Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy

Dnes trochu zomrieme - Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503276/bmid_dnes-trochu-zomrieme-emil-zatopek-v-h6T-503276.jpg 5 63 24

Emil Zátopek: Vzostup a pád legendy. Úškľabky, grimasy, vyplazený jazyk, ruky rozhodené kade-tade. Neustále si z neho uťahovali. Vraj pri behu vyzerá, akoby ho mučili démoni. Alebo akoby zápasil s chobotnicou. On sa však na tom len smial. Emil Zátopek vyhral na olympiáde v Helsinkách 1952 všetky tri vytrvalostné bežecké disciplíny, čo nikto iný neodkázal a sotva už niekto dokáže. Utvoril 18 svetových rekordov a hranice vytrvalostného behu posunul na úroveň, ktorá sa v tých časoch zdala nemysliteľná. Bol aj prominentnou tvárou komunistického režimu. Párkrát zlyhal. A poriadne. Inokedy bol pre ľudí hrdinom. Ako po invázii sovietskych vojsk do Československa v roku 1968, keď chodil od tanku k tanku a presviedčal ruských vojakov, aby sa vrátili domov. Zaplatil za to. Čakalo ho vyhnanstvo – život v maringotke s partiou vŕtačov studní, s ktorou kočoval po odľahlých kútoch krajiny a často popíjal. Napokon ho zlomili. Jeho život zahaľuje množstvo legiend, poloprávd a príbehov, ktoré sa donekonečna opakujú a prikrášľujú. Mnohé z jeho najslávnejších historiek sú však vymyslené. Známy aj neznámy zároveň. Kto teda naozaj bol Emil Zátopek? Oceňovaný britský novinár a spisovateľ Richard Askwith navštívil miesta spojené s jeho životom, hovoril s jeho priateľmi, známymi, súpermi. Viedol dlhé rozhovory s jeho manželkou Danou Zátopkovou, ktorá mu dala oprávnenie preskúmať aj Emilov spis v archívoch ŠtB. Askwith dôsledne sleduje fakty a vyvracia mýty, ktoré o Zátopkovi kolujú desaťročia. Výsledkom je strhujúci príbeh športovca, nekonečného dobráka i chybujúceho človeka s jeho vzostupmi a pádmi, ktoré sa prepletali pomedzi búrlivé udalosti 20. storočia. Kniha bola vo Veľkej Británii nominovaná na cenu pre najlepšiu biografiu a najlepšiu športovú knihu roka.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Sport
Vydáno: , Petit Press
Originální název:

Today We Die a Little: The Rise and Fall of Emil Zátopek, Olympic Legend , 2016


více info...

Přidat komentář

veneta
05.02.2023 4 z 5

Napadlo mě: mám jako Čech číst knihu o Čechovi od Angličana? Recenze zde však rozptýlily mé obavy a já tak jako audioknihu slyšela úžasný životopis, psaný bez mýtů a příkras, přesto s úctou a obdivem k velikánovi naší historie...

AndelkaZoubek
01.10.2022 5 z 5

Moc hezky napsaný životopis. První půlku knihy člověka co pár stránek až mrazí :). Druhá půlka, která se věnuje spíše už po-závodnímu období není již tak poutavá, což je dáno dobou, která je popisována. Nicméně, pro kompletnost ji samozřejmě nešlo přeskočit. Je důležité si připomínat silné české osobnosti, jejich charakter a inspirovat se. Na knížce se mi líbí snaha o objektivní pojetí, které je dáno i tím, že ji napsal zahraniční autor.


yellowbanna
12.07.2022 4 z 5

První půlku jsem proběhla. Jako Zátopek. Ta druhá polovina se už četla hůř. Ne, že by nebyla zajímavá, ale povídání zhoustlo, téma ztěžklo, trvalo mi déle, se tím prokousat.

martisko3
26.05.2022 5 z 5

Přehledný životopis našeho nejlepšího atleta vůbec. Čtivé, plné informací a překvapivých zajímavostí ze života p. Zátopka, které jsem dosud nikde nečetla, neslyšela. Včetně tréninkových časů! Malinko mi v knize chyběly fotografie.

