Děsivé radosti

Děsivé radosti https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269126/bmid_desive-radosti-269126.jpg 4 134 34

Tři povídky klasika sci-fi žánru v luxusním komiksovém provedení! Talentovaný kreslíř Michal Suchánek si vybral ke svému impozantnímu komiksovému startu tří příběhy Ondřeje Neffa a neuvěřitelným způsobem je převedl do nového média. Prožijete zakázanou romanci, vedle které je 50 odstínů opravdu jen šeď (Jitro pro hroznou radost), zjistíte, že hamižnost se nevyplácí ani ve vesmíru (Kšeft za všechny prachy) a na závěr budete svědky rozhovoru s cestovatelem v čase, který si jako místo pro svou exkurzi zvolil koncentrační tábor (Konec dobrý, všechno dobré). K tomu všemu ještě v knize najdete bonusové nákresy a texty Ondřeje Neffa o vzniku příběhů.... celý text

Přidat komentář

Politre
15.03.2023 5 z 5

S tvorbou našeho předního autora sci-fi Ondřejem Neffem jsem se dosud nestřetl a nikdy jsem po seznámí s ní ani netoužil, což musím uznat byla obrovská chyba, protože po přečtení Suchánkova komiksu nemohu jinak než udělit maximální hodnocení. Jednoznačně nejlepší povídkou je pro mě Konec dobrý, všechno dobré, s prostředí koncentračního tábora, která nahlíží na práci fotoreportáže, tak jak jsem o ní sám nikdy neuvažoval a ukazuje jak lze neetická někdy může být práce pro média. Komentáře Neffa k jednotlivým povídkám oceňuji jako velmi přínosné a zajímavé

Lískaran
04.01.2023 4 z 5

Fajnové spojení. Suchánkův styl připomíná kreslíře Steva Dillona, a vynikající Neffovy povídky tak dostaly kabát, za který by se nemusel stydět ani Marvel nebo DC. Ale proč ta prostřední povídka? "Nápad za všechny prachy" má nápad vážně dobrý, ale ne na komiksovou adaptaci. Většinu krátkého příběhu tvoří docela statické dialogy v jedné místnosti, což mezi zbylými příběhy působí vizuálně trochu chudě. Navíc do knihy moc nezapadá ani tematicky - "Jitro pro strašnou radost" i "Konec dobrý, všechno dobré" se vyznačují různou podobou perverzí a společenských korektností a napětím mezi nimi, kdežto v "Nápadu za všechny prachy" ty „děsivé radosti“ moc nejsou. Bonusem jsou Neffovy komentáře ke vzniku uvedených povídek – o tom bych klidně četl celou knihu.


ArkAngel
23.08.2022 3 z 5

Velice krásné ztvárnění Neffových béčkových sci-fi povídek, které se zaměřují na sex s mimozemšťany, dobrodružství kosmické lodi a cestu časem do období holocaustu. Ať už postavy, prostředí nebo samotné barvy jsou v komiksu vážně skvělé, ale samotný příběh příliš neosloví. Jde o takové jednohubky, které nenadchnou ani neurazí.

PastorMal13
02.08.2022 5 z 5

Skvostně vypracované oživení Neffových povídek. Nejvíce na mne zapůsobila hned ta první - Jitro pro hroznou radost. Sex s ufony je i v dnešní době dost odvaz, řekl bych. Netuším, jak se tyto komiksy liší od originálu, protože jsem žádnou z nich předtím nečetl, ale podle autora nijak až teda na ten koňský penis.

fvalek
03.02.2022 3 z 5

Nejsem v tomhle komiksovém smyslu úplně patriot, protože to, co Češi stvoří, je z 90 % totální fraška a kravina, ale musím uznat, že tahle "sbírka povídek" se povedla, a to od kresby až po samotné příběhy. Konkrétně u třetího příběhu se mi asi více zamlouvá nastíněná kresba v návrzích, ale to možná jen proto, že byla jiná, a kdyby to bylo naopak, tak by lákavější mohla být ta původní. Celé zpracování je moc hezké a možná bych přidal jednu dvě povídky a dal tomu tvrdou vazbu, protože je škoda, že takové svébytné dílo je jenom brožka a není to takové "luxusní provedení", jak anotace slibuje.

