Dlouhé noci Vikingů aneb Vraťte nám rabiáty

Dlouhé noci Vikingů aneb Vraťte nám rabiáty https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331456/bmid_dlouhe-noci-vikingu-aneb-vratte-nam-Joe-331456.png 4 65 11

Nová kniha jednoho z nejoblíbenějších a nejčtenějších současných českých autorů. Tentokrát s ním zamíříme na sever, do kraje mýtů a ság.

Přidat komentář

vvikingg
11.03.2024 5 z 5

Výborná kniha, styl psaní mi připomíná oblíbenou knihu F.G. Bengtsson Zrzavý Orm, rovněž z éry Vikingů. Hlášky v knize jsou boží , Bragi bůh funkcionářů, její osobní prznitel, Odinovi špionážní havrani atd. kdo má rád satiru s nádechem černého humoru doporučuji

konicekbily
11.12.2023 4 z 5

Přehled severských ság, legend a bájí se spoustou postav se satirickým převyprávěním od autora. Autor se ani v této knize nezapře, že je velkým milovníkem přírody, tentokráte skandinávské. A nejen přírody, ale i způsobu života seveřanů.


Petrasuvicka
30.12.2020 4 z 5

Jestli čekáte cestopis po Skandinávii ve stylu Bubnů Berberů, tak se spálíte. Ale pokud do toho jdete s tím, že si prostě přečtete čtivé vyprávění Zdeňka Šmída s humorem jemu vlastní, tak rozhodně nesáhnete vedle. Odlehčeně a moderním jazykem vypráví severské legendy, popisuje mýty Vikingů a další. Zároveň je to ucelený "sborník" těchto bájí a legend, což se na knižním trhu v češtině najde málokde.

Zdenk@
12.11.2020 4 z 5

Má první kniha od Z. Šmída, kde humorně až sarkasticky vykresluje kruté a krvavé severské báje spolu se ságy vikingů.

Jossie
22.10.2020 4 z 5

Moc mě bavilo Šmídovo zobrazení severských bohů, bájí a pověstí.

annes
02.01.2019 3 z 5

Kdo nemá rád zdlouhavé vyprávění, je kniha právě pro něj. Bez zbytečného protahování s trochou humoru si v této knihze přečtete vše o nejen severských bozích a jak to mezi nimi bylo, ale i o Volslunzích a Sigurdovi s Brynhyld.
+ obsahuje odkazy na knihy ze kterých autor čerpal "fakta"

sněženka
12.12.2017 5 z 5

Je skvělá. Každý rok v létě ji předčítám v autobuse "mým" turistům, když projíždíme norskou krajinou. Patří sem na sever :-) Každý se v ní najde a pozná, protože severští bohové mají vlastnosti lidí a jsou smrtelní.
Vřele doporučuji!

MOu598
23.06.2017 2 z 5

Četla jsem v říjnu 2008. Podle mých poznámek:
Zaujal mne hezky napsaný úvod "Jsme seveřané". Napsáno poutavě, hezky, chytře, zajímavě.
Zbytek knížky se mi nelíbil. Není to můj styl. Satirické převyprávění asi severských ság (občas s autorovým satirickým komentářem kurzívou).
O bojích, intrikách, krvi, zabíjení, pochybných vítězstvích.
Prostě se mi to nelíbilo. Nevyvolalo to ve mně touhu číst ságy, ani k tomu, abych viděla - jak si myslím, že jsou jiné.
Byla jsem ráda, když jsem knihu dočetla.
Citát:
"Dokud žijeme, škoda každého světýlka, které jsme nezahlédli."

Modrina
19.05.2014 5 z 5

PanKérka píše, že to bylo "až přehnaně zamotané s přemírou postav". Ano, bylo, ostatně - někde musel Jo Nesbø sbírat inspiraci. :D Já jsem - jako obvykle u pana Šmída - byla velmi spokojená.

PanKérka
22.03.2012 5 z 5

Naprosto úžasná knížka. Dvě poslední části O hrdinech a O králích mě sice moc nezaujaly. Přišlo mi to až přehnaně zamotané s přemírou postav. I když hold to tak asi bylo. Ale ta první část byla skvělá. Strašně mě to bavilo číst. Až na Ragnarök. Nemam ráda zkázu severských bohů :P

McGrinder
27.01.2012 5 z 5

Pokud bych měl Zdeňku Šmídovi něco vyčíst, tak to, že podobných knih jako Dlouhé noci vikingů nenapsal víc. Vlastně jednu přece a to Jak jsme se nedali aneb kapitoly z dějin národního úpění. Tyhle dvě a ještě Lesk a bída čekání, jsou skvělé humorné počtení do nepohody.
Úryvek z knihy:
"Takhle to dopadne vždycky," řekl otráveně - a ne zcela upřímně - Ódin, "my všichni bychom tak rádi umírali v boji a konali divy statečnosti - ale když ty ženské se do všeho zapletou - tamhle toho kalmara bych zabil nejdřív, koukněte, jak na mě kouká - ale tak já teď nevím, co říkáš, Njórde?"
"My bychom vás sice smetli jako brabence," odvětil Njörd, "ale nakonec se mužem spokojit s těmi padesáti voly."
"Dvacet volů s omluvou," řekl Ódin. "Třicet pět volů bez omluvy," řekl Njörd a Ódin přikývl.
"A můžeme spolu hrát vrhcáby," vzdychl Tór a zasunul velekladivo do koženého pouzdra.
Hodnocení 95%