Lijavec

Lijavec https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81995/bmid_lijavec-RCE-81995.png 5 199 14

Divadlo Járy Cimrmana série

< 9. díl >

Devátý sešit souborného vydání Seminářů a her Divadla Járy Cimrmana. Když na sklonku života bilancoval Cimrman svou uměleckou činnost, došel neradostnému poznání: ani jedno z děl, které podepsal, nedošlo uznání. A proto se rozhodl ustoupit do anonymity a stát se autorem folklórním. Jasnozřivě rozpoznal, že moderní doba odsoudí k zániku lidovou tvořivost v takových oblastech, jako je národní píseň, pohádka, pověst, přísloví či pranostika. Jediné, co z ústní folklórní tvorby nezemře a zůstane živé, je anekdota. A právě ona hraje významnou roli v jeho hře Lijavec.... celý text

Přidat komentář

Terva
20.11.2022 3 z 5

Ubohý Cimrman!
Toho se dočkal na starý kolena!
No, já už si s ní poradím.
Já jí dám uzel na utěrce!
Jen co přestane pršet.

Lijavec – Hra s opravdovým deštěm

Příběh o anegnotách, starobinci a dešti u kterého jsem se moc nezasmál. A i lijavec neměl takový účinek, jak jsem čekal. Moc toho nespláchnul. Akorát rum, ten byl dobrej. A zpívání herců mě také neochromilo. Jedna z těch horších her, u které jsem spíš cítil smutek. Hra ve které hraje v zastoupení Jára Cimrman. Na druhou stranu je zase perfektní úvodní seminář, který se jmenuje Závěrečná beseda. Komentář k úvodní „Závěrečné besedě“ najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky/lijavec-79798

Citát: Já nejsem Karel. Karel je tady Alois.

wooloong
15.11.2022 4 z 5

Takový herberk, nesmíte si ho idealizovat. Jednoznačně lepší seminář než samotná hra.


Ronnie68
12.01.2021 5 z 5

Tuto hru jsem prvně viděla v televizi.... a bavila mě .... i v tištěné podobě je stejně dobrá ....

alef
01.01.2021 5 z 5

Zakončit rok s autorskou dvojicí Smoljak-Svěrák, byl dobrý tah, bujaré oslavy se letos nekonaly, a tak mi na chvíli zpestřilo večer Divadlo Járy Cimrmana a jejich (původně zakázaná) hra Lijavec, resp. opět další z geniálních myšlenek Járy Cimrmana - na léčebné divadlo! :-) ...

"Znám člověka, který by vám pomohl. Žije tady nedaleko ve starobinci. Každý si tam nese na hřbetě nějaké trápení. A on přišel na to, jak jim ulevit."
Správcová: "Blázen."
Inspektor: "Sednou si kolem stolu. ... ty Pejřile, pořád bys někoho komandoval, ale nikdo tě neposlouchá. A ty, Fafejto, tys chtěl být doktorem, ale na studie nebyly peníze. Každý se o tom stydíte mluvit, dusíte to v sobě ... pojďte kamarádi, zahrajeme si o tom divadelní kus ... každý se bude jmenovat jinak, a z toho trápení se vypovídá."
Správcová: "Ale v deset hodin se zhasne a šlus."

Pokud dáte přednost tištěné verzi (64 stran) určitě půjde o příjemně strávenou hodinku, kterou strávíte v jedné nehostinné místnosti jednoho nejmenovaného starobince kdesi v Čechách v posledních letech vlády Františka Josefa I. ...

"Takovej liják snad Rakousko ještě nezažilo."
"A také už nikdy nezažije."
"Jak to myslíte? To myslíte, že už nikdy nebude takhle pršet?"
"Možná, že bude, ale už ne na rakousko-uherskou monarchii."

Nj, monarchie má na kahánku, a ani ve starobinci není zrovna veselo, ... každý máme nějaké to trápení ... ale když si přečtete, nebo shlédnete tuhle satirickou hru nabitou podtexty /vlastně kteroukoliv z geniálních her páně Cimrmanna/, ve které. prozradím ještě, svou významnou roli hrají anekdoty, zejména ty prostistátní a podvratné, tak se vám zaručeně uleví! :-)

nikikostadinova
04.11.2020 5 z 5

Další přečtená hra odškrtnuta. Viděla jsem i naživo v divadle a byl to super zážitek

AnselmaAlois
05.05.2020 5 z 5

Lijavec jsem si hrozně užila a smála jsem se snad pořád :). Skvělá je "beseda o hře", kde se hovoří o Cimrmanově práci ve starobinci a tvorbě anekdot. Hlášek je tu neskutečné množství, pro ilustraci uvedu ty nejzdařilejší:

-"A nebude vadit když to bude takové pánské, košilaté?"
-"Vy si mě pořád pletete, já se jmenuju Brukner, pane Smoljak.
-"A ty neznáš nějakou anekdotu?" - "Ani ne!"

Kuža007
17.03.2020 4 z 5

Zajímavá a vtipná hra. Bohužel, ale nepatří na Cimrmanovu špici. Nejlepší hlášky:
"A nevadí, když to bude takové pánské, košilaté? ... Tak to asi sneseme."
"Možná že si říkáte, proč také nepřemýšlím. To je tím, že já to organizuji."

SAnthony
11.02.2020 5 z 5

"Možná že si říkáte, proč také nepřemýšlím. To je tím, že já to organizuji."

"A nevadí, když to bude takové pánské, košilaté? ... Tak to asi sneseme."

Parádní seminář i hra, vyvážený humor v průběhu celého čtení/poslechu/dramatu.

Miliarda
15.10.2019 5 z 5

Další z řady naprosto brilantních her DJC. Od vymýšlení anekdot, přes rozbor pojmu Herberk po vynikající hru odehrávající se v rakousko uherském starobinci, vše funguje tak jak má. Smoljak a Svěrák jsou zkrátka géniové, kteří vždy uměli servírovat laskavý humor s "příměsí" kritiky životních poměrů a v Lijavci se jím to daří dokonale.

1amu
19.06.2019 5 z 5

Jedna z posledních her "Největšího Čecha", kdy jsem měl to štěstí, že jsem si příběh ze starobince Rakouska-Uherska "vychutnával" přímo v divadle. Až do onoho dne mi bylo divné, proč se LIJAVEC tak "málo" hraje. A hned na začátku bylo zřejmé, proč tomu tak je. Inu soudruhům vadilo ono donášení, tak aktuální v oné době. A když jsem si vychutnával herecký výkon pana Miloně Čepelky jako Pihrta, celkový dojem byl "jako vždy" !

xxtom
03.07.2017 5 z 5

Vynikající klasika :)

paprika75
07.03.2017 5 z 5

Herbert, onuce, Štětináč ... To prostě nemá chybu. 5*

-Endy-
07.08.2016 5 z 5

Kdysi dávno kdesi ve starobinci žil, byl, dožíval a o své místo u okna bojoval nedoceněný génius národa Jára Cimrman...a jestli ho Pejřil v noci nezamordoval, bojuje tam dodnes.

evelinaevelina
30.01.2013 5 z 5

Úžasná hra z herberku! Chudák Cimrman zdatně bojující o postel u okna.