Dům u nemocnice / (Až bude padat hvězda)

Dům u nemocnice / (Až bude padat hvězda) https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100779/bmid_dum-u-nemocnice-az-bude-padat-hvezd-F3b-100779.png 5 42 11

Obsahuje dva příběhy. DŮM U NEMOCNICE: Víťa přijede z vesnice do Prahy na přijímací zkoušky na zdravotní školu. Chybí málo, aby se na školu nedostala. Mezi spolužačkami v ročníku je nápadná svou skromností, tichým chováním, nesmělostí a skromným šatníkem. Postupně začíná zvládat problémy se studiem a sbližuje se se spolužačkami. Během let studia se ukáže, že Víťa je šikovná a praktická, jenom v domě s macechou, trochu jako v pohádce, dělala spíš služku, než aby sama byla hýčkaným dítětem. AŽ BUDE PADAT HVĚZDA: Novela, která je volným pokračováním předchozí autorčiny prózy "Dům u nemocnice", líčí příběh studentky ošetřovatelské školy, kterou v rozhodnutí stát se ošetřovatelkou utvrzuje první otřesný zázitek z nemocnice, který musí prodělat každý v tomto prostředí. V době, kdy se chystá na maturitní ples, umírá její mladý pacient - kamarád, který nedlouho předtím, za jedné bezesné noci, viděl padat hvězdu.... celý text

Přidat komentář

reader.007
16.04.2024 5 z 5

Neuvěřitelné je na téhle knize hlavně to, že už kroutí 7. křížek. Možná že mne mate i filmové zpracování s Táňou Medveckou, ale z knihy bych (na rozdíl třeba od takové Robinsonky) nikdy nehádala že se odehrává v 50. letech. Čtivá, nadčasová, dojemná a velice lidská v dobrém i špatném slova smyslu. I když ani mně Víťa nějak obzvlášť přesympatická nebyla. Na to jak ji většina lidí na první pohled milovala a soucítila s ní, se občas chovala jako trucující malé dítě.

Hoblinka
10.10.2023 5 z 5

Jedna z top mého dospívání.


Nofar197
22.03.2023 5 z 5

Hezký příběh o pevné vůli, zdolávání překážek a přátelství.
Víta přijíždí z jihočeské vesnice do Prahy studovat na střední zdravotnické škole. Naše hrdinka je pro práci zdravotní sestry velmi nadaná, praktická a napadne skromná a nesměla dívka. Zpočátku má velké problémy se zvládnutím učiva - neměla doma právě ideální podmínky k učení. Navíc díky zmíněným odlišnostem chvíli trvá, než získá přátelství a náklonnost spolužaček. Ke konci studia se z Viti stává atraktivní mladá žena, navíc získává vysněnou práci v pražské nemocnici. Bohužel úspěšné zakončení studia i maturitní ples poznamená tragická událost.

mira399
10.08.2021 5 z 5

Ke knížce mne přivedlo opakování filmu Až bude padat hvězda s úžasnou Taťjanou Medveckou.Víťu jsem rozhodně i v knize viděla jako tu filmovou. Je to moc hezké čtení i když nevím, zda by dnešní mladé generaci sedlo.

MiLiška
18.03.2021 4 z 5

Nelze než souhlasit: skvělá, citlivě napsaná kniha, dojemný příběh, retro dívčí čtení... Pro nás, co už jsme něco zažily. Dnešní dívky stěží zaujme, což je škoda. Samozřejmě jejich.

SSTknihy
10.03.2021 4 z 5

Dojemný příběh o tom, že když člověk opravdu chce a jde si za svými sny, nakonec se mu to podaří, byť to často stojí spoustu úsilí. Na příběhu je znát autorčina znalost prostředí a díky tomu příběh působí věrohodně, byť dnes již poněkud zastarale. Pokračování Až bude padat hvězda se vrací k příběhu ve chvíli, kdy se i přes nepřízeň osudu z Víti opravdu stala zdravotní sestrou. Radost z úspěšného studia a z nové práce jí ale zkalí tvrdé setkání s realitou života. Smutné, dojemné a díky autorčině znalosti prostředí i věrohodné.

Eltamira
02.03.2021 5 z 5

Skvělá kniha, přečtena na jeden zátah. Rozesmála, dojala, rozplakala... Nemám jinou možnost než vřele doporučit :)

cori
08.11.2020 3 z 5

Kniha přináší 2 novely Dům u nemocnice a Až bude padat hvězda. V první části čtrnáctiletá Víťa nastupuje do Prahy na zdrávku a podaří se jí zdárně uzavřít první pololetí, v druhé části se připravuje na maturitu a sblíží se s pacientem Vilíkem. Děj se odehrává v padesátých letech, kdy macecha pere na valše a šetří na pračku. Víťa je nezkažená prostá duše, které chce všem pomáhat. Retro dívčí čtení.

zuzepka
08.08.2014 5 z 5

Citlivě psaná kniha o bezprostředním děvčeti z vesnice.Pro dnešní mladé k pousmání.Já můžu jen doporučit mě se moc líbila.Spousta pasáží k zamyšlení.

minde
25.06.2013

Knížku jsem dostala pod stromeček asi v 11-letech , zavřela jsem se s ní v pokojíčku a nevylezla, dokud jsem ji nedočetla :-)

hortenzie
11.01.2013

Velice hezky a citlivě napsaná kniha. Nejdříve se mi jako studentce dostal do rukou 2.díl - Až bude padat hvězda, ten se mi velice líbil. Když jsem zjistila, že jde vlastně o pokračování, sháněla jsem dlouho tuto knihu po antikvariátech. Po letech se to povedlo a nelitovala jsem. Ale souhlasím s 1alena1 - nevím, jestli by tato kniha něco řekla dnešním dívkám, asi by jim to připadalo naivní. Škoda.