Kuci12
14.01.2022 4 z 5

Krásně ucelená biografie našeho největšího sportovce, bohužel mi někdy scházela čtivost a přišlo mi to jen jako výčet úspěchů - hlavně v první třetině knihy. Nejvíce mě zaujala část věnovaná Emilově životě po ukončení jeho aktivní kariéry sportovce a co následovalo poté. Emil byl/je bezesporu nejlepší český sportovec naší historie.

ivetka859
11.01.2022 4 z 5

Fantasticky čtivé, emotivní. Instantně to ve vás vzbudí sympatie k Zátopkovi. O to vlekleji pak působí ta část o pádu, respektive o druhé půlce života, kdy se autor až moc a zdlouhavě ňamtá v tom, co možná bylo, protože to někdo zmínil, ale možná se to ale jenom říká a možná to tak ani nebylo, .... Ehm.
Jinak klobouk dolů za tak květnatý popis charakteru.

4345
02.01.2022 5 z 5

Další úžasná biografie od Richarda Askwitha o životě Emila Zátopka.
Stejně jako kniha o Latě Brandisové, mě naprosto vtáhla do děje od začátku až po poslední stránku.
Popisuje velmi podrobně nejen Emilovo sportovní i po těch letech neuvěřitelné a inspirující úspěchy, od prvních pokusů až do konce jeho sportovní kariéry.
Kniha nahlíží i do dětství, manželství, života na výsluní a stejně pečlivě popisuje jeho společenský pád po roce 1968 a po něm následované prohry a vítězství až do samotného konce jeho života .
Kniha určitě stojí za prečtení a je inspirativní nejen pro sportovní nadšence.
Měla jsem za to, že o životě tohoto fenomenálního závodníka jsem věděla poměrně dost, ale teprve po prečtení této knihy mám ucelený obrázek a myslím, že za to jakým způsobem proslavil ve světě naší zem, a jakého sportovniho ducha šířil,by se mu mělo věnovat mnohem vice pozornosti.

Jessybelle
03.11.2021 5 z 5

Nějak nevím, co napsat. Kniha na mě udělala opravdu velký dojem. Je dobře, že ji napsal "člověk z venku". Zobrazil Zátopka jako světového atleta a zároveň jako člověka, jakým asi opravdu byl. Zobrazil věrně i dobu, ve které náš sportovec žil. Mohu jen doporučit.

Greenfingers
20.10.2021 4 z 5

Životopis "žijící legendy" vytrvalostního běhu je oslavou člověka-sportovce, který svou nezměrnou pílí dokázal na poli sportu takřka nemožné. Současně je však i místy kritickým pohledem na člověka chybujícího, který nedokázal vždy čelit tlaku prostředí v dobách tvrdé totality. Kniha je ve svých hodnoceních Emila Zátopka vyvážená, napsaná čtivě, občas s náznaky patosu.

LadyCotton
11.08.2021 5 z 5

Opět brilantně napsaná kniha od autora. Čech by to totiž takto napsat nedokázal. Stejně jako v knize Nezlomná, se ukázalo, že tím jak je autor cizinec, nemá potřebu si dobu před, během a po válce idealizovat (třeba dobu komunismu nějak omlouvat, vymlouvat se na něco) což zcela upřímně my Češi takovéto sklony máme.
Příběh života Emila Zátopka je stěží uvěřitelný: jeho vzestup, pád a ne zcela dokončená rehabilitace. Je ale také důležitý z dalšího důvodu - peripetie jeho života jsou totiž těsně provázány s bouřlivými dějinami Evropy.
Pokud si chcete přečíst pouze jeden životopis EZ, vřele doporučuji tento - je velice pečlivě badatelsky připravený.

Kanylka
03.06.2021 4 z 5

Emil Zátopek byl třída, škoda, že tak poutavý příběh nenapsal český autor.

Macek1978
12.03.2021 5 z 5

Velice čtivá kniha, není to moje první kniha od tohoto autora, ale zatím asi jeho nejlepší. To jak se dokázal vcítit do, pro něj prakticky cizího, národa je úžasné. A samozřejmě hlavní rozporuplná postava je skvělé téma! Mám chuť jít si zaběhat.

KatarínaK.
07.03.2021 5 z 5

"Nemám tolik talentu, abych dokázal běžet a ještě se u toho usmívat." A já nemám dostatek slov. Životní příběh Emila Zátopka, prostě musí jednoho chytnout za srdce. Šampión, člověk s velkým srdcem. Autorovi se je také třeba obdivovat. Tak zajímavý a čtivý životopis se Vám málokdy dostane do ruky. Přiblížil nám pana Zátopka nejen jako jedinečného atleta, ale i člověka se všemi svými klady,ale i zápory. Hodně prostoru se v knize dostává i společnosti a politické situaci v období komunismu. A toho,jak ovlivňoval životy lidí v něm žijících. Lehce někoho soudit. Já jako Husákovo dítě říkám: "Hoď kamenem, kdo jsi bez viny". Takové osobnosti si musíme vážit. "Satu,Pekka". Před autorem také smekám. Je to již druhá kniha z jeho pera, co jsem přečetla a jsem nadšená. Je pěkné, když si zahraniční autor vybere ze všech zajímavých lidí, hned dva velké Čechy. Na závěr mi nedá přidat ještě jeden citát z knihy,který pana Zátopka, tak hezky vystihuje: S ponurým úsměvem se rozhlédl. "Pánové," prohlásil, "dnes trochu umřeme." Pak, stále s úsměvem na tváři, se rozběhl.

