Oceán mezi námi

Oceán mezi námi https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451632/bmid_ocean-mezi-nami-ACJ-451632.jpg 4 115 32

Poutavý román inspirovaný skutečnými událostmi. Matka i její syn, rozděleni tragédií během 2.světové války, bojují o svoje znovushledání. Po leteckém náletu je v Londýně nalezena bloudící žena. Zpočátku si nepamatuje, kým je ani co se přesně stalo, vybavuje se jí matně pouze to, že ztratila něco velmi vzácného. Mezitím její syn čeká v sirotčinci a doufá, že se jeho matka vrátí. Posléze si ho jako domnělého sirotka adoptuje osamělá žena z Austrálie. Pak ale objeví tajemství jeho minulosti. Měla by mlčet? Nebo řekne pravdu a bude přitom riskovat ztrátu chlapce, který se mezitím stal součástí jejího života?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Oceans Between Us , 2019


více info...

Přidat komentář

čef
09.04.2024 4 z 5

Po druhé světové válce byly do Austrálie z Anglie převezeny desetitisíce sirotků, kteří byli využíváni na těžké práce a také zřejmě i sexuálně zneužíváni. Osudy jednoho z nich je zobrazen v této knize a řeknu rovnou - pro mne nic moc. Spíše vztahový román, s rasovou podlinkou se bude asi více líbit romantickým čtenářům, dobrodružství zde mnoho není.

Petradvorakova2
19.03.2024 5 z 5

Ach tuhle knížku jsem přečetla na jeden nádech. Krásné napsáno. Poutavý příběh s tolika bolesti. Čekala jsem jiný konec, který podle mě byl dosti zkrácený. Pořád se ale pozastavuji nad tím, jak dokáže země jen tak z ničehož nic vyhostit male děti a poslat je někam, kde je čeká ještě horší život.


mirunda
08.02.2024 5 z 5

Knihu jsem četla jedním dechem. Tolik bolesti, co v ní bylo zachyceno. Celý příběh mě úplně pohltil. Jen mě trošku mrzel rychlý a ne úplně propracovaný konec. Ale asi prostor pro představivost.

bábuška
23.07.2023 4 z 5

Příběh z období bombardování Londýna, kdy je nešťastně rozdělena matka se synkem. Ten jako ztracené dítě je umístěn v sirotčinci a poté s mnoha dalšími dětmi převezen "k lepšímu osudu" do Austrálie. Kde ovšem jsou na farmě Křesťanských bratří nuceni v nelidských podmínkách tvrdě pracovat a sen o škole, milých rodinách a pomerančích je pryč. Malý Jack je jediné dítě které se dostane do rodiny a jako dospělý začne osud malých přistěhovalců rozplétat. Na druhém konci světa hledá matka zraceného syna, úřady jsou nevšímavé. Celý případ se po mnoha letech dostane k soudu, vláda je nucena postiženým se omluvit, i matka se synem se shledá, ovšem skutečná pravda není známa. Krásný příběh o lásce a hledání, smutku i radosti.

Kaja1
13.07.2023 5 z 5

Nechápu jak taková vyspělá země mohla dopustit vystěhování tak malých dětí bez toho,aby se zajímala jak je s nimi v Austrálii nakládáno. A proč muselo trvat 40 let než se rodiny dočkaly omluvy. Jako by nestačily hrůzy války, kdoví zda to, co je čekalo potom, nebylo ještě horší. Je to dojemné čtení, ale člověk se nemá vzdávat a má bojovat za svou pravdu.

Pavčule
02.05.2023 5 z 5

Moc zajímavý příběh. přečetla jsem jedním dechem . Nejvíce oceňuji , že se dotýká prakticky všech období - od druhé světové války až po současnost . Zajímavý pohled na "sirotky " z Anglie odvezené do Austrálie - o těchto praktikách jsem nikdy předtím neslyšela .

Ivka14
24.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Oceán mezi námi je srdceryvný příběh o dětech, které byly po druhé světové válce transportovány do Austrálie po tisících.

Molly dům je zničen během náletu, je zraněna a ztratila paměť. Její malý syn Jack přijde domů ze školy a zjistí, že jeho matka a jejich dům jsou pryč. Nejdřív je poslán do sirotčince, kde nadějně čeká, že se vrátí. Později, když bylo Jackovi řečeno, že je sirotek, je převezen na lodi plné dětí do Austrálie. Když dorazí, jsou odvezeni do chlapeckého města, kde se s nimi špatně zachází a jsou nuceni pracovat dlouhé hodiny. Nakonec si ho k sobě vezme jedna rodina. O několik let později se Molly začíná kousek po kousku vracet paměť a nyní se snaží znovu shledat se svým synem.

Byla to krásná, ale smutná kniha.

