Všechny pernské Weyry

Všechny pernské Weyry https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35039/vsechny-pernske-weyry-35039.jpg 4 62 9

Drakeni z Pernu série

< 4. díl >

série: Drakeni z Pernu díl v sérii: 4 Děj knihy se podle vnitřní chronologie odehrává během devátého Míjení. Celé generace drakeni se svými draky, schopnými telepatického kontaktu se svými jezdci, vzlétali vstříc hrozbě Vláken a pálili je ještě ve vzduchu, než mohla dopadnout na povrch planety a žravě pohlcovat veškeré organické látky. Snem všech drakenů bylo najít způsob, jak vymýtit Vlákna definitivně, aby už nikdy neohrožovala jejich milovaný Pern. Konečně svitla naděje, že by se jejich sen mohl naplnit. Obyvatelé Pernu vedení Mistrem Harfeníkem Robintonem a vůdci Bendenského Weyru F'larem a Lessou při zkoumání pozůstatků prvního osídlení Pernu objevili velmi složitý počítačový systém. Díky němu se znovu naučili dávno zapomenuté poznatky a počítač je vedl ke splnění svého prioritního úkolu, jímž bylo právě trvalé odvrácení hrozby ničivých Vláken. Mnoho drakenů, řemeslníků i držebníků se chopilo nabídnuté příležitosti, ovšem převratné novinky neměly pouze příznivce, ale také rozhodné a mocné odpůrce…... celý text

Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

All the Weyrs of Pern , 1991


více info...

Přidat komentář

Terva
28.10.2023 4 z 5

Lidský živočišný druh
měl tvrdošíjnou snahu
přežít i tam,
kde by jiné
podlehly.

Tohle je trochu jiný pohled na život obyvatel Pernu. Jedná se totiž už o přechod z fantasy do čistého, nebo skoro čistého, sci-fi. Díky objevům na Jižní polokouli se lidé v jednom odhaleném objektu dostanou k umělé inteligenci. IU co si říká Aivas. Ta vlastně začne díky dobrým radám přetvářet kompletně život všech obyvatel Weyrů a planety Pern. Tak že prvních cca 200 stran jsou docela dlouhé technické pasáže. Aivas radí všem držebníkům, weyrům i drakenům, kterak zlepšit a inovovat svoji práci. Díky těmto novinkám by se mohla velká část příběhu zdát trochu nudnější.

Malá ochutnávka:
Harfenický tovaryš Tagetarl s úzkostným výrazem v obličeji kráčel z Aivasova komplexu k Robintonovu stolu v předsálí: Aivas by rád mluvil s tebou a Sebellem, až se vám to bude hodit, oznámil harfeníkovi.
Cože? Copak zase vymyslel? Zeptal se Robinton, když si všiml neklidu mladého tovaryše.
Chce, aby Síň harfenického cechu postavila tiskařský lis.

Avšak jsou zde i odpůrci této novelizace a tak se na přestřel dostávají i teroristické útoky, únos a nátlak. Díky čemuž se děj příběhu celkem vyhrocuje a získává tím i více napětí. Některé záškodníky je potřeba umravnit a tak se zde i poprvé setkáváme s faktem, že i na Pernu je něco jako trestanecký tábor. Hlubinné doly, kam jsou dopravováni ti, jenž dostanou nějaký trest jsou součástí života na Pernu. Tento fakt nikdy v předcházejících příbězích nebyl zmíněn. Mohu snad i zmínit a nespoilerovat, že se zde už cestuje do vesmíru. To zvládá Jason a jeho bílý drak Ruth.

Citát: To, že se člověk bojí, je moudré: zbystřuje to smysl pro vlastní bezpečnost.

Protože jsem už celou ságu několikrát četl, vynechal jsem pár příběhů, které se vklínily mezi Bílého draka a tuto knihu. Tak že jsem sám sebe neposlechl, aby se četlo podle zrodu určitých knih. Tak že prosím nečtěte po Bílém drakovi tuto knihu, a radě pro plynulý přechod si přečtěte ty dva nebo tři příběhy, které jsou mezi. Možná by někomu takový rychlý přechod mohl vadit. Chce to prostě pro ty, co čtou poprvé, číst všechno pěkně popořadě. Jinak je tohle velmi dobrý příběh a až na tu přehršel technických novinek je to velmi čtivé.

Citát: Tomu, kdo důsledně poslouchá rozkazy jsem ochoten věřit.

Senza Jenka
14.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Líbí se mi to propojení sci-fi a fantasy. Autorka historii Pernu navlékla tak mazaně, že si s tímhle prolínáním může dělat, co chce. Bylo to hezké, dojemné a dobře se to četlo.

