Deväť krížov

Deväť krížov https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524792/bmid_devat-krizov-6532b2bc1d17d.jpg 3 104 34

Ideálna rodinka sa už teší na spoločný výlet do zoo. Adam, Veronika a ich dve deti by sa radi videli ako taká typická dokonalá sporiadaná rodina. Atmosféra v aute sa však dá krájať a tak sa Adam rozhodne, že napätie trochu rozptýli a porozpráva tajomný príbeh z minulosti: prečo vlastne stojí pri ceste deväť krížov? A je to všetko pravda?... celý text

Romány Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: , Marenčin PT
Originální název:

Deväť krížov , 2023


více info...

Přidat komentář

Wendella
19.04.2024 3 z 5

Kniha se četla dobře, ale legendu o devíti křížích i místo samotné znám už od dětství, proto mi docela vadilo, že autor příběh vyprávěl jinak a že ho na můj vkus pojal až přehnaně moderně. Nesedělo mi to vůbec k atmosféře, kterou mám s ním spojenou já. I způsob, jakým spolu cestou mluvili členové rodiny, mi místy přišel hodně toporný. Zato konec byl skvělý a celý příběh pozvedl o stupeň výš. Svým způsobem asi nakonec vysvětluje i tu zmiňovanou “křečovitost" dialogů v autě.

Pavčule
16.04.2024 3 z 5

Šlo to , hvězdička navíc za ten konec .


Jessybelle
21.03.2024 3 z 5

Uff, je to za mnou. Na knihu jsem se těšila, ale spíš jsem čekala asi něco víc historického. Dostala jsem příběh rodiny cestující na výlet k Devíti křížům a pak teprve do Zoo a říkala jsem si to jako vážně? Proboha proč? Ale to jsem pochopila až na konci.
Nicméně historická linka se mi zas až tak nelíbila, byla odlišná od skutečnosti, některé věci mi přišly přitažené za vlasy.
Konec to zachránil.

Vestička
18.03.2024 2 z 5

Velice nudné a zdlouhavé.

twigxi
12.03.2024 2 z 5

Bohuzel je to spis prevypravena historicka povidka, nez thriller. Libily se mi pasaze rodinky, autor navodil dobrou atmosferu. Ale casti pribehu, ktere vypravel otec mi prisly prilis zdlouhave.

TerkinKnižnySve
18.02.2024 5 z 5

Roman Kulich - Deväť krížov


Počet strán: 237
Vydavateľstvo: @argo.cz
Žáner: #thriller

Poznáte povesti z vasho rodiska?

Poprípade keď idete na výlet, poznáte povesti z tých miest?

Adam a jeho rodina idu na výlet do ZOO, Adam sa však chce zastaviť na mieste zvané Deväť krížov a aby okorenil cestu dvom puberťákom, naštudujte si povesť o tychto krížoch.

Samotná povesť, ktorá je odvypravana Adamom je výborná, hoci nemam rada históriu, toto bolo úžasné, dej ma pohltil a vadilo mi, že sme sa vracali do súčastnosti.

Cca v polke knihy mi ti nedalo a zadala som si ju do google, lebo moja zvedavosť bola silnejšia než ja, v tom momente mnou prebehli zimomriavky, že to vážne??? Nie nečítala som ju, chystám sa na ňu až teraz po dočitani.

Záver knihy bol, že brrrrrrr zimomravky mám ešte teraz!!!

Úžasné dielo! Ďakujem za možnosť si túto knihu prečítať @hudovalenka @roman.kulich

Kniha č. 43/2024
Štafeta č. 133

#recenzieTerka #kniznizavislaci #kniznastafeta #stafetovyzavislak #podporujemeslovenskychautorov #skbookstagram #romankulich #devetkrizu #kniznarecenzia

Obsah:

#tajomno #triler #príbehy #výlet #rodina

Ideálna rodinka sa už teší na spoločný výlet do zoo. Adam, Veronika a ich dve deti by sa radi videli ako taká typická dokonalá sporiadaná rodina. Atmosféra v aute sa však dá krájať a tak sa Adam rozhodne, že napätie trochu rozptýli a porozpráva tajomný príbeh z minulosti: prečo vlastne stojí pri ceste deväť krížov? A je to všetko pravda?

