Posel z Liptákova

Posel z Liptákova https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81998/bmid_posel-z-liptakova-Lcf-81998.jpeg 5 234 25

Divadlo Járy Cimrmana série

< 8. díl >

Osmý svazek souborného sešitového vydání seminářů a her Divadla Járy Cirmana, vydávaného nakladatelstvím Paseka, obsahuje kromě her Posel světla a Vizionář také zprávu předních cimrmanologů – Doc. Vozába, Dr. Petišky, Dr. Svěráka a Dr. Weigela – o jejich cestě do kraje Cimrmanova stáří a o nálezu obou publikovaných her.

Přidat komentář

Hoblinka
10.08.2023 5 z 5

"Co by to mohlo znamenat? Prodám důl, no." "Třeba ho neprodáte. Třeba Vám ho vezmou..."
Já pořád nedovedu pochopit, že jim to prošlo.
Jedna z jejich nejlepších her.

Terva
15.11.2022 4 z 5

„Mě se to nelíbí.
Standa vždycky
jezdí na Vánoce,
a nakonec se k nám rozjede už teď.
Co má asi za lubem?“

Posel z Liptákova - Experiment do kraje Cimrmanova stáří

Hra první: Posel světla: Hra z budoucnosti

Ve své podstatě celkem smutný příběh. Ano, dost jsem se zasmál, ale někde hluboko je z toho cítit smutek. Inu, rozhodně na nás v budoucnosti na starý kolna, nečeká nic dobrého. Naštěstí se synek zase vrátil do Prahy a cestou potrubní se srazil s chemikem. A teď vám zazpívám...

Ano, ano, čtete dobře. Toto představení představuje dvě hry a dva semináře.

Hra druhá: Vizionář: Hra se smrtí.

„Tak já se vám podívám na toho Ptáčka pane Daněk“. Druhá z krátkých her ze série Liptákov je méně vtipná, než hra první z budoucnosti. Tato je naopak o věštění budoucnosti, ale ono to není věštění, jen takové obrazy.
Hra první i hra druhá jsou na tom úplně stejně. Lehce nad průměrem. V té první hře mě velmi zaujal robot Artur. Ve druhé hře mě zaujala postava Smrtky. „Na shledanou“.

Citát: Pane Smrtko, mě to trochu zaskočilo, já bych si potřeboval zařídit ještě pár věcí.

Komentář k semináři najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261


n.ezn.amy
10.11.2022 5 z 5

Další z fantastických her divadla Járy Cimrmana. Poodhaluje život Cimrmana v Liptákově je opět plná dnes již zlidovělých hlášek, které hlavně dominuje hra Vizionář, čímž ovšem nechci snižovat kvalitu hry Posel světla.

Piš barde, střádej, a až budeš mít dvacet milionů, přijď, zúčtujem spolu

Peněženku mi můžou vzít, ale doly?

Humor a vtip jsou naprosto dokonalý, tahle hra působí jako lék na špatnou náladu.

heavy66
14.10.2022 5 z 5

„No jo. Já končím. Poslední, co dělám, je nějakej Ferdinand, Sarajevo. A pak jdu na odpočinek a přijde novej. Mladej. Ale to bude sekáč, pánové! Ne jako já. Ten se nezakecá… Tak nashledanou!"
Ze Svěrákových slov mrazí, legrace končí. Obecenstvo utichne a klopí oči, aby pan Smrtka neviděl, kdo se smál. Laskavá atmosféra cimrmanovského humoru se mění na mrazivou a zneklidňující.