No a samotné příběhy... První mě pobavil, ale i zklamal zároveň. K 50 odstínům bych to asi nepřirovnával, někdy mě až dostává, na co se anotace zvládne odvolávat, protože tady prostě byly asi tak 4 obrázky nahatých ufonů a jinak to nebylo ani sexy, ani nějak erotické, bylo to prostě o politice a stíhaných milencích, kteří ale v krátké povídce nedokázali úplně dostat mé srdce. Druhý příběh byl kraťoučký a vlastně o ničem. Je hezké si předsevzít nějaké poučení z toho, že hamižnost se nevyplácí, ale vlastně nejde vůbec o nic. Tři lidé někam letí, pak to přehodnotí a dva odletí pryč. Nic víc, nic míň... Mohlo to být více sci-fi a více o té umělé inteligenci. No a třetí příběh mě dostal, ten se mi líbil moc, i když tam byla taková jedna chvilka, kdy ta moderátorka (tak dominantní a nad věcí) nedokáže vypočítat, že by se bez toho zásahu nenarodila. Jinak to bylo ovšem velmi překvapivé. Zprvu sympaťák se nakonec tak vyvrbí, naopak jasný hajzl je docela v pohodě, no a vše to dopadne tak, jak to dopadne. Není to nějaké extra promyšlené a obsáhlé, jsou to prostě na sobě ne úplně vázané divoké povídky, ale neurazí. Všechny by ale mohly být trošku obsáhlejší, protože než si člověk nějakou postavu oblíbí, tak už je dávno konec. A nějaké ty významy nebo poselství jsou trošku banální.

trudoš
22.01.2022 4 z 5

Další důkaz, že naši tuzemští tvůrci mohou konkurovat zahraniční produkci. A to nejen výtvarně, ale i scenáristicky. Michal Suchánek sice nezpracoval do komiksové podoby vlastní texty, to však neznamená, že by jen písmenko po písmenku převedl do grafické podoby slova někoho jiného. Na příbězích Děsivých radostí je znát tvůrčí invence a výsledek tak není primárně ovlivněn původním dílem Ondřeje Neffa. Díky tomu vznikla naprosto funkční dějová linka, pro kterou nemusíte znát předlohu, abyste chápali vývoj děje, motivace postav i závěrečnou pointu. Dalším plusem je žánrová stylizace, kdy sice zůstáváme pořád na poli futuristické science fiction, ale vyzněním se každá z povídek od sebe odlišuje.
Autorovou slabinou jsou pouze ženské hrdinky, které ač krásné a svůdné, v důsledku vypadají všechny dost stejně. Sama kresba je jinak precizní, přičemž je na ní podle mě znát vliv Steve Dillona, protože v mnoha obličejích jsem poznával figury jak z Punisherovských alb, tak z kultovního Preachera.

savany
26.08.2021 5 z 5

Tři luxusní sci-fi povídky, kdy krásně zafungovala spolupráce. Mělo to děj, myšlenku a graficky se to moc povedlo.

MHudec
22.05.2020 2 z 5

Od Neffa jsem čekal asi dalekovíc. Byla to chyba! Je to takové laciné, příjde mi.

ludek.n
20.04.2020 4 z 5

Tři povídky z pera nestora české sci-fi Ondřeje Neffa jak je vidí Michal Suchánek, jsou parádními zářezy do pažby svébytného českého komiksu. Suchánek zpracoval Neffovy náměty svým jedinečným způsobem a vtiskl jim kromobyčejně povedenou vizuální podobu. Ať už se jedná o úvodní Jitro pro strašnou radost, kratičký Nápad za všechny prachy nebo emocemi nabitý Konec dobrý, všechno dobré, máme tu obsahově výborné příběhy se zajímavými happy endy, které v grafické podobě vyznívají oproti psanému textu o to působivěji. Suchánek se nepouští do žádného experimentování s panely, v kresbě i uspořádání je precizní a přesný, dynamiku vyprávění nese sama dějová linka… a je to tak naprosto v pořádku. Bonusem knihy jsou osobité komentáře Ondřeje Neffa ke každé povídce.

