Deti Henricha VIII.

Deti Henricha VIII. https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199754/bmid_deti-henricha-viii-199754.jpg 5 78 21

Anglický kráľ Henrich VIII. (1491-1547) sa „preslávil“ svojimi šiestimi manželkami a tiež tým, že osamostatnil anglikánsku cirkev od Vatikánu. Autorka zoznámi čitateľa s pohnutými osudmi jeho štyroch následníkov...

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Children of Henry VIII , 1996


více info...

Přidat komentář

Tereza0107
22.01.2024 5 z 5

Děti Anglie - aktuálně téměř nesehnatelná knížka - a proto, když jsem ji uviděla v nabídce jednoho antikvariátu, musela jsem ji mít. Knihy od A.Weirové se mi osvědčily a zatím jsem nenarazila na žádnou, jejíž čtení bych si neužila.
Tentokrát se dozvídáme více o životě potomků Jindřicha VIII, kteří po jeho smrti všichni postupně nastoupili na trůn. Nejvíce prostoru je zde věnováno Edwardovi a Marii. Kniha končí nástupem Alžběty na britský trůn, takže předpokládám, že její vláda bude popsána v nějaké další knize.
Jelikož jsem se o období po smrti Jindřicha VIII. nijak extra nezajímala, překvapilo mě, jak nejistá a proměnlivá doba to byla a to hlavně z pohledu víry a náboženství. Kolikrát jsem si říkala, že v tom množství vyhlášek a neustálých změn, aby se čert vyznal.

"Si Deus est pro nobis, quis contra nos? Když je Bůh na naší straně, kdo je proti nám?" (Marie Tudorovna)

Thalin
26.11.2023 5 z 5

Alison opět nezklamala a jde o dobře a srozumitelně napsanou knihu plnou informací o dětech Jindřicha osmého, jak postupně vyrůstaly a vládly. Jen mi tady trošku chybí víc o Alžbětě po jejím nástupu na trůn. Nejvíc toho tu bylo o Mary, která byla neoblíbená a ani já sama ji nemám moc v oblibě. A přeci jen, vláda její sestry trvala déle a proto si podle mě zasloužila více prostoru.


Adhara
24.08.2023

Ako neznalec histórie, ktorého tieto témy samé od seba nezaujímajú, musím pochváliť, ako pútavo ich autorka dokázala priblížiť. Rekonštruuje nielen udalosti, ktorých prejavy sme videli navonok, ale aj pravdepodobné vnútorné pochody aktérov, ktoré ich k tomu viedli. Podáva tak pútavý a aj dojímavý obraz nedokonalých anglických panovníkov. Určite siahnem po ďalších knihách od nej.

MíšaS.
13.10.2022 4 z 5

Co by si asi Jindřich VIII. pomyslel o vládě svých dětí?

Ilona70
08.08.2021 5 z 5

Jako vždy knihy této autorky super. Vratila jsem se k této knize po letech, a znovu má výbornou. Je čtivá a přitom to není román. Líbí se mi, že nikomu nestraní, nebo to alespoň v knize není znát.

Šajler
10.07.2021 4 z 5

Velice pěkné napsané,autorka popsala život děti Jindřicha VIII., srozumitelně, nelehká doba plná intrik a zrad,kdy všichni touží po moci. Začala jsem číst sérii Šest Tudorovských královen a díky této knize se objasnily další věci. Těším se na další :)

VendulaB
24.08.2020 5 z 5

Alison Weir je sázka na jistotu. Všechny její knihy jsou výborné a tahle není výjimkou. Zase trošku jiný pohled na následovníky Jindřicha VIII. Pokud máte rádi tudorovskou Anglii, kniha je přesně pro Vás.

Martass8
18.02.2020 5 z 5

Tato kniha se mi opravdu líbila moc pěkně uspořádané , popsané tak akorát dobrej výcuc. Jen jsem chtěla trochu víc Alžběty tam to končí když se dostala k moci ona jinak všichni víc popsaní

ddkk
31.07.2018 5 z 5

Kdo se chce skutečně dovědět, jak Tudorovci žili, vládli a snad i mysleli, koho zajímají tehdejší evropské reálie a kdo chce vědět, jaké měli skutečné vztahy a proč dělali to , co dělali, nechť sáhne po knihách Alison Weir. Děti Anglie velmi podrobně ukazují Anglii té doby, popisují politické souvislosti v celé Evropě a zcela unikátně a seriózně seznamují čtenáře s nejvýznamnějšími historickými postavami takovými, jaké zřejmě skutečně byly. Autorka se doslova ponořila do historických pramenů, do archívů a dalších zdrojů a vydolovala neuvěřitelné pensum informací. Její kniha je reálným exkurzem do doby po Jindřichu VIII., do doby, kdy se na trůně postupně vystřídaly všechny jeho děti včetně devítidenní královny - sestřenice - Jany Greyové. Zvlášť podrobně se věnuje Marii I. Tudorovně - "Krvavé Marii", tedy dceři Jindřicha VIII. Tudora a Kateřiny Aragonské, ale pozadu nezůstává ani syn Edward VI. a částečně Alžběta I. - jejímu panování se však autorka hluboce věnuje v dalších svých knihách.
Dávám za pět a doporučuji.

