Černé znamení

Černé znamení https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364106/bmid_cerne-znameni-VFb-364106.jpg 4 423 76

Divotvůrce série

< 2. díl >

Kellen opustil lid Jan'Tepu a v šestnácti letech se stal psancem. Teď se musí víc než kdy jindy spoléhat na svůj důvtip, aby přežil v zemi Sedmi písků. Chybí mu domov, rodina a Nephenie, kterou nepřestal milovat. Pak se ale potká se Seneirou, dívkou se zavázanýma očima ukrývající velké tajemství. Společně s Ferius se rozhodnou pomoct, jenže v sázce je víc, než oba tuší. Moc černého stínu sílí a Kellen má podezření, že za vším stojí jeho vlastní lid.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Shadowblack , 2017


více info...

vandalindakova
vandalindakova
22.01.2023 3 z 5

Po druhém díle je pro mě tahle série taková nemastná, neslaná. Nejsem z ní odvařená, a zároveň mě na ní ani nic nějak neštve. To, že ničím nevyniká, asi není úplně dobře, přesto v ní budu pokračovat dál, protože jsem zvědavá, kam to povede, a jestli se psaní autora zlepšuje a zlepšuje.

Je to pro mě taková oddechová middle grade, která je napsaná hrozně příjemným stylem, se zajímavým magickým světem, který zatím stále poznávám. Občas to obsahuje moment, který mi do toho stylu nezapadá (třeba svou drsností minimálně tu u hlavní zápletky, to byla docela dost nechutnost). Hlavní postava je nevýrazná, ale nejlepší za mě je pořád kočkoveverčák, u kterého mě možná trochu mrzí, že ho okolí tak brzdí. Mohla by být větší sranda.
Trochu bych chtěla vidět rozvíjení té hlavní postavy, místo toho aby ho drželi zamrzlého v jednom a tom samém bodě, a to v nevědomosti o všem. Díky tomu podle mě stojí i celý příběh, přestože se pořád něco děje, tak ve výsledku ale zápletka stojí na místě. Tak snad ve třetím díle!

Iva095
Iva095
16.01.2023 5 z 5

Určitě lepší než první díl. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat.


barbb8k
barbb8k
04.12.2022 3 z 5

Tento díl je za mě o moc lepší než první.
Svět a postavy jsou v tomto díle tak strašně krásně popsány! A ta dějová linka! Zápletky! Každé malé zákoutí, každá drobnost, kterou autor zmínil, všechno se mi hrozně moc líbilo. Prostě jsem si tuto knihu úplně zamilovala.
3,5/5⭐

Hellothere
Hellothere
09.07.2022

(SPOILER) "Život Argosanů plyne jako voda. Voda se nikdy nesnaží zatarasit cestu někomu jinému, stejně tak nestrpí překážky na své vlastní. Teče si volně, uniká těm, kdo by ji chtěli zkrotit, a nebere nic, co patří jiným. Zapomenout na to znamená sejít ze správné cesty, neboť přes všechny zvěsti, které lze občas zaslechnout, Argosan by nikdy v životě nic neukradl."
Tahle série spadá spíše do kategorie middle age. Řekla bych, že číst to, když mi bylo takových 10, tak je to nejlepší série všech dob. Zvládnu si představit, že by mě přivedla ke čtení a zvládla nahradit mou dětskou srdcovku Sedmý smysl. Teď to sice tolik neprožívám, jako bych to prožívala kdybych byla mladší, ale stejně mě to pořád děsně baví a rozhodně to velmi dobře ukojí mou guilty pleasure ohledně middle age knih.
Tenhle díl je zajímavější než první. Je tu víc napínavých situací, víc podrobností, víc akce a záhada ohledně černého stínu je vážně zajímavá. I když ji už má vyvinutá mysl odhalila předem, menší děti musí být u vytržení.
"Každý živý tvor má všechny tance ukryté v těle, kde jenom čekají, až je pustí ven."
Pořád platí, že Reichis je moje fav postava celé knihy. Ferius se tu bohužel nevyskytuje tolik, jako v předchozím díle, přestože je tu celou dobu přítomná, stojí trochu v pozadí. Sledujeme totiž spíše Kellena, jak se snaží pomoci Seneiře s vyléčením černého stínu a porozuměním tajemství Argosanů.
Na Seneriu jsem si moc názor neudělala. Místy byla fajn, ale občas to pokazila tím, že se chovala ukvapeně, trochu jako z divokých vajec nebo naprosto iracionálně. Kromě Seneiry se tam objevila i Rosie, druhá Argosanka, která si nechává říkat Cesta trnů a růží. Tahle žena je snad ještě tajemnější než Ferius. Skoro nic o ní nevíme (a minimálně tady se o ní ani moc nedozvíme). Hrozně bych chtěla vědět, proč je, podle Rosiiných slov, vztah mezi ní a Ferius vratký.
Konečně se nám trochu pootvírají dvířka k tajemství Argosanů. Tohle "společenství" jsem si docela oblíbila a ráda se o něm dozvídám další poznatky.
"Dovol, abych ti něco prozradila - lepší kouzlo než umět tancovat se jako chlap naučit nemůžeš."

