Dobrodružství Davida Balfoura

Dobrodružství Davida Balfoura https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376022/bmid_dobrodruzstvi-davida-balfoura-T3C-376022.jpg 4 71 7

David Balfour série

>

Právě tak, jak dnes zápasí o samosprávu Irska Irčané s Angličany, tak před dvěma staletími zápasili Skotové o svou samostatnost se světovládnou a vše pohlcující Británií.

Přidat komentář

uhoř49
20.11.2023 1 z 5

(SPOILER) Za mne nic moc ,na začátku knihy není žádné extra dění,v půli brouzdáte po vřesovišti a koncem knihy se hádate se svojí nastávající jestli vůbec bude vaše nastávající,zlatej poklad na ostrově....

lampernaqui
31.10.2023 2 z 5

Nikdy jsem v mládí nečetl Poklad na Ostrově či Jekylla a Hyda, takže tyto skotské romány byly mým prvním seznámením s autorem. Asi by dopadlo lépe, kdybych se k němu dostal o hodně dříve - v dětství bych si jeho příběhy užil asi více. Jde o dobrodružnou červenou knihovnu s několika historickými fakty. První Únos se mi líbil více než Katriona, ale i tak mi to přišlo slabší. Zatím se do dalších románů autora nechystám .


m_martina
17.05.2020 4 z 5

Knihu jsem četla už někdy dávno, ale vzpomínám si, že nebyla špatná. Ráda jsem v té době četla dobrodružné knihy a to tahle dokonale splnila.

mgeisselreiter
06.02.2019 4 z 5

Stevenson má dar psát jednoduše, čtivě, srozumitelně i poutavě. Nevím, čím to je, ale při čtení se mi živě v mých představách zobrazovaly scenérie v knize popisované, takže autor dokáže navíc probouzet čtenářovu obrazovou představivost.
Je pravda, že každý z obou románů je postaven trochu jinak, druhý ovšem přímo navazuje na předešlý, který vlastně ani není ukončený. Jak píše Kozel, Únos je víc o historii, kdežto Katriola je víc pro romantiky a já se přiznám, že mně se líbil víc. Únos 75%, Katriola 80%, 5. 2. 2019.

Kozel
05.11.2017 3 z 5

Jakkoli spolu tyto dvě knihy souvisí, jejich kontrast je tak silný, že pocity jsou mírně rozporuplné. Únos jsem si užil nadmíru. Rozdílnost povah Davida a Alana, historické pozadí, dobrodružnost a Skostká Vysočina mi přinesly skvělý čtenářský zážitek. Horší to bylo s Katrionou, která mi svou povahou a po literární stránce oproti předchozímu dílu značně pokulhává a její čtení mi přivodilo několikeré kóma i otrávenost nad sentimentem a patosem. Avšak na druhou stranu jsem také zažíl několik silných momentů - popisované komploty a intriky, rozhovory mezi Davidem a Prestongrangem, pomalu mizející naivita hlavních postav, pobyt na ostrově Bassu, slečna Granotvá a další.

Co z toho vyplývá? Že tenhle Stevensonův počin není čtenářsky na první pohled tolik atraktivní jako třeba Poklad na ostrově a zápletkou tolik průhledný. Při hlubším čtení však nabízí mnohé pohledy do a na Skotské události poloviny 18. století. A proto není srovnávání Roberta s Walterem zcela od věci.

vitavita
13.03.2012

Oba díly: Únos i Katriona - dobrodružné a zajímavé ...

DuncanIdaho
17.08.2011 5 z 5

Čtivá kniha jejíž děj postupně nabírá spád. Popisuje nejen přátelství dvou mužů, ale dobové poměry ve Skotsku. Oba hrdinové mají odlišné životní zkušenosti a z toho vyplývající různé názory a náhled na život. Popisované rozdíly jim však nekladou překážku k jejich přátelství.