Dítě na nástupišti

Dítě na nástupišti https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467608/bmid_dite-na-nastupisti-pD4-467608.jpeg 4 251 74

Praha 1939. Mladá matka Eva má tajemství, které ohrožuje její dcerku Miriam. Ve chvíli, kdy se blíží okupační nacistické síly, pochopí, že musí svou dcerku poslat pryč. Jen tak ji může zachránit. Vše je však v ohrožení, když Eva musí nastoupit do transportu…Dobrovolnice Pamela v Londýně hledá nové domovy pro židovské děti z Evropy. Ve chvíli, kdy její vlastní syn nastupuje k RAF, seznámí se s mladou dívenkou a zjistí, jak snadno se může celý její svět zhroutit…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Child On Platform One: Inspired by the children who escaped the Holocaust , 2019


více info...

Přidat komentář

micha-ella
06.04.2024 3 z 5

Obsáhlý román, u kterého jsem chvílemi ztrácela zájem číst dál, snad pro jeho délku nebo souběh náhod v tom příběhu, nevím. Námětem je podobný knize Nový domov od autorky Lizzie Page a je zvláštní, že totéž jsem zjistila u předtím čtené knihy Oceán mezi námi. V porovnání se mi nejvíc líbil Nový domov.

sweeney
10.03.2024 3 z 5

Kniha o nelehkém osudu židovských obyvatel před a v průběhu druhé světové války. Na toto téma bylo napsáno velké množství knih, přesto se stále jejich čtení neomrzí. Není na škodu si občas připomenout minulost a třeba se z ní i poučit :) Příběh to je smutný, ale zároveň plný naděje a i nějakých těch šťastných konců :)


Miro67
26.02.2024 4 z 5

Jak těžká volba musela být pro rodiče poslat své dítě samotné samotinké do vzdálené ciziny? A o kolik většímu pocitu viny pak při transportech čelili ti, kteří tu odvahu neměli?
V knize jsem ocenila absenci popisu násilí v Terezíně, jako by si autorka řekla: "Však vy už víte, jaké to bylo". Při čtení se mi zprvu zdálo, že těch náhod je na jednu knihu trochu moc. Díky doslovu, který poukázal na skutečný základ některých pasáží, jsem ale tento nedostatek odpustila. Asi byl nutný pro propojení nitek příběhu.

KatkaHutyrová
04.02.2024 5 z 5

Moc krásná kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Navzdory těžkým tématům, kterým se věnuje, je napsána lehce, citlivě a neuvěřitelně čtivě.
Skutečné události pospojované do jednoho příběhu.
Na konci je doslov autorky, který velice oceňuji - odkazuje v nich na knihy, pořady i youtube videa, ze kterých se můžete dozvědět ještě více.
Úplný závěr je o naději a odvaze. Vždycky stojí za to bojovat.

mirunda
27.01.2024 5 z 5

Velmi citlivě napsaná kniha o příšernostech, které se tehdy děly. Pořád jsem tak nějak doufala, že to skončí jinak, ale tyhle knihy končí prostě tak jak končí. Příběh jsem hrála stránku za stránkou a velmi se mě dotknul. Člověk si vždy tak nějak uvědomí, že se vlastně nemá tak špatně.

Aiden888
19.01.2024 5 z 5

Nemám téhle knížce co vytknout. Citlivé vyprávění o propletených osudech několika lidí před válkou, během ní i po válce. Úžasně zpracované, čtivé. Čtenář tak dostane dávku poctivého vztahového příběhu a emocí na pozadí skutečných, krutých událostí (válka, Nicholas Winton, Norimberské procesy, nástup komunismu). To všechno zaobalené v dojemném vyprávění, které citlivější povahy neodradí mnohdy až nechutnými detaily. Skvělé, vážně skvělé. Pět hvězdiček.

JaninaV.
17.01.2024 4 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem Alisa 1980 viz. níže: Čtivý příběh, líbily se mi pasáže opřené o skutečné události. Snad až příliš náhod.

Alisa1980
10.01.2024 4 z 5

Čtivý příběh, líbily se mi pasáže opřené o skutečné události. Snad až příliš náhod.

VladkaBU
25.10.2023 5 z 5

... krásný příběh matky a jejích dvou dcer ve smutných dobách. Doba byla zlá, v knize je to výstižně popsáno, hezký konec