vybusna
08.03.2018 5 z 5

Túto knihu som čítala niekoľkokrát a som si istá, že niekoľkokrát na ňu ešte príde. Veľmi ma bavia jej historické reálie, nezaujatosť a postupnosť.

lapagerie
19.10.2017 5 z 5

Další výborná kniha, tentokrát věnovaná třem dětem JIndřicha VIII., které usedly na anglický trůn. Edwardovi, Marii a Alžbětě. Kapitoly jsou přehledné, hezky rozčleněné a nezahlcené údaji.

minek
21.09.2017

Velmi dobrá kniha, zakládající se na historických faktech, která líčí osudy dětí kontroverzního tudorovce Jindřicha VIII.
Vytvoříte si celkový obraz mocenských a náboženských bojů v této době. Doporučuji přečíst ještě další tituly z této doby - Eduard VI., Šest žen Jindřicha VIII., Kateřina Aragonská a jednotlivé životopisné příběhy Marie, Alžběty a "devítidenní královny" Jany Greyové.

JmenujiSeZuzla
04.07.2017 4 z 5

Do této doby jsem opravdu zapálená, takže jsem si knihu musela hned přečíst. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých, pro mě dosud neznalých informací. Za mě určitě velké + je to, že autorka se snažila psát nezaujatě a čerpala pouze ze známých zdrojů. Tedy pokud čekáte úvahovou knihu, tak to není. Ale hlavní - této knihy je to, že v ní není vůbec zachycena vláda Alžběty I. (na kterou jsem se obzvláště těšila). Jinak je kniha pěkně napsaná a mě jakožto badatelku touto dobou opravdu zaujala.

Tom.Majka
20.08.2016 5 z 5

Moc mě nebavila,asi proto,že jsem toho na toto téma četla hodně a nebylo to pro mě nové,ale přelouskala js to.

TheMelorry
03.07.2016 5 z 5

Další skvělá kniha o Tudorovcích, tentokrát o dětech Jindřicha VIII. Líbilo se mi, že nešlo jen o politické informace, ale i o vztahy mezi sourozenci a o jejich pocity. Akorát je škoda, že o vládě Alžběty v knize skoro nic není. Možná je to ale tím, že o ní autor má napsala ještě další dvě knihy.

Wilik
05.05.2014 5 z 5

Velmi dobře a čtivě napsáno. Velká část je věnovaná vládě Marie, poté Eduarda. Bohužel mi totéž chybí o Alžbětě, i když by to už nebylo o vztahu k sourozencům, které přežila. Našla jsem asi ve dvou kapitolách chyby v letopočtech, ale pozornému nebo znalému čtenáři to dojde. Očekávala jsem mylně od knihy víc o vztazích mezi sourozenci, než o jejich vládě. Ale asi to po těch letech ani nejde. Určitě kniha stojí za přečtení.

Sarah01
16.04.2014 5 z 5

Velice zajímavá kniha založená na historických faktech, je až s podivem, co všechno se zachovalo ve formě různých dokumentů a dopisů, že z toho lze vyvodit tolik skutečností. Převážná část knihy je věnována osobnosti Marie Tudorovny a jejímu vztahu k nevlastní sestře Alžbětě, byla to velice komplikovaná osobnost z pohledu dnešního člověka tak přehnaně zbožná, až je to nepochopitelné a není divu, že ji její rozvrácená psychika přivedla tak brzy do hrobu. Určitě doporučuji k přečtení.

Lucy2211
08.10.2013 5 z 5

Tudorovské období mě velice zaujalo. Proto mám velice ráda knihy od Alison Weirové. Ani tentokrát autorka nezklamala a dokázala přiblížit Tudorovskou Anglii všem čtenářům. Její knihy jedním slovem prostě "miluji" :)

monte
01.08.2013 5 z 5

Tudorovci a jejich doba mě velice zajímá a autorka velice poutavě popsala život na dvoře Jindřicha VIII.

Radkab.
28.09.2012 5 z 5

Tudorovská dynastie mě hodně zajímá a Alison Wear o ní dokáže psát velmi zajímavě a poutavě. Člověk pak v Jindřichovi VIII., jeho ženách, dětech a dalších osobách té doby vidí skutečné lidi s jejich dobrými i špatnými vlastnostmi, a ne jen jména z učebnice.