Diamantová sútra

Diamantová sútra https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229767/bmid_diamantova-sutra-k4P-229767.jpg 4 6 3

Diamantová sútra patří mezi nejhlubší, nejposvátnější a nejvlivnější texty mahájánového buddhismu. Japonští a čínští buddhisté jej považují za jeden z nejhůře pochopitelných. Tento poměrně krátký text obsahuje rozhovor mezi Buddhou a jeho žákem Subhútim. Jeho styl, dikce a poselství odpovídá ostatním sútrám o dokonalém poznání (prádžňápáramitá) a stejně jako v ostatních pražňápáramitách jsou hlavními tématy prázdnota (šúnjatá) a cesta bódhisattvy. Prázdnota všech jsoucen a její dokonalé poznání (praždňápáramitá) představuje základní filosofickou nauku celé pradžňápáramitové literatury.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Tripitaka. Sútrapitaka. Pradžňápáramitá. Vajracchedika


více info...

Přidat komentář

Perkonamel
14.12.2023 5 z 5

Velká sútra, část buddhisického textu je úžasná, člověku praktikujícímu pomáhá rozeznat jsoucna.
Verš, či strofa "sarvadharma buddhadharma iti - každá dharma je buddhova dharma" se pro mě stala stálou připomínkou různorodosti pohledů veškerenstva na zemi žijícím.
Odborná část je velmi zajímavá, ale občas jsem se ztrácel a s některými odkazy si nevěděl rady.

Obscurus
16.02.2021 5 z 5

Skvelá práca, ktorá zahŕňa veľmi dobre napísaný súhrn informácií o buddhizme potrebný k pochopeniu sútry. Samotný preklad sútry je výborný a práca obsahuje tiež detailný komentár. Prial by som si u nás o dosť viac takýchto kvalitných prác!


deirdre
07.01.2021 5 z 5

Kvalitná práca, v ktorej okrem samotnej Diamantovej sútry (mimochodom spolu s originálom v sanskrite) nájdete aj stručné dejiny buddhizmu a vysvetlené jeho rôzne smery a odlišnosti v chápaní náuky, ako aj komentáre k sútre. Samozrejme, nechýba množstvo odkazov na literatúru pre hlbšie štúdium.