jadran
04.07.2022 5 z 5

Vizionář, tedy hra, mimo jiné skvěle podaná v rámci stejně krásného, i když ne vždy tak veselého filmu Nejistá sezona je v jednom momentu pro mě tím nejemotivnjším, co se v jejich hrách kdy objevilo. Mám na mysli onu scénu, kdy Smrtka opouští scénu a loučí se. Nejprve směrem k Hlavsům a panu Ptáčkovi a pak se otočí k divákům a zopakuje ono Nashledanou. Jakkoliv preferuji v řadě jiných rolí Ladislava Smoljaka, tady je Zdeněk Svěrák naprosto nealternovatelný. Při tomhle jeho pozdravu mně při prvním shlédnutí přebehl mrát po zádech. Při poslechu nebo dalším shlédnutí zase a znova a znova. A myslel jsem si, že je to pouze můj osobní pocit. Ale pak se mi s tím svěřili další lidé a já jsem pochopil, že to zasáhne každého, kdo má v sobě trochu citu, empatie, ale i rozumu. I za to díky, za tu připomínku. A pozdrav tam nahoru, pro ty cimrmany, kteří už spokojeně sedí v onom českém nebi...

Lessana
18.05.2021 4 z 5

Nezvyčajné je, že titul obsahuje 2 semináre a 2 hry (oproti ostatným, kde je vždy 1 seminár a 1 hra). Všetky skvelé, treba povedať.
V prvom seminári je nám poodhalených pár tajomstiev domu č. 13 v Liptákove. Dozvedáme sa, kedy prišiel Cimrman do obce (+ - 200 rokov), ako bádatelia odškrabávali vrstvy omietky, aby sa dopátrali jeho básničiek na stene, ktorými platil v hospodě za pivo (po ôsmom pive: chlast = slast) a iné.
Posel světla (hra z budúcnosti) predstavuje ako bežné cestovanie potrubím, stav v spoločnosti, keď sa hrubé správanie vyskytuje len v starých knihách, nadávky sú archaizmami (průduch) a zlodeji sú, ale nekradnú :).
Z druhého seminára mi najviac utkveli popisy vyšľachteného univerzálneho vtákopyska (ktorý dáva denne nielen vajcia, ale aj acidofilné mlieko, a má schopnosť regenerácie všetkých častí tela okrem hlavy), ďalej skutočnosť dvojitého šachu pri hre či 1. out v dejinách šachu, ako aj letecké fotky Cimrmana, ktorý sa nerád fotil, a strhané rysy jeho autobusty :).
Hra so smrťou Vizionár bola asi prvá, ktorú som od DJC videla, pretože veštenie z pece si pamätám úplne dôverne, podobne ako Smoljaka v role Smrtky a uhlobaróna Čepelku :).

Ronnie68
13.01.2021 5 z 5

Poslední drama od Cimrmana, které jsem měla na seznamu k přečtení ... a vůbec to nebylo špatné ... ale nejvíce mě zaujala spíše druhá část hry (jak seminář, tak i hra Vizionář) ...

KristynaKohleo
14.10.2020 5 z 5

Klasika, kteoru mám moc ráda, která mě vždycky pozvedne na mysli, která mě potěší, rozněžní, pobaví a to všechno zaručeně, přestože jsem tohle dílo četla snad už stokrát. Jsem velkou obdivovatelkou svěráka a dalších tvůrců. Obdivuju je pro jejich ladný, lehký a zároveň krásný mlý humor, který nikoho neuráží. To je totiž velké umění, kterého je schopný málokdo!

nikikostadinova
21.09.2020 5 z 5

Tohle je srdeční záležitost.

tittanie
17.07.2020

Cimrman není můj šálek kávy. Knihu jsem přečetla líbilo se mi to, ale že bych se kácela smíchy to asi ne. Ale zkusím se podívat na divadelní představení, třeba se pro Cimrmana nadchnu.

Percabethka
25.06.2020 5 z 5

Přijde mi, že v knižní podobě zaniká tolik vtipů... ale i tak je to skvělé❤

AnselmaAlois
04.04.2020 5 z 5

Další dokonalá hra z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. Kdo jí nezná měl by to rychle napravit, protože přichází o hodně!

- Maminko, zase vypli proud!