Tess33
30.01.2024 2 z 5

Souhlasím s většinou....zbytečné protahování a neustále dokola se opakující děj/dialogy....ten konec to lehce zachránil, ale i tak byl dost předvídatelný.

Laugar
28.01.2024 5 z 5

Pravděpodobně budu stát proti názorovému proudu většiny čtenářů, ale knize uděluji plný počet hvězdiček. Literární zpracování mě zaujalo, samotný příběh mě do sebe vtáhl a jeho četbu jsem si vychutnal. Kombinace road movie ze Štrby do moravské metropole a tajemné legendy vztahující se k lokalitě Devíti křížů u české D1, která vyústila v závěrečné ohromující propojení příběhů, byla zajímavá. Autorovou silnou stránkou je popis prostředí a krajiny, což u mě dokázalo vykompenzovat slabší místa knihy, která zmiňují v komentářích jiní čtenáři.
U samotné historické dějové linky jsem byl zaujat příběhem, který stál u zrodu pověsti vztahující se k lokalitě Devíti křížů. O této lokalitě při české D1 jsem slyšel, samotnou pověst jsem ovšem neznal. Prostřednictvím tohoto literárního zpracování se mi tak dostala do povědomí. Také cestu ze Štrby do Brna v rámci dějové linky ze současnosti jsem si vychutnával, i když jsem značně ovlivněn tím, že po slovenské D1 i české I/50 pravidelně jezdím a tyto silnice dobře znám. Osobně tedy nehodnotím knihu tak příkře jako jiní, pozitivní dojem z díla u mě převažuje.

Mychaela
08.01.2024 2 z 5

Námět knihy měl celkem velký potenciál, kterého ale bohužel autor nevyužil. Styl vyprávění je tragický, prázdné natahovací krkolomné dialogy na několik řádků absolutně o ničem, ať už v historické lince nebo v té současné. Jazyk použitý v historické lince byl navíc podivně zpatlaný, jak výstižně napsala iveta3689: "Slovník neodpovídal ani historickému vyprávění, ani otcovu slovníku, byl to podivný kočkopes, něco mezi a nic pořádně." Z celé knihy jsem měla pocit, jako když ji psal deváťák na základce jako slohovku...
A nezachrání to ani posledních zhruba 10 stránek (z kterých budete mít husí kůži).
Ale alespoň jsem si díky této knize o zmíněném místě, kde stojí devět křížů, přečetla na internetu trochu víc. (A zarazilo mě, že příběh, který Adam v autě vypráví se celkem dost odlišuje od dochovaných historických zmínek.) Vím, že nejde o literaturu faktu, ale i tak nechápu, proč se autor nedržel toho, co se dochovalo. I když ani to by příběh nezachránilo.

Maciiik
04.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Přečteno za jeden večer, tu pověst znám od malička a vždy mě tam trochu mrazilo...
Vypadalo to jako solidní kniha, ale sazba vyzněla "nafouknutě" jako když jsme na střední chtěli roztáhnout referát na více stránek ;)
Navíc ta pověst byla tak plná bezvýznamných odboček, že jsem hodně přeskakovala... Přišla mi jako pohádka od Trošky - taková Princezna ze mlejna - jen s dost drsným koncem. Ale se zajímavým překvapením, a za to dávám třetí hvězdičku, abych nebyla tak zlá.

Mishi
10.12.2023 2 z 5

Jak je kniha krátká, tak je vlastně hrozně dlouhá. Příběh prostě neplyne, naopak dost drhne, a kdyby byl o polovinu kratší, třeba by bylo líp. Konec je pecka, ale musela jsem se k němu trochu protrápit.

