Diabol a temné vody

Diabol a temné vody https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479437/bmid_diabol-a-temne-vody-8lA-479437.png 4 89 25

Po obrovskom úspechu svojej prvej knihy Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej Stuart Turton opäť ponúka čitateľom rovnako pozoruhodnú knihu, ktorá stiera hranice žánrov a invenčne spája to najlepšie z historického románu, klasickej detektívky a gotického hororu. záhadná vražda uprostred oceána dvojica svojráznych detektívov démon, ktorý môže a nemusí existovať Píše sa rok 1634 a Samuela Pippsa, najlepšieho detektíva na svete, prepravujú obchodnou loďou Saardam z východindickej Batávie do Amsterdamu, kde ho majú súdiť a popraviť za zločin, o ktorom nikto nič netuší a nie je ani isté, či ho Pipps vôbec spáchal. Sprevádza ho oddaný strážca a pomocník Arent Hayes, ktorý je odhodlaný dokázať priateľovu nevinu. Len čo vyplávajú na šíre more, začne sa na osadenstvo lode valiť jedna pohroma za druhou. Po palube sa zakráda tajomný prízrak. Na lodných plachtách sa zjavuje záhadný symbol. Ktosi vyzabíja všetok dobytok. Pasažierov trápia zlovestné odkazy, ktoré im sľubujú diabolské zázraky a predpovedajú smrť troch ľudí vrátane Samuela Pippsa. Môže mať toto všetko na svedomí démon? Dokáže Arent s pomocou uväzneného priateľa rozlúštiť záhadu z dávnej minulosti, ktorá spája pasažierov Saardamu a hrozí, že potopí loď a všetci na jej palube zahynú?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Devil and the Dark Water , 2020


více info...

Přidat komentář

Morana107
07.11.2023 3 z 5

Průměrná detektivka, která měla ambice na příběh zakázané lásky na palubě lodi plné démonů. Autor si tady nejspíš ale kompenzuje své chlapecké sny o tom, jak by měl vypadat pořádný chlap, a proto hlavní hrdina Arent je skutečný obr, který rozdává rány jak Old Shatterhand. Všechno ostatní je poměrně chaotické a komplikované, přičemž autor sice sám ví, kam míří, ale čtenář to vědět nemůže, takže mu většina knihy nedává smysl a vysvětlení, trochu přitažené za vlasy, přichází až na úplném závěru. Kdy láska překoná vše a spravedlnost zvítězí. Prostě taková směska všeho a ničeho. Tři hvězdičky stačí.

orinka3
08.06.2023 2 z 5

Mám smůlu, v knihovně jsem sáhla po knížce, která slibuje víc než nabízí. Nepříjemné postavy, divné, šroubované situace, všudypřítomná špína a ošklivost. Navíc tak nějak trhaný děj, kterému se příliš věřit nedá. Bohužel, je to tlustospis. Kdyby to mělo polovic stran, zkusila bych se prokousat až ke konci. Ale takhle si říkám - škoda času.


zsykorova
13.05.2023 4 z 5

Tohle mi zas zamotalo hlavu! Byla to ohromující jízda, napínavá od začátku až do konce. Měla jsem několik teorií, jak by to mohlo skončit, ale ani jedna nebyla správná. Autor se s tím skvěle popral a tato kniha je mnohem lepší než ta předchozí.

HančaŠ
07.05.2023 4 z 5

Historické romány nejsou zrovna můj šálek kávy, ale tenhle se mi líbil. Takový Sherlock Holmes.. Do poslední chvíle jsem netušila, jak se to vyvrbí a to se mi líbilo, navíc je kniha moc čtivá.

Mišutamyš
01.04.2023 4 z 5

Já jsem si tento neobvyklý příběh hodně užila. Najdou se věci, které by si zasloužily rozvinout a vůbec by mě nemrzel větší počet stran, protože příběhu by to vůbec neuškodilo a čtenáře jistě neodradilo.
Asi je dobré říct, že z dnešního pohledu se příběh může jevit jako nesmysl, nikdo by událostem dnes neuvěřil. Čtenář musí zapomenout, že žije v 21. století a na děj nahlížet s myšlením tehdejší doby. Vše bylo buď dílem ďábla, nebo boží zásah shůry. Lidé byli pověrčiví a věřili v moc amuletů, čarodějnic a jejich lovců. A právě na tuhle strunu se v celém příběhu brnká.
A část, kdy se Saardam zmítá v dvoutýdenní neutichající bouři, ta byla nádherně ponurá!

playada
13.03.2023 3 z 5

Já nevím. Mně to přišlo spíš jako pro děti. Piráti, mušketýři, trocha toho strašení, nadaný teenager ( Lia ), ukradený poklad, hrdina všech kluků Arent atd. Asi nelituju, že jsem to četla. Závěr se mi líbil.

