirála), hodně líbil, což dokazuje i to, že mám knihu stále umístěnou v knihovně. Co mě však zaujalo možná ještě více, byly ilustrace pana Michaela Rittsteina, které mě svoji bizarností a fantazií uhranuly (až natolik, že jsem později navštívil několik výstav s jeho obrazy) a v prodejnách jsem sahal po každé knize, kde se na obálce skvěla jeho kresba.
Za Rittsteina bych dal bez mrknutí oka pětku, ale protože jsme na knižním webu, dávám panu Švejdovi zasloužené 4 hvězdičky.

heavy66
21.03.2022 4 z 5

Čtivý román o lásce, kamarádství a rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, což býval zločin s vyšší sazbou než vražda. Na konci mě mrzelo, že nevím, jak to bude dál. Jiří Švejda klidně mohl napsat druhý díl. Např. Otakara dostane z vězení Havlova amnestie, s pomocí otcových peněz a vlivu úspěšně privatizuje cihelnu. Lumír je chudý a poctivý, v cihelně dále pracuje, protože je zárukou, že se ve fabrice bude řádně kapitalisticky makat a neztratí se ani cihla!


Pivka1
18.01.2021 5 z 5

Opět jedna kniha spojená s mým mládím. Moc hezky napsaná. Mám ráda knihy J.Švejdy

ChristineS
19.11.2020 5 z 5

Musím říci, že kniha mě opravdu mile překvapila. Pan Švejda umí opravdu dobře čtivě psát, což dost překvapí na dobu, kdy byla kniha vydána. Za mě velký palec nahoru... Oproti filmu opravdu krásné a povedené dílo.

Hledam94
17.11.2020 2 z 5

(SPOILER) Kniha je pro mě zklamáním. Nečekal jsem nějaký literární skvost, ale jasnou, svižnou četbu podobně jako v Havárii či Molochovi. Bohužel, příběh v knize je mdlý, dějových zvratů je málo a nejsou příliš výrazné, dramatické nebo zajímavé. Přišlo mi škoda, že Lumírovo dilema na konci knihy nebylo více rozvinuto, i když si o to příběh téměř sám říká. Totéž lze napsat i o liniích dalších postav, hlavně Otakara, Lídy a starých Maškových, i ty na mě působily poněkud černobíle. Nedostatky vyvažuje podrobný a zasvěcený popis prostředí - velké cihelny, včetně mnoha detailů a otevřená kritika různých neduhů (líní zaměstnanci, které není možné motivovat nebo potrestat, špatná organizace práce atd.). Tyto části knihy jsou povedené i z dnešního pohledu, ale svojí otevřeností nejspíš působily mnohem výrazněji v době prvního vydání. Celkově hodnotím jako nižší průměr.

georginaa
07.08.2020 3 z 5

Jedna z dalších děl p.Švejdy, kde znám prostředí a o to je to ještě lepší, že bylo zfilmováno. Dva kamarádi prožívají své životy, útrapy a lásky. Převládá pocit o pravdivosti a loajálnosti k budování socialismu.

Sabina335
07.04.2020 4 z 5

Velmi krásný (i když starší) román o jedné rodině. Přítel této rodiny se k nim přižení. Později se však ukáže, že způsobí problémy v továrně, kterou vede jeho švagr. Kniha krásně napsaná, spíš takové oddechovka na pár večerů.

genie
19.10.2018 3 z 5

Jsem trochu rozpolcená, jak hodnotit … Líbilo se mi, že se děj odehrává tam, kde to znám, ale ten styl psaní i děj jsou poněkud jednodušší. Postavy (většinou jednoznačně "dobré" nebo "zlé") mi nijak k srdci nepřirostly … Na druhou stranu jako čtení na dobrou noc je to dobré. Moc tragické, ani napínavé mi to nepřišlo (možná to je tím pohledem dnešní doby - přeci jen je to skoro 40 let stará kniha).

fialka voňavá
08.06.2013 4 z 5

(SPOILER) Hlavním mladým hrdinou je Lumír Brabec. Po ztrátě lásky Zuzany odchází do Ústí nad Labem za svým dlouholetým kamarádem Otakarem. Ocitá se tak v rodinném klanu Mašků. Nejstarší Mašek se nezařazuje mezi "vyšší vrstvu" nýbrž je zde tak, jako Lumír postava kladná. Do Lumíra se zamiluje Otakarova sestra Lída, která se chystá na obhajobu své dipl. práce. zháčkaná dcera z nejlepší rodiny chce Lumíra získat za každou cenu. Po aféře v podniku, kde pracuje Lumír i Otakar, rodina Mašků na Lumíra zanevře.Myslím si, že tato kniha má v české literatuře také své místo.

WEIL
16.08.2011

Podvodníci za socialismu byly v mnoha směrech uctíváni, dneska jdou za to do šatlavy. Ale ne všichni. ...Zfilmováno.

Štítky knihy

přátelství normalizace (1969-1989) společenské romány

Autorovy další knížky

Jiří Švejda
česká, 1949
1986  80%Havárie
1989  67%Ve vrcholu pyramidy
1987  79%Požáry a spáleniště
1988  86%Moloch
1991  82%Přejezd

Kniha Požáry a spáleniště je v

Přečtených108x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce88x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x