Martule44
25.09.2023 3 z 5

Není to tak dlouho, co jsem vyrazila na výšlap, jehož cílem byla busová zastávka u těchto křížů. Zvědavost je věc přirozená a tak jsem samozřejmě vyhledala příběh, který se na kříže váže...a to mě přivedlo i k přečtení této knihy. Není to nic hluboko myslného, ale je to sepsáno poutavě a tak, aby to dávný příběh, který se traduje od oné nešťastné události, připomínalo. Tím kniha splnila svůj účel a mě se líbila :-)

sgjoli
10.09.2023 3 z 5

Na tuto knihu jsem náhodou narazila na Audiolibrixu, a jelikož mne zaujala anotace, rozhodla jsem se vyzkoušet. Nebylo to úplně nejhorší, ale asi jsem čekala trochu víc.
O lokalitě Devět křížů jsem dosud takřka nic nevěděla - jen, že to existuje a že to místo má "divnou pověst", ale vlastně žádné detaily a až tahle kniha mne donutila si zjistit víc informací. A je to docela zajímavé. Nicméně zpět ke knize.
Tato kniha v sobě spojuje dvě dějové linie - jednu v současnosti a jednu v minulosti. Musím říct, že ta současná dějová linka mne zpočátku spíš iritovala a moc mne nebavila. Hlavně ty postavy mi svojí povahou vůbec neseděly a nebyly mi příliš blízké. Víc mne bavila ta druhá dějová linka z minulosti, která mi přišla o dost zajímavější a napínavější. Také ty postavy z minulosti mají mezi sebou zajímavé vztahy plné napětí. A byť vám ty postavy nemusí být nutně sympatické, přeci jenom se v té lince z minulosti něco děje a posouvá to ten příběh kupředu.
Nicméně ten závěr to celkově dost vylepšuje a ta dějová linka ze současnosti dostává dost solidní grády. Ten závěr byl za mne dech beroucí a díky tomu jsem nakonec zvedla na 3 hvězdy (z původně plánovaných 2 hvězd).
První polovina knihy je na můj vkus taková rozvláčná a možná až moc ukecaná, ale doporučuju vydržet a dát šanci té druhé půlce - za mne se to vyplatí.
Poslouchala jsem to jako audioknihu v podání Kryštofa Rímského, jehož hlasový projev mi byl příjemný, takže v tomto ohledu si nemám nač stěžovat.
Nakonec tedy průměrné hodnocení.

AndreaOn
29.08.2023 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Mně se to tedy moc líbilo. Shodou okolností, mi nedávno přítel vyprávěl trochu o legendě k Devíti křížům, o čemž jsem vůbec neměla tušení a dost mě to fascinovalo. Jsem ráda, že jsem si mohla legendu poslechnout takto skvěle načtenou a ten absolutně nečekaný "wow" konec. Paráda!

Bee240
23.08.2023 3 z 5

K této knize jsem přistupovala obezřetně...podle recenzí jsem neměla moc valná očekávání, ale nakonec se mi kniha líbila a konec mě hodně překvapil.

Příběh je rozdělen do dvou dějových linek.

Na začátku se seznámíme s Adamem a jeho rodinou, která se chystá na dlouho cestu ze Slovenska do Brna navštívit zoologickou zahradu. Jejich dějová linka se primárně odehrává v autě...kdy Adam vypráví dětem příběh. Na tom nebylo nic špatného...jen některé rozhovory mezi těmito postavami byli ploché. Ale zase co čekat od rodiny co jede v autě? Takže to vlastně bylo v pořádku.

Líbilo se mi jak mezi posádkou bublali nevyřčené věci a prostě celkově na mě rodinka působila dost toxicky.
Měli mezi sebou moc nevyřešených věcí a kvůli tomu mi Adam přišel dost přehnaný svým chováním - chvílemi. Ale zase to dotahovalo celkový dojem z jejich vztahů.

Pak tu máme druhou dějovou linku a to je příběh který Adam vypráví...