Medasek
Medasek
01.03.2022 3 z 5

Bylo to lepší než první díl, ale měla jsem pocit, že se příběh strašně táhne. Také jsem měla velký problém s Ferius, která mi zde byla velmi nesympatická. Milostná linka mi zde přišla ještě více úplně k ničemu než v prvním díle.
Ale abych jenom nekritizovala, tak kniha má zajímavý nápad. Dobře se čte. A v některých momentech dokáže i překvapit.

Karolin77
Karolin77
14.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Abych byla upřímná jsem mírně zklamaná. První díl byl rozhodně lepší. Pořád je to čtivé a dobře se to čte, ale přišlo mi že to všechno klouzalo po povrchu. K novým postavám jsem si nevytvořila žádný vztah. A ani se neprohloubil vztah s postavami z prvního dílu.
Sestru hlavního hrdiny pořád nemám ráda a myslím si že se to nezmění. Snažila se tedy Kellenovi svým způsobem pomoc což jí přidává bonusové body...
Ani kočkoveverčáka jsem si zrovna moc neoblíbila a to jsem doufala,že si ho v dalších dílech zamiluju. Vůbec mi nepřijde jako dobrý parťák, tedy jak on říká obchodní partner.
Kellena mám pořád ráda.
V knize se také rozvíjí romantická linka. No takhle nijak zvlášť romantika to tedy nebyla. Bylo to rychlé a uměle postavené. Byla to láska z pocitu toho, že ani jeden z hrdinů na to co prožívají nejsou sami.
Bylo tu pár zajímavých zvratů, ale celé jsem to sledovala s odstupem nešlo mi se do knihy ponořit tak jako v prvním díle. Což mě mrzí.
Do dalších dílů se určitě pustím. Snad se mi budou líbit více než tento.
4,1/5*

roso.mak
roso.mak
23.11.2021 2 z 5

Přestože se kniha dobře četla, předem upozorňuji, že příběh hlavního hrdiny nikam neposouvá. Spíš je to taková samostatná detektivka.

Kdo mě ale neskutečně štval, byla Ferius. Chápu že hlavnímu hrdinovi toho moc nezbývá, ale pokaždý když ta ženská otevře ústa, vrazila bych jí pěstí. To musí furt mluvit jako pitomý filosof? A to hergot nemůže odpovědět ani na jedinou blbou otázku?

A taky mě neskutečně uchvacuje, jak odmítají nejen zabíjet, což bych jim i odpustila, ale hlavně trestat lidi. Zavraždil malého kluka? Ošetříme mu rány a pustím ho na svobodu. Pokusil se nás zavraždit obzvláště ohavným způsobem? Chudáček maličký musíme mu rychle odpustit. Takhle se možná chová dalajlama, ale ne normální člověk.

aquaver
aquaver
03.06.2021 5 z 5

(SPOILER) Druhý díl byl stejně tak dobrý jako ten první. Už teď jsem se do této série zamilovala a oblíbila jsem si ji. Postavy jsem si oblíbila ještě víc než v prvním díle. Nejlepší je asi duo Kellen a Reichis. Nejlepší asi byla změna barvy Reichise a pak jeho nově oblíbená pochoutka, která se očividně stala jeho závislostí :D Nová postava Seneira byla celkem zajímavá. Zato Dexan mi přišel divný a podezřelý rovnou. Tyne a Reviana mi bylo líto. No a Rosie se Ferius zkrátka nevyrovná a nebyla mi až tak sympatická.

Knihomollla
Knihomollla
20.04.2021 5 z 5

Přesně tak, jak byl první díl zdlouhavý, je tento rychlý a svižný. Oblíbila jsem si všechny nové postavy a ještě víc jsem si zamilovala Reichise ( vidím tu zažínající závislost na máslových sušenkách a horké vaně). A to jakým směrem se příběh vyvinul...

lucie2371
lucie2371
20.03.2021 5 z 5

Další skvělé pokračování dobrodružství Kellena a jeho přátel.

