Devadesát dnů za železnou oponou
kniha od: Gabriel García Márquez
KoupitKoupit eknihu
Málokdo ví, že se v 50. letech 20. století objevil García Márquez – tehdy nepříliš známý mladý novinář – v komunistickém Československu… Byl původně pozván do Sovětského svazu na Světový festival mládeže, ale podařilo se mu tuhle „cestu na Východ“ rozšířit o návštěvu východního Německa, Polska, Maďarska a ČSSR. Tyto cestopisné eseje, v nichž Márquez vystupuje jako velice přesný a originální pozorovatel, vycházejí česky poprvé....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379386/big_devadesat-dnu-za-zeleznou-oponou-ALr-379386.jpg 4.2112Fejetony, eseje, Literatura naučná, Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2018, Odeon
De viaje por Europa del Este, 1978
Komentáře (31)
Kniha Devadesát dnů za železnou oponou

No, ehm... Marquezova kniha je zajímavou výpovědí jednak o době, kdy vznikly její reportáže. Je zajímavé tak živě se vrátit do té bídy materiální i duchovní a je také zajímavé číst, že u nás jsme na tom zřejmě ještě byli relativně dobře. A druhak je výpovědí o autorovi, který byl jistě podnikavý a schopný, když se dokázal dostat na tehdy tak nedostupná místa, avšak - nemohu si pomoci - poněkud povrchní pozorovatel s příliš rychlým úsudkem o tom, co vidí a slyší. Agent západu zřejmě nebyl, pak tedy musel být tím, komu festival v Moskvě namazal rudý med kolem úst;-)

Země východního bloku v 50. letech očima kolumbijského spisovatele a novináře. GGM v reportážích vychází ze dvou cest, při nichž navštívil NDR, ČSSR, Polsko, Maďarsko a Sovětský Svaz. Ač byl sympatizant socialistického zřízení, je vidět, že ke své novinářské práci přistupoval poctivě a rozhodně socialistickým státům nenadržoval. Texty jsou plné zajímavých postřehů a detailů a skvěle vykreslené atmosféry (např. v rozděleném Berlíně, tehdy ještě bez zdi, v moskevském mauzoleu apod.), leccos však působí trochu naivně nebo vyvolává otázky. Občas by mi pomohl komentář historika k objasnění některých detailů. (Opravdu nosili lidi v SSSR ve dne pyžama, která byla kvalitnější než ostatní oblečení? Hrála u nás na nádražích v té době obvykle latinskoamerická hudba? Atd.).

Od autora jsem četl už několik knih a tato kniha patří k těm lepším, které jsem od něj četl. Jedná se o cestopis, ve kterém autor popisuje svoje zážitky za železnou oponou v 50. letech 20. století během 90 dnů. Navštívil Východní Německo (NDR), Československo, Polsko, Sovětský svaz (SSSR) a Maďarsko.
Hodně nových věcí jsem se dozvěděl a souhlasím s názorem v Doslovu, že autor je vnímavý reportér se smyslem pro detail a odmítá černobílé rozdělení světa na dobro a zlo.
Incognitoreader, který mi knihu daroval, má pravdu v tom, že kapitola z Maďarska není úplná a je to škoda, poněvadž o historii této země příliš nevím. Není to autorova chyba, poněvadž napsal další části z Maďarska, ale v této knize nejsou uvedeny. Možná nakladatelství ODEON mohlo tuto chybějící část přidat, i když vycházelo z originálu původní knihy, ve které se tyto části nenacházely, ale mohli je například vložit do poznámek v závěru knihy. /Jen taková úvaha, aby Maďarsko bylo kompletní/
Určitě zajímavý dokument své doby a pohled na tehdejší země socialistického bloku viděno pohledem kolumbijského spisovatele a novináře. Při čtení se můžeme vrátit do minulosti a zamyslet se nad hodně věcmi včetně myšlenek socialismu a jejich praktickou realizací v jednotlivých zemích, které autor navštívil. Čtení mě bavilo a rychle uteklo. Knihu jsem přečetl za jeden den. :)
V závěru knihy se nachází POZNÁMKA PŘEKLADATELE a DOSLOV.
Kniha má pěknou obálku.
Citáty z knihy:
Země, stejně jako ženy, je třeba poznat tak, jak ráno vstanou.
Darovanému koni na zuby nekoukej.
Člověk má fyzický pocit, že vůči Stalinovi si může dovolit jakýkoli postoj, ale Lenin je nedotknutelný.

Mladý kolumbijský novinář se rozhodl nahlédnout za železnou oponu a ze své cesty po Německu, Československu, Polsku , Sovětském svazu a Maďarsku napsal, pro mě hodně zajímavý, dnes už historický cestopis z 50.let 20 století. Představuje nám život obyčejných lidí z pohledu mladého jihoamerického novináře.
Autor do detailů popsal, co viděl a zažil , všímá si nálady ve společnosti, chování lidí i jejich oblékání. Velice trefně s určitým nadhledem popsal povahy jednotlivých národů.
Zajímavá byla velká rozdílnost v pojetí socialismu, jistě způsobená právě rozdíly v národních povahách.
Mě to bavilo a spoustu toho , co popisuje mě hodně překvapilo.
Samozřejmě mě nejvíc zajímalo Československo a mám radost s toho, že na autora působilo nejpozitivněji, snad je to v nás, nebo to bylo jenom v té době?

Byla jsem hodně zvědavá na pohled někoho z úplně odlišného světa na socialistické státy. Místy byl popis hodně zajímavý, občas mě nudil, část z Německa byla pro mě hodně zmatečná, občas jsem netušila, v které části se autor nachází. A občas jsem měla pocit, že socialismus hodně obdivuje. Nejvíc se mi samozřejmě líbila část, která se týkala naší republiky.
31/2

Z dnešního pohledu opravdu historický cestopis po státech za Železnou oponou v 50. letech 20. století.
Autor přináší pohled na v té době pro většinu lidí nedostupné státy.
V doslovu se říká, že v tomto vydání knihy jsou vynechány určité části z pobytu v Maďarsku a to mi přišlo jako veliká škoda.

Velice přínosné a poučné. Zároveň to ale bylo lehounké čtení, stránky se otáčely téměř samy. Z historických i současných pramenů vnímám Rusko totožně jako García a jeho desítky let staré reportáže. Až mě děsí, jak málo se toho v této zemi změnilo. Určitě doporučuji přečíst.

Jakozto mladsi rocnik jsem moc rada, ze jsem na neco takoveho narazila. Poznala jsem s knihou vsechny byvale socialisticke zeme, nazory a poznatky spoustu lidi na predeslou dobu. Kniha me bavila, je zajimava a uzitecna.
Štítky
železná opona střední Evropa kolumbijská literatura hispanoamerická literatura reportáže
Autor a jeho další knihy
2018 | ![]() |
2006 | ![]() |
2008 | ![]() |
2005 | ![]() |
1997 | ![]() |
2005 | ![]() |
Kniha Devadesát dnů za železnou oponou je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 148x |