Danago
26.01.2023 4 z 5

Sedm smrtí E.H. se mi líbilo neskutečně moc. Proto jsem sáhla i po této knize autora. Je jiná, ale rukopis autora se nezapře. O maličko mě bavila méně takže o hvězdičku méně.

martin_aston
25.11.2022 2 z 5

Na knihu som sa veľmi tešil. Skvelé kulisy (koloniálna exotika, loď obchodnej spoločnosti), dobrý motív s nadprirodzenom. Veď to musí byť pecka, no nie? No, nie. Ešte jedna dobrá vec je plán lode a zoznam postáv, pomáha to zorientovať sa.
Inak už to viac menej len nevyšlo. Prekombinovanosť viacerých častí zápletky ju robí viacnásobne nereálnou. V knihe je viac nedotiahnutých, nevysvetlených, nelogických a vzájomne si odporujúcich vecí. Postavy ploché, motívy ich konania nvysvetlené. Kniha nemá konzistentnú atmosféru, raz je to fajn, raz je to nuda. Kniha pôsobí, akoby autor hľadal, ako vtesnať veľký dej do čo namenej strán (a vlastne autor to na konci nepriamo priznáva), a okrem toho ju dosť odflákol.
Kniha by potrebovala prebrúsiť zápletku do reálnosti, vychytať všetky nezmysly, a buď tak o 200 strán viac, aby autor dokázal rozvinúť atmosféru, postavy, dej (nepočul som, že by niekto kritizoval Rowling za to, že jej knihy majú veľa strán), alebo výrazne zoštíhliť dej, aby kniha dávala zmysel (rovnako som nepočul, že by niekto kritizoval Christie za to, že jej knihy sú príliš krátke).
Za mňa asi posledné stretnutie s autorom.

mikika
26.09.2022 5 z 5

geniální a naprosto parádní historický dobrodružný příběh, extra body pro fanoušky námořnických historek. osobitá variace na sherlocka holmese, tady watsona supluje bývalý žoldák Arent, který si musí poradit sám a na palubě galeony vypátrat sabotéra (nebo ďábla?) dřív, než se divoká posádka vzbouří. čtivé, napínavé, krása. autor evidentně srší nápady, co kniha, to originál.

soukroma
06.09.2022 2 z 5

S chutí jsem se pustila do mně zatím neznámého autora a začala číst jeho temný mořeplavecký román: doba poloviny 17. století, trasa z Batávie do Amsterodamu s trváním 8 měsíců! ve skupině lodí s bohatým nákladem a v režii superbohaté Společnosti, to vše mne lákalo. Ale vadí mi od začátku prosazovaný "ďábelský motiv" - ano, lidi byli pověrčiví, bez ohledu na postavení a vzdělání, a na moři asi obzvlášť, ale přesto ... A navíc mi vůbec nesedí postavy - ani jedna z dam, ani jeden z důstojníků, vojáků a ze všeho nejméně vězeň. Nějak nevěřím ušlechtilosti, tam kde ji autor líčí, ani děsivosti, tamtéž. Jsou pro mě neuvěřitelní, neuchopitelní, co do svých záměrů, zkušeností a činů. Na přeskáčku se sice něco skládá, ale ne dost rychle a ne úplně dohromady. A ve třetině jsem stále nejistá, co si o kom myslet. Poněkud zmatečné a příliš rozvláčné, zbytečně dlouhé.
Mám obavu, že mne kniha už stihla spíš odradit a Starého Toma nechám tam, kam patří. Škoda, očekávání bylo příliš vysoké.

shootingstar
27.04.2022 5 z 5

Perfektní a zaslouží si, i přes poněkud přemotivovaný konec, vyšší hodnocení.

petgona
02.03.2022 3 z 5

Velmi sa mi pacila autorova prvotina, a tak, ked som videla, ze vysla dalsia kniha, kupila som si ju. Ale som dost sklamana. Nebolo to strasne, ze by sa to nedalo precitat. Zapletka zaujimava, namorna tematika nie je casta, aj celkove rozuzlenie bolo necakane, hoci pritiahnute za vlasy, ale nejak tomu chybala iskra. Miestami to bolo prekombinovane, a hoci kazda postava mala svoju ulohu v zapletke, bolo ich tam nejak prilis vela.

Petra de Valo
15.02.2022 5 z 5

Vynikajúce. Mne osobne sa táto kniha páčila azda ešte viac ako Sedem smrtí E.H., keďže mi maximálne vyhovuje zasadenie do 17. storočia, moreplavba, mysteriózny až okultný motív a detektívne pátranie, všetko v jednom. Podozrievala som všetkých, keďže každý mal motív, záver bol výborný, neviem sa dočkať autorovej ďalšej knihy.

ondrula
25.01.2022 3 z 5

Atraktivní prostředí mořeplavby a vzrušující okultní motivy na jedné straně, na straně druhé překombinovanost, zbytečné pasáže a nezajímavé postavy. Závěrečné rozuzlení je natolik zběsilé, že nedává čtenáři šanci v průběhu četby uplatnit detektivní talent.