DreamerX9
DreamerX9
18.03.2021 3 z 5

Opět oddechovka ale zato více postav a děj měl nový směr. Je to vlastně takové cestovní dobrodružství pro děti ale příjemné a hezky se čte. Těším se na pokračování. :)

voody99
voody99
01.02.2021 5 z 5

Po dočtení druhého dílu ještě více toužím mít za obchodního partnera Kočkoveverčaka.
Velmi příjemná série

AZERTY123
AZERTY123
31.12.2020 5 z 5

Naprosto perfektní, doporučuji, 5*

Fortuna7
Fortuna7
26.12.2020 4 z 5

Rozhodně lepší než první díl, ale stále mi tam něco chybí. Tuhle knížku zachraňoval Reichis, díky kterému jsem se u toho dost zasmála, takže díky kočkoveverčáku...

martin8550
martin8550
16.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Druhá Kellenova pusa, první Reichisova koupel, a další dívka Kellenova života, navíc ta čarodějnice z bažin... Ten neřád má ale kliku, obklopen krásnými a důvtipnými ženami s věrným zvířetem za krkem, si poradí s kdejakým lumpem. A tak není překvapení ,že tomuto způsobu života dává přednost před nudným životem studentíka univerzity, byť prestižní. Druhý díl nás přinese do jiného prostředí, ale je stejně čtivý jako díl první. Opakovaný souboj s krokodýlem je předvídatelné , ale chtěné vyvrcholení knihy, stejně jako Reichisovy hlášky předvídáme a zároveň se na ně těšíme.

Lionis
Lionis
18.11.2020 4 z 5

Kniha stejně jako první díl krásně a plynule ubíhá. Děj se nezasekl prakticky nikde.
Ostatně se to prvnímu dílu stylem čtení velice podobalo. Nic složitého, nic nepochopitelného, nic co by člověku narušilo plynulost a čistost příběhu.
Pěkné pohodové čtení, které člověka nepustí a pár hodin na knize rád stráví.
Pěkné a těším se na další díl, jestli se ponese v tomto stylu, budu spokojen.
Co dodat?

broskev28
broskev28
04.10.2020 4 z 5

"Žádná magie na světě nemá větší cenu než lidské svědomí."
Už jen kvůli téhle větě jsem ráda, že jsem se do série S. de Castella pustila a rozhodla se v ní pokračovat. Líbí se mi karetní nápad (včetně obálek všech dílů), prostředí (Daromanské impérium, Berabesqská teokracie, země Sedmi písků, Jan'tepská arkanokracie a samozřejmě podivní poutníci, Argosani, nebo spíše Argosanky).
Takže určitě doporučím mladším ročníkům v naší knihovně.

"K sedmi ctnostem argosanského poutníka patří:
odvaha, abychom se mohli postavit světu;
obrana, abychom uměli bránit sebe i jiné;
výmluvnost, abychom mohli hovořit s cizinci;
chytrost, abychom se dovedli vyhýbat nástrahám;
přizpůsobivost, aby se nám všude dobře vedlo;
přesvědčivost, abychom přivodili správné jednání;
vnímavost, abychom viděli to, co nevidí ostatní."

Marbla2004
Marbla2004
27.09.2020 5 z 5

O můj bože, totálně miluju Reichise. Knížka pěkně ubýhala, snad nikdy se netáhla a byla rozhodně lepší než první díl. Zase jsme mohli více poznat postavy a u Kellena vidím určitě nějaký posun a postava je mi sympatičtější. Určitě se dám do třetího dílu. Tahle série rozhodně stojí za přečtení.

midone
midone
06.09.2020 5 z 5

Podle mě, to bylo takové na stejně úrovni jako první díl. Četlo se to rychle, za což hlavně může kočkoveverčák.

Ps: nejlepší kapitola je stejně "koupel"

keselylenka
keselylenka
29.08.2020 5 z 5

Na rozdíl od prvního dílu jsem se u druhého už začetla a čtení mi ubíhalo rychle. Postava kočkoveveráka dává příběhu ten správný nádech.

Štítky knihy

putování pro mládež vykládací karty podvody chlapecký hrdina

Autorovy další knížky

2017  85%Divotvůrce
2018  88%Černé znamení
2019  91%Kouzelnice
2020  94%Rozvratník
2019  89%Spoutávač

Kniha Černé znamení je v

Právě čtených10x
Přečtených546x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených47x
Knihotéce315x
Chystám se číst181x
Chci si koupit67x
dalších seznamech8x