Arwen777
03.06.2019 5 z 5

Skvělé příběhy, nádherná kresba. Jsem nadšená. Ondřeje Neffa mám ráda, příběhy jsou originální a s překvapivými konci. Kresba Michala Suchánka je překrásná a emotivní. To se mi líbí. Spojení těchto dvou autorů je dokonalé. Bavila jsem se skvěle. Doporučuji příznivcům sci-fi.

jarabr
20.01.2019 5 z 5

Knihu jsem doslova popadnul v knihovně, protože obálka zaujme na první pohled. Od Neffa nic načteného nemám a musím říct, že tohle byl rozhodně zajímavý začátek seznamování se s autorem. Všechny tři povídky mají zajímavou myšlenku a výtvarné zpracování je z mého pohledu vynikající. Ne nadarmo je tu Michal Suchánek přirovnáván ke Kájovi Saudkovi, se kterým Ondřej Neff dříve hodně spolupracoval. Výborným doplňkem jsou i doslovy Ondřeje Neffa k jednotlivým povídkám.

Nelíísek
04.12.2018 5 z 5

Další skvělý český komiks.

Kresba je užasna to bez pochyby, barvitost ras a postav je vynikající, po grafické stránce bez chyby.

Děj komiksů je také dobrý ale co si budeme nalhávat, překřikuje je ta kresba. Jako povídky věřím, že jsou napsané opravdu skvostně ale mezi takto barvitými a akce nabytými panely se to prostě ztrácí.

Clarisima
04.07.2018 5 z 5

Komiks jsem poměrně dlouho nečetla a po knize sáhla jen náhodou u pultíku v knihovně. Paráda! Mám ráda, když se z náhody vyklube dobré čteni, v tomto případě podtržené úžasnou vizuální stránkou. Třetí povídka je za mne top.

gaspoda
08.06.2018 5 z 5

Neff po dlouhe době opet v grafickém podání a za mě velka spokojenost.mam rad povidky od Neffa.graficka stranka se opravdu povedla.pan suchanek má talent.potešili komentáře onřeje neffa za každou povidkou.

RaggamuffinSVK
19.07.2017 4 z 5

Děsivé radosti som si vybral celkom náhodou a to bez prejdenia hodnotení a recenzií, čo často nerobím. Výber som vôbec neoľutoval a musím povedať, že by som si čokoľvek ďalšie od tohto dua prečítal veľmi rád. Z troch poviedok sa mi jednoznačne páčila najviac prvá o intergalaktickom sexe, potom tretia o cestovaní v čase a druhá je len taká krátka čerešnička na torte. Výborný je aj dodatok Neffa o tom, ako komiks vznikal a aké mal z tvorby pocity.

milan.krimsky
12.07.2017 4 z 5

Docela pěkná parodie vs. komiks

Shashlick
07.06.2017 4 z 5

To se to kreslí krásné ženy, když má někdo doma Alžbětu Trojanovou :)

Elischka
20.05.2017 4 z 5

Ano, zde se hodnotí zejmená grafické zpracování.

Covenant
21.03.2017 4 z 5

Komiks, co se opravdu povedl. Ano, především kvůli perfektnímu zpracování. Tři povídky, které zhltnete během krátké chvíle a pak se vracíte ke kresbám, jelikož je vám líto, že už to máte přečtené. První povídka se mi líbila asi nejvíc, především kvůli pointě, jak to má u správné sci-fi povídky být. Druhá byla naopak víc, než předvídatelná, krátká a v podstatě o ničem. Třetí už byla zajímavější a cestování v čase mám rád. Byla, ale příliš krátká a působila na mě jako nějaký trailer k něčemu většímu. Celkově musím však uznat, že se mi do ruky dostalo dílo, které stojí opravdu za přečtení, především však za prohlédnutí...

Aleen
10.02.2017 5 z 5

Ano, už pro úžasné výtvarné zpracování stojí za pořízení. Jsem nadšená. Příběhy jsou česká klasika sci-fi a jak už napsali jiní přede mnou, nejsou všechny úplně silné, ale ta kresba vynahrazuje, co příběh nedal. Proto si ode mně Radosti zasloužily pět hvězd.