Bubo19
10.11.2020 4 z 5

Výborně napsaná kniha, kde je zajímavé sledovat nejen život manželů Zátopkových, ale i vývoj naší republiky z pohledu anglického autora. U Emila obdivuji, to jak se dokázal vypořádat s tlakem, který na něj byl v době aktivní kariéry vytvořen - dostat 3 týdny na trénink s tím, že pak musí udělat světový rekord, to teda bylo něco, to si asi dnes nikdo ani neumí představit. Knihu doporučuji, jen se připravte na to, že čtení se protáhne o shlédnutí pár hodin dokumentů, které tak nějak musíte vidět na vlastní oči.

GYROTOURBILLON
16.09.2020 5 z 5

Nádherná kniha o sportu a jeho poselství. Měl jsem tu čest sportovní atmosféru pár let zažívat (samozřejmě v jiné podobě i době než EZ.) Souhlasím s autorem , i panem Emilem , že je moc pěkné , když vznikají kamarádská pouta mezi účastníky. Ten adrenalín před startem , povzbuzování , a ovace po výkonu , kdo nezažil , neví... Z knihy mě až mrazilo, představa tolika skandujících lidí , to musí závodníkovi po ukončení kariéry rozhodně chybět .
V knize je i spoustu informací , o Zlíně a městě pana Bati ,či Staré Boleslavy , kde aktér trénoval. Samozřejmě , pohled na komunismus té doby , což britský autor dobře a srozumitelně zaznamenal. Též informace z rodinného krbu a manželky Dany Zátopkové , dokresluje vše podstatné. Líbila se mi myšlenka propojení lidí z celého světa , bez závisti , mamonu , čistě krásnou sportovní cestou..Ale to je zájem jen někoho z nás , nikoliv všech.

kokrokr
29.08.2020 4 z 5

Velmi působivé a dojemné. Autora sice zajímají Emilovi sportovní úspěchy, ale více se zaměřuje na Zátopkovu osobnost, na jeho charakter a jednání v rámci tehdejší doby.

cori
13.06.2020 4 z 5

Poctivě napsaný životní příběh nejslavnějšího československého atleta nenabízí žádné skandály či špínu, nýbrž představuje Zátopka jako člověka z masa a kostí, nikoli nedosažitelnou legendu. Opět poutavé čtení jako autorova kniha o Latě Brandisové.

clouds
01.04.2020 5 z 5

S citem a hlubokým pochopením napsaná biografie o Emilu Zátopkovi, ačkoli je autor cizinec, perfektně popisuje české reálie a dobový kontext, klobouk dolů, jak detailní a přesné...myslím, že ve své duši Askwith Emila Zátopka hluboce obdivuje, ačkoli se kniha nevyhýbá zachycení Zátopkových pochybení - je napsaná s velkým pochopením i soucitem k jeho nelehkému osudu. Krásné, citlivě napsané čtení o velkém člověku.

kure91
20.01.2020 5 z 5

Musím říct, že mě knížka opravdu hodně zaujala a přijde mi, že fakt, že autor je Angličan není vůbec na škodu, ale možná je pozitivem, jelikož nám Zátopka popisuje komplexně a nesnaží se nijak upravovat portrét člověka, který je víc, než jen medaile z velkých světových běžeckých klání. V knize je rozebírána i posportovní Zátopkova kariéra, nechybí popis smutného období po roce 1968, kdy musel Zátopek do ústraní.

icewind
18.11.2019 5 z 5

Chtělo by se mi říct, že tenhle příběh se mi četl právě tak rychle, jako běžel Emil při zlatém trojboji....emoce ve mně autor probudil nejen popisem oněch legendárních závodů, ale i událostí a situací, které vyplynuly z doby jenž tvořila kulisy tohoto mimořádného příběhu. S klidem a nadhledem Angličana se věnuje i temnějším etapám Emilova života a snaží se najít příčiny a motivy toho proč se události staly jak se staly. Děkuji....Emilovi, Daně, autorovi.....