Nejsem příliš zběhlá v kosmologii, ale draci by museli být opravdu velmi odolní - třeba před zmiňovaným zadržením dechu ve volném vesmíru si vyprázdnit plíce, jinak by špatně dopadli. Také musí člověk zcela ignorovat naprosto absurdní linku příběhu, jak agrární společnost během pár měsíců a let bravurně zvládá pokročilou metalurgii, optiku, bioinženýrství, výrobu plastů z ropy apod. A samozřejmě kauzalita událostí - běžný problém, kdekoliv se objeví cestování časem.
To, že se nikdo nedivil výrazu tisk a tisknout, když neznali knihtisk, je už jen taková drobnost.

Stejně mě to ale baví :).


StarPopcorn
16.02.2021 5 z 5

(SPOILER) Pokračování plánu "Výprava na Krkavici" zatím vychází dobře, dokud se neobjeví sabotéři - Lidé, kteří věří, že Aivas je všechny zničí. Něco mi to připomíná…Že by náš svět? Opět u mě autorka zabodovala, 5*

ludek.n
28.05.2018 3 z 5

Ještě nikdy v historii Pernu nebyli jeho obyvatelé tak blízko vyřešení jejich odvěkého snu o planetě bez ničivých Vláken jako ve chvíli, kdy objevili a znovu uvedli do provozu počítačový systém Aivas prvních kolonistů. Příběh díky tomuto fenoménu prodělává radikální proměnu. Dračí jezdci se svými draky zčista jasna plní jen úlohu obyčejných pomocníků a děj se soustřeďuje více na výdobytky moderní vědy a techniky. Ve světle „velkého“ a zásadního úkolu, ztratily zápasy draků s Vlákny najednou na důležitosti. Současně s tím se vytratila i velká část kouzla, která provázela předchozí knihy série. Zdlouhavé pasáže, kde se nic neděje, střídají hluché a nanicovaté rozpravy a jen velice výjimečně se objeví kousek textu, který postrčí člun na divoké peřeje. Dokonce i dlouho očekávané dramatické finále nemá vlastně žádný lesk a šťávu, takže emoce víc vzbouří lidsky dojímavý epilog. Nutno také zmínit, že pokud čtenář není seznámen s knihou Dračí úsvit, bude ve spoustě odkazů, které se tady objevují, tápat.

dpxcz
03.03.2017 5 z 5

Děj není tak akční, jako u prvních dvou knih. Nicméně příběh je to poutavý a rozhodně baví. Trochu bych ale ubral na počtu stran.

Ellbereth
17.09.2015 4 z 5

První tři knihy patří k mým oblíbeným. Z tohoto dílu jsem poněkud rozpačitá. Stále to má pěknou myšlenku, jsou zde všechny moje oblíbené postavy, ale oproti ostatním dílům je tento poměrně rozvláčný. Myslím si, že by bylo možné knihu zkrátit a byla by čtivější.

lapetitedeny
30.05.2015

Předchozí tři díly jsem četla nějaký dva - tři roky zpátky a tak jsem se fakt bála, že už by se mi to nemuselo tak líbit. Ale líbí. Je to pořád stejně boží a super a tak.
Nah, vážně byste týhle sérii měli dát šanci. Stojí to za to. (Ovšem, vůbec neuděláte blbě, když tenhle díl dočtete jen do konce 19. kapitoly a na 20. se vyserete. Ta dvacátá je kurva hrozná a kurva bolí a brečim a omg proč, kurva, proč. Ako jo, čekala jsem, že to přijde, ale ne tak brzo a prostě... omg.)

duben
10.05.2015 5 z 5

Sem tam sice trošku rozvleklejší, ale i tak se mi to moc líbilo.

kyklop123
25.02.2015 3 z 5

Vlastně to nemělo takovou šťávu, jakou bych si přál. Četl jsem to fakt dlouho a prostě, hrozně se to táhlo. Aivas zajímavá "postava", ale i tak prostě mi to, jak předával lidem znalosti nepřišlo zas tak zábavný. Něco bylo fajn, ale bylo to takový obecný a základní prostě, nic novýho... Co mě vždycky těšilo bylo cestování časem a paradoxy. A konec nezklamal, takže asi přečtu i ten další díl někdy, ale tenhle díl je pro mě celkem slabota...

Štítky knihy

draci fantasy science fantasy (SF + F)

Autorovy další knížky

Anne McCaffrey
americká, 1926 - 2011
1993  87%Dračí let
1998  88%Dračí píseň
2004  83%Dračí rod
2004  88%Dračí dar
1996  88%Bílý drak

Kniha Všechny pernské Weyry je v

Právě čtených3x
Přečtených116x
Doporučených7x
Knihotéce78x
Chystám se číst20x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x