mclenin
17.01.2022 3 z 5

Predchádzajúcu knihu autora som nečítal, očakávania som nemal žiadne, knižka ma nesklamala ale ani nenadchla, povedal by som, že je to taký priemer. Pozitívom je členenie na krátke kapitoly v rozsahu 2 - 3 strany vďaka čomu sa príbeh ľahšie číta (resp. aspoň to budí dojem ľahšej čtivosti), a tiež zasadenie deja do sveta moreplavby čo sa nevidí často a teda námet ako taký je vcelku svieži. Na druhej strane som sa strácal v záplave mien a postáv, s ktorými som nedokázal až na výnimku hlavnej postavy (Arenta) sympatizovať, a to až do záverečného vyvrcholenia, ktoré je síce celkom podarené, no zápletka sama o sebe na mňa pôsobila akosi neprirodzene, akoby "ušitá nasilu". Asi skúsim ešte prvú knihu autora, ktorá má výrazne lepšie recenzie.

booklover
11.01.2022 3 z 5

Stejně jako ostatní jsem se těšila na další knihu od ST, po Evelyn Hardcastlové to ovšem byl velký sešup dolů. Knihu jsem četla dlouho a skrze prvních 350 stránek ztěžka. Až posledních cca 150 se konečně dostáváme k tomu, co se na lodi děje. Nicméně ani závěr mě nikterak nepotěšil. Vše se zdálo nějak moc překombinované. Ale jsem ráda, že jsem ji dočetla.
Autorovi dám určitě ještě šanci, třeba to příště vyjde lépe.

Julinka679
07.01.2022 4 z 5

Autorovu prvotinu Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové jsem si naprosto oblíbila a čtení mi nečinilo takový problém jako u této knihy. Historické knihy odehrávající se na lodi/moři mi k srdci nikdy nepřirostly a tak jsem s Ďáblem delší dobu zápasila, postupně jsem se ale propracovávala dál a nakonec jsem ráda, že jsem ji přečetla. Při čtení jsem byla skeptická, úplně mě kniha nenadchla ale čím víc jsem četla a čím víc jsem se dostávala ke konci, tím víc jsem si ji oblíbila.
Sedm smrtí E. H. je nesporně lepší, čtivější a zajímavější dílo, které jsem četla již několikrát a zatím zůstává autorovým nejlepším ale Ďábel je jen kousek za ním. Nebýt autorova talentu vše dokonale propracovat do nejmenšího detailu, držet se tajemna až do konce, kde se teprve odhalí Ďáblova identita tak bych z knihy neměla tak dobré pocity.
Ďábel a temné vody rozhodně stojí za přečtení, za mě tedy 4* a doporučuji :-)

kackahracka
28.12.2021

Příliš mnoho špíny, bláta, smradu a moči. A krutosti a bezohlednosti a tuposti. Ono to zasazení děje do 17.století asi vyžaduje, ale já ne. Dokonale se mi vybavilo, proč jsem nemohla přijít na chuť autorovo první knížce (Sedm smrtí E.H.). S díky odkládám, a tímto považuji setkání s autorem za uzavřené.

Epes
27.12.2021 4 z 5

Kniha je určitě čtivá - dostal jsem ji na Štědrý den a dočetl jsem ji o Druhém svátku vánočním. Sám autor se zříká snahy knihu žánrově zařadit, jako by jí přisuzoval více, než prostý čtenář rozpozná: jde o detektivní román zasazený do méně obvyklých kulis námořní cesty v 17. století, bez nároků na historickou a technickou správnost. I když je tu velká snaha o mysterióznot, srovnání s příběhy Sherlocka Holmese pokulhává. Hlavní hrdiny těžko můžeme obdivovat, když jsou z nich v závěru masoví vrazi, a na tom nic nezmění ani vehementní snaha autora o "dobrý konec" na posledních dvou stránkách. Příběh je propracovaný a udivuje pozoruhodně detailní výstavbou zápletky, to je ale i jeho úskalí, neboť na vysvětlení, jak se vše odehrálo, potřebuje autor 50 stran textu - rozřešení nás tedy neohromí svou překvapivou jednoduchostí, kterou jsme měli celou dobu na očích, jak to u dobrých detektivek bývá, ale je po celou dobu skryto, takže se čtenář sám nemůže pokusit o detektivní dedukce. Myslím, že autor zůstává v zajetí své první knihy, koneckonců o Ďáblovi i Sedmi smrtích často mluví společně: kostra obou příběhů zůstává žalostně stejná, jen namísto "lokaje" tu máme "Starého Toma". Třetí knihu již Turton avizuje, tak doufejme, že jako autor brzy vyzraje.

Katania
13.12.2021 4 z 5

Mě se autorův styl psaní moc líbí. Tahle historická fikce mě bavila. Ze začátku jsem měla trochu problém se zorientovat v postavách, ale knihu jsem si opravdu užila.