- Stáňa: Ovšem ve Všetatech byla zase zácpa,..
Tatík: hlavně žes nikde nečekal!
Maminka: ale tatínku,bve Všetatech byla přece zácpa,bteď to Stáníček říkal.
Tatík :To je jedno.Hlavně že nikde nečekal.

-Já ti teda řeknu, proč ten grunt nechceš dělit. Protože Václav je tvůj mazánek! On si v Praze vesele popelaří...

Kuža007
17.03.2020 4 z 5

Jedna z méně oblíbených her, přesto má své klady. Nejlepší hlášky:
"Povolání?" - "Uhlobaron." - "Hm. To musí být zajímavé povolání." - "Mě to baví, mám pět dolů. Tři v Ostravě, dva na Kladně..."
„Já končím. Poslední, co dělám, je nějakej Ferdinand, Sarajevo. A pak jdu na odpočinek a přijde novej. Mladej. Ale to bude sekáč, pánové. Ne jako já. Ten se nezakecá…"

Miliarda
12.10.2019 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších her. Brilantní seminář poodhalující Cimrmanův život v Liptákově. Hry Posel Světla a Vizionář s geniálními hláškami jako: "Ta krátkozrakost dát mě na studium práv, všeobecná harmonie byla za dveřmi", "Víš co jsi: Ty jsi průduch", "Po mně přijde jinej sekáč a ten se nezakecá" a další. Kdo se s touto mistrnou hrou ještě neseznámil, měl by tak urychleně učinit.

1amu
06.09.2019 5 z 5

Bohužel, bohužel, bohužel. V této hře - II.dílu, nazvaném Vizionář, jsem viděl pana Jaroslava Weigla, který se nedávno odebral ke svým již mnoha divadelním kolegům do Cimrmanovského nebe). Sedlák, ale také věštec (z trouby) Hlavsa byla jeho životní role (já vím-samozřejmě i Jan Hus,děd Vševěd, etc).
To hlavní již zde sdělil níže woodward.
Ale já nemohu opomenout to, co pointě předcházelo - dialog Hlavsy a uhlobarona Ptáčka:
H: A teď nacionále. Jméno ?
P: René Ptáček.
H: Bydliště ?
P: Praha.
H: Povolání ?
P: Uhlobaron.
H: Hm. To musí být zajímavé povolání.
P: Mě to baví, mám pět dolů. Tři v Ostravě, dva na Kladně...

Není to nádherné ?
Pane W. alias sedláku Hlavso: přeji vám pokračování této úžasné věštecké kariéry i v nebi. Už je tam sranda a s vámi bude ještě větší !
Je nemožné na vás zapomenout ! Moc děkuji za všechny nádherné chvíle s vámi a samozřejmě se všemi ostatními.

PS: 5* hvězdiček je málo, ale oni tu víc nemají...

xxtom
03.07.2017 5 z 5

Perfektní :)

konicekbily
04.03.2016 5 z 5

Byla to odvaha napsat za pozdního socialismu "my nesmíme ani naznačovat!".

woodward
11.02.2016 5 z 5

Piš, barde, střádej, a až budeš mít dvacet milionů, přijď, zúčtujem spolu!

Kde jsou ty časy, kdy se dělaly vtipy o chudých umělcích.

Damato
11.02.2016 5 z 5

Také u mě je tohle první dílo, které jsem četla- vlastně slyšela na staré vinylové desce, kterou mám doposud ... a nedám nikdy nikomu, přestože gramofon už nad touhle deskou vrčí, prská a nadává

romankrasa
15.10.2015 4 z 5

Smrt: „Já končím. Poslední, co dělám, je nějakej Ferdinand, Sarajevo. A pak jdu na odpočinej a přijde novej. Mladej. Ale to bude sekáč, pánové. Ne jako já. Ten se nezakecá…"
Klasika

Štítky knihy

divadelní hry

Autoři knihy

Ladislav Smoljak
česká, 1931 - 2010
Zdeněk Svěrák
česká, 1936

Kniha Posel z Liptákova je v

Přečtených315x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených22x
Knihotéce64x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x