PeťulaV.
15.10.2023 5 z 5

Po letní romantice jsem zas na chvíli potřebovala změnit žánr a volba hlavně díky povedené obálce padla teď právě na tuhle knížku. A pro mě byla milým překvapením. Poslední knihy co jsem četla, myslím ty z válečného období, na mě vždycky působily až trýznivým dojmem. Tahle doba zkrátka byla plná bolesti, utrpení, smutku a neskutečné bezmoci a my jako čtenáři dnes můžeme jen doufat, že už nikdy nic podobného ani my a ani naše děti nezažijeme. Pokaždé mi to už jen při tom čtení rvalo srdíčko na kusy. No a právě proto je tahle knížka úplně jiná. Samozřejmě je to opět smutný příběh, ale tentokrát to ve mně při čtení nezpůsobovalo tolik bolesti. Necítila jsem tu tíživou bezmoc. Naopak, po celou tu dobu jsem cítila převážně naději. Autorka do příběhu zakomponovala i události, které sice někomu mohou připadat až neuvěřitelné, ale opravdu se staly. Vše je popsáno v samotném závěru knihy. Snažila se celé to období popsat pravdivě, ale zase trochu jinak a já jsem jí za to vděčná. V knize se prolíná životní příběh a osud hned několika osob a za srdce vás vezmou všechny. Ze začátku mi trochu trvalo se začíst, ale nakonec už jen díky tomu pocitu naděje a stylu, jakým je tato kniha napsána, nemůžu jinak, než za 5*. Nezasáhla mě sice tolik jako třeba Hana, Zlomení andělé nebo Klíč k minulosti, ale zase se mi díky tomu "pozitivnímu" stylu psaní četla o dost lehčeji. Za přečtení určitě stojí.

bábuška
09.10.2023 5 z 5

Během válečných roků se setkáváme s židovskou rodinou Kolischerových v Praze, jejich malá dcerka Miriam měla štěstí, že se dostala do Anglie se skupinou dětí kterým pomohl Nicholas Winton. Další rodinou byli v Anglii manželé Pamela a Hugh Denisonovi. Postupem času Eva s Josefem prožijí kruté časy v různých koncentračních táborech, v Terezíně kde Eva hraje jako klavíristka se setkává s vyjímečně nadanou dívkou Hanou, ve které poznává svou druhou dcerku. Doba strávená v těch letech je popsána pravdivě a srdce nechápe zlovůli nacismu. Ukončení knihy je dojemným setkáním sester Miriam a Hany při společném koncertě, kde je provedena jako vzpomínka skladba jejich maminky Evy "Villanelle". Kniha krásná a dojemná.

KatyM.
13.09.2023 5 z 5

Kniha vypráví příběh Evy a jejích dvou dcer. Jedna žije v Británii u pěstounů, s druhou se setká v Terezíně. Spisovatelka skvěle popisuje tehdejší atmosféru a vtáhne do děje.

LucySmile
26.08.2023 5 z 5

Velmi povedená kniha. Oceňuji, že se opírá o skutečné události i přesto, že příběh byl vymyšlen. Určitě si ji ráda někdy znovu přečtu.

jana4084
23.08.2023 5 z 5

Další z mnoha bolestivých příběhů z této doby. Obdivovala jsem Evu, která mnohé zažila a až na tom nejhorším místě byla téměř šťastná. Objevila svou první dceru, které se kvůli okolnostem musela vzdát. A druhou zachránila zavčasu odesláním do Anglie. Ve vzduchu vyselo samé co by, kdyby. Nějak jsem doufala a přála si, ale bohužel. Závěr je moc hezký, vehnal mi husí kůži.

esfinge
11.08.2023 4 z 5

Příběh samotný je smutný, ale to je tou zoufalou dobou, do které je zasazen. Záchrana děti Panem Wintonem, které rodiče dobrovolne pro jejich dobro opouštějí, koncentrační tábory a hrůzy v nich, smutné návraty do domovů...

Kniha je čtivá, ale ty náhody jsou skoro neuvěřitelné.

Kytiii
07.08.2023 5 z 5

Mám ráda příběhy z druhé světové války. Nad reportáží o setkání sira Wintona se zachráněnými dětmi, kdy sám Winton netušil, s kým sedí v sále, jsem brečela jak želva.
Ale to komplikované náhodné setkávání opravdu bije do očí, což knihu téměř znehodnocuje.
Hodnotím ale plných 5, protože se dobře četla, využívá skutečné reálie a přibližuje tak válku a její zrůdnost současníkům. A my bychom neměli nikdy zapomenout.

uzivatel1190
18.07.2023 5 z 5

Velmi čtivá knížka, smyšleny příběh, do kterého autorka zakomponovala skutečné události.

huhuhu
17.06.2023 4 z 5

Téma holocaustu zpracované z trochu jiného úhlu pohledu, než s čím jsem se zatím v literatuře setkala. Autorka se zaměřila na osud jednoho z Wintonových dětí, zajímavý byl i pohled na život v Terezíně očima hudebníků. Příběh je dojemný, dobře se čte a krutosti byly naštěstí trochu upozaděny (o vyhlazovacích táborech se dozvídáme jen z doslechu). Akorát tam na mě bylo až moc náhodných setkání, což příběh činilo méně uvěřitelným.

Kortez
08.06.2023 5 z 5

Audiokniha. Poutavý, čtivý a hlavně velice dojemný příběh podle skutečných událostí které se odehrávali v době druhé světové války. Doporučuji všem, které zajímá tohle ponuré období. Plný počet hvězd, zaslouženě.

miša63
09.05.2023 5 z 5

Poutavý příběh, v kterém vlastně byly úžasně spojeny tři skutečné události