Buchtičkajani
24.01.2023 5 z 5

Knížku jsem dlouho odkládala, ani nevim proč. Moc smutný příběh, smutnější, že je podle pravdy. Zase jiný pohled na válku, tentokrát z Anglie.

simca9342
23.01.2023 5 z 5

První seznámení s autorkou. Skvělé! Strhující příběh, i když není o holocaustu a koncentračních táborech v hlavní roli. Malý Jack místo mámy v jejich domě najde trosky jejich bytu. Máma je pryč. Zuří válka , Londýn je pod útoky bomb a jedna zasáhne i zmíněné obydlí. V sirotčinci, kde skončí spolu s dalšími dětmi mu tvrdí , že mámu už nikdy neuvidí, je mrtvá. Jenže ta žije, prošla psychiatrií a nevzdává se naděje, že svého syna ještě někdy uvidí. On zatím ale cestuje mnoho měsíců na lodi do neznámé země, kde musí těžce pracovat . Jeho život "vykoupí" mladá bezdětná žena toužící po dítěti. Po čase si ho oblibí a přijme za svého. Ale jeho pravá máma ho nepřestala hledat. Setkají se navzdory velké dálce?
Celý příběh vypadá jako fikce , ale je inspirován skutečnými událostmi.

Szilvia1
20.10.2022 5 z 5

Krásná knížka ale příběh v něm byl smutný.Navzdory smutnému příběhu se mi knížka líbila.

Danago
15.10.2022 5 z 5

Nádherná knížka, obálka evokovala úplně něco jiného. Ale co jsem dostala bylo ještě lepší než jsem očekávala.

Příběh byl inspirován skutečnou události a ukazuje temnou reálnou historii. Je to jiný pohled na 2. světovou válku, nový a velmi reálný.
A pro mě je unikátní, nikdy jsem o podobné problematice nečetla ani neslyšela.
Pro mě kniha byla skutečně emotivní. Příběh mě chytil za srdce, hlavní hrdiny jsem si zamilovala a prožívala jejich osud s nimi.
Za mě velice čtivá a poutavá knížka.

Bohužel anotace se v některých ohledech velmi rozchází s dějem knihy.

GaleW
26.08.2022 5 z 5

Vůbec jsem to nečekala, velké překvapení pro mě. Tak smutný příběh, plný událostí, o kterých jsem neměla ani tušení. Vřele doporučuji k přečtení, stojí to za to!

AlenaF
02.08.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla už včera večer, ale musela jsem vstřebat tu děsivost vysídlovani anglických dětí do Austrálie. O této nedávné historické skutečnosti jsem nevěděla. Neskutečné, hrozné. A to se dělo ve 20.stoleti!
Stojí za přečtení, doporučuji.

MilackovaN
27.07.2022 5 z 5

Ani nevím, proč jsem knihu tak dlouho oddalovala...Ležela mi v knihovně už asi od prosince a nějak jsem se k ní neměla. Jakmile jsem po ní sáhla, přečetla jsem ji jedním dechem. Absolutně jsem neměla ponětí o tom, že se něco tak hrozného dětem dělo. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla opět něco nového z hrůzné historie.

pocketka
12.06.2022 5 z 5

Krásná kniha, moc krásná. Téma mě velmi bavilo a dokonce se mi líbilo, že ukazuje jinou stránku války, než osvětimské romány, které patří k mým oblíbeným. Přiznávám, že jsem se dozvěděla něco nového a doplnila si mezery ve vědomostech ohledně anglických děti posílaných do Austrálie. Téma rasových předsudků a odebírání dětí Aborigincům bylo třešničkou na dortu. Za mne paráda.

micha-ella
23.05.2022 3 z 5

Román, který mi připomněl námětem podobnou knížku Nový domov a ta se mi líbila mnohem víc. Tato mi přišla psaná jako pro mládež.

putpuda
10.05.2022 4 z 5

Příběh samotný se mi líbil moc. Viděla jsem i nějaký film kdysi, podle skutečnosti na toto téma. Také v knize je téma zneužívání dětí církví, ikdyž jen okrajově, ale donutilo mě to vyhledat si více informací.
Jinak kniha se čte moc dobře, ale nedostala mě tak, jak jsem očekávala...něco mi zde chybělo.
Určitě stojí za přečtení :)

HanulkaK.
01.03.2022 4 z 5

Druhá polovina mě bavila mnohem víc, ale bylo to strašně smutné.

KACABAK
17.02.2022 4 z 5

O anglických dětech (sirotcích), kterých se Anglie vzdala během druhé světové války se příliš neví. Měli mít hezčí dětství, než v Anglii. Ale, Austrálie připravila nevídané překvapení. Někteří měli štěstí a osud byl na ně přívětivý, ale co John? Závěr knihy by se mi líbil jiný, ale nejsem její autorka;)

cori
09.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Molly přežije výbuch domu během náletu, ale ztratí paměť. Její pětiletý syn putuje do sirotčince a stále čeká na maminku. Austrálie si chce vylepšit svůj bílý genofond, a proto zaplatí cestu tisícům anglickým sirotkům, kteří se stanou levnou pracovní sílou. Molly si po letech vzpomene, že má syna a hledá ho.
Autorka vychází se skutečného příběhu Jacka, který se snažil poukázat na kruté zacházení s dětmi a jejich vytržení z domova. Nakonec dosáhl omluvy od obou vlád. Dalším tématem jsou i rasové předsudky a politika - sňatek bělošky s Jamaičanem, odebírání dětí Aborigincům,....Tato kniha mě zaujala víc než Dítě na nástupišti.

Autorovy další knížky

Gill Thompson
anglická
2021  85%Dítě na nástupišti
2021  85%Oceán mezi námi
2023  86%Sestry od majáku

Kniha Oceán mezi námi je v

Přečtených141x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených13x
Knihotéce141x
Chystám se číst168x
Chci si koupit38x
dalších seznamech3x