Jako asi většina lidí znám příběh o devíti křížích takže mě nečekalo nic moc nového, ale stejně bylo zajímavé si příběh přečíst.
Ale i tady měl příběh pár much. Událost o které zde čteme se odehrává někdy v 16. století takže jsem čekala dobovější mluvu? A celkově mi tam na tu dobu nesedělo více věcí. Ale nějak extra mi to nevadilo. Četlo se to dobře a příběh byl dost zajímavý.

Co se týče postav této dějové linky...Tokání mezi Miladou a Petrem mi po nějaké době lezlo dost na nervy. Ale to není chyba autora...já jen nejsem romantická duše a pokud to jde romantickým příběhům se vyhýbám. Ale sledovat psychické posuny u Milady bylo dost zajímavé. Holka byla dost naivní. Ale co čekat od holky z tohoto století.

Její otec byl místy celkem fajn, ale měl své démony které se na něm dost podepsali.

A drahou a milou paní Přemyslovou chcete mít doma.

To jak jejich příběh končí asi všichni víme, ale přečíst si to jak mohla událost proběhnout bylo opravdu dobré.

Po strašlivém masakru se přeneseme zpátky k našim výletníkům. Kdy Adam dovypráví příběh a následně se jde s rodinkou najíst do hotelu vedle devíti křížů.

A pak přišla ta největší bomba v této knize. Ten konec??? Jako halo???

Autor to na konci úplně rozsekal. To bylo skvělý.

jitka3027
16.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Audiokniha. Zdánlivě obyčejný příběh o výletě jedné obyčejné rodiny. Vlastně dva příběhy, které spolu zdánlivě nesouvisí. A pak přijde poslední kapitola. Bum. Tak tohle jsem vážně nečekala. Nečekaný konec a k tomu super přednes. Rozhodně doporučuji.

majklos301
25.07.2023 2 z 5

Pověst dobrá, ale zbytek knihy nudný.

Kanuska
15.07.2023 2 z 5

Pointa je skvělá a zasloužila by si plný počet hvězd, bohužel zbytek textu knihu dost sráží.
Polovina příběhu by potřebovala škrtnout - autor vymyslel skvělý závěr, ale nevymyslel ani začátek ani prostředek a prostě se k němu tak nějak prožvanil - Omlouvám se autorovi, ale je to tak. Tady mu měla sednout za krk přísná beta, nebo redaktor (popravdě nechápu jak mohlo projít redakcemi).
Rodina v autě, jejich dialogy a myšlenkové pochody jsou takové neslané nemastné - nenadchnou neurazí - měli potencionál na víc a chybí jim ta správná atmosféra, která by vedla k závěru.
Co se týče historické linky (stačilo by na ni cca 20-30 stran) - to je bohužel čistokrevná vata, těžce uvěřitelná, plná chyb a nudy. Pokud si autor netroufal na dobovou mluvu a chování postav, měl to dál vyprávět otec a rodina mu mohla skákat do řeči, že takhle to sotva mohlo být... zatímco, on by oponoval, že jeho vyprávění je jeho licence... a pak by se velmi moderní chování vesničanů z roku 1540 dalo omluvit.
Vesnická dívka v korzetu, která umí číst a psát.. dokonce posílá milému dopisy do Polska, vzpírá se své matce.. ačkoliv v té době bylo požehnání rodičů nezbytnost. Vykání, příjmení obyčejných vesničanů, běžné kouření, salutování.... Tohle všechno mi přijde na rok 1540 ultra moderní. Pak je tam překlep jako hrom, kdy z matky Ireny Přemyslové někdo udělal Ivetu.... atd. našlo by se tam toho víc, ale poslední strany jsem už jen přeletěla.
Kniha měla obrovský potenciál, bohužel nebyl využit.

Tatrman
15.07.2023 3 z 5

Musím souhlasit s níže uvedenými názory. Téma zajímavé, pověst tak nějak povrchně znám. Jen ten způsob zpracování mohl být lepší. Hvězda navíc za nečekaný a dobře vypointovaný konec.

rodak
11.07.2023 5 z 5

Mě se to líbilo moc. Já neználek jsem legendu ,nevím proč neslyšel. A přiložený současný příběh i s rozuzlením mi též vyhovoval.