Chrany

Chrany https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295560/mid_chrany-0Kj-295560.jpg 4 185 26

Souborné vydání tří povídek, které doplňují Démonský cyklus. V povídce Brayanovo Zlato se setkáváme s Arlenem Sedlákem. Ten má jako sedmnáctiletý poselský učeň před sebou svou první výpravu spojenou s nocováním na cestě. Ocitne se v mrazivých horách, sám a s nebezpečným nákladem. K tomu ho stále pronásleduje obří skalní démon Jednoruký… Byly časy, kdy démoni ještě nebyli tak troufalí. Chrany totiž dokázaly víc než jen držet jadrnce v mezích, ale umožnily člověku bránit se, bojovat a vítězit. Arlen by rád světu tuto magii vrátil. Abban, kupec z krasijského Velkého Bazaru, zase ochotně nabídne ke koupi cokoli, po čem lidské srdce touží. Hrdinou Poselského odkazu je Trnka Damaj. Po rodinné tragédii prchá do močálů. Sám, bez ochrany, jen s vlastním důvtipem a špetkou bylinkářských znalostí. Dokáže malý chlapec vzdorovat noci plné démonů? Posel Ragen, na kterého po dvaceti letech v sedle začíná doléhat věk, je však ochoten riskovat cokoliv pro jeho záchranu. Sbírka Chrany obsahuje tyto povídky: Brayanovo Zlato Velký Bazar Poselský odkaz... celý text

Přidat komentář

Ailee
04.08.2023

Tento komentář píšu trochu s předstihem, protože jsem si první dvě povídky přečetla po dočtení prvního dílu Démonské série, ale posední si chci nechat, až se k ní chronologicky pročtu.

Brayanovo Zlato - skvěle doplňuje Arlenův život mezi jeho učednickými léty a poslovstvím. Ukazuje nám Arlenovu povahu přesně takovou, jaká ho dovede až k samotnému Tetovanému. On je prostě moc umanutý na to, aby zemřel.
4*


Velký bazar - je stejně dobré doplnění části děje před Arlenovou výpravou do Anocha Slunce. A ten konec mě upřímně rozesmál. Abbanova postava zde dostává mnohem jasnější kontury než přináší Tetovaný, ale i když jsem ten konec nečekala, vlastně mě nepřekvapuje, co se z toho mrského obchodníka vyklubalo!
4*

Dopsáno 27.1.2024
Poselský odkaz - o chlapci Trnkovi s poloviční krasijskou krví. Doporučuji číst po dočtení třetího dílu série, abyste si ho nevyspoilerovali. Zajímavý, i když mě nezajímal tolik, neboť v něm známé postavy jsou pouze okrajově. Ale jsem zvědavá, zda Trnka dostane v celé sérii ještě nějaký prostor.
4*

Luigi1
27.05.2023 5 z 5

Jednoruký démon pronásleduje všude mladého Trnku Damaje


martisek21
17.04.2023 5 z 5

Na tuto knížku jsem se moc těšila a rozhodně splnila mé očekávání - vrátit se do světa,který jste si během 5 dílů oblíbili, znovu se potkat s postavama,které jste si zamilovali, to prostě nemůže zklamat :-) Osobně bych uvítala klidně dalších pár povídek, i mým dětem bylo divné, že čtu tak "tenkou" knížku :-D

ludek.n
04.04.2023 4 z 5

Chrany jsou povídkovým doplňkem Démonské série, a to tak těsným a bezprostředním, že by se všechny tři kousky mohly bez problémů objevit jako kapitoly na příslušných místech v jednotlivých románových dílech. Sám Brett ostatně v úvodu Poselského odkazu přiznává, že úvodní část "Aby oheň správně hořel" původně napsal jako první kapitolu Války za bílého dne, která však byla z románu v konečné fázi vypuštěna. Díky tomuto "opomenutí" se dnes tedy můžeme pokochat celým Trnkovým příběhem bez omezujících direktiv. Brayanovo Zlato a Velký bazar se soustřeďují na postavu Arlena Sedláka a chronologicky spadají do období Tetovaného. Přibližují nám jednak Arlenovu výpravu ještě coby poselského učně do nejodlehlejší důlní stanice v Milnském vévodství, a nádavkem pak jeho hledání krasijské vísky Bahu kad´Everam. Takových děr, které umožňují rozvíjení Brettova fiktivního světa, zůstalo v Démonské pentalogii samozřejmě spousta a jsem zvědavý, zda se v budoucnu dočkáme dalších rozšíření. Já bych je jedině uvítal, protože i v této krátké formě, je to parádní čtení.

Martina852
16.02.2023 4 z 5

Chrany jsem přečetla až po Démonském cyklu. Bylo to docela příjemné čtení, kterým oficiálně uzavírám Brettův svět plný jadrnců a chran.
Brayanovo zlato, kde se náš Arlen teprve učí na posla byla zajímavá, ale pro mě z povídek asi nejslabší. Velký Bazar mě bavil více. Abban, který věří jen v mamon a často ze stran svých nepřátelů je považován za slabocha a mrzáka. Vždy uměl svoji bystrou mysl využít ve svůj prospěch s tím, že ještě ostatní přesvědčil, že to byl jejich nápad a vedl lidi jako na provázku. Už v Démoské sérii byl zajímavou figurkou a ani zde nezklamal. Poselský odkaz nám konečně osvětluje původ Trnky Damaje, který se v sérii doslova vynořil z Trnčí a najednou se nám stal důležitou postavou.
Když se na to dívám zpětně, Brett měl spíše osekat nekonečné souboje a raději nám objasnit jak se takový míšenec vůbec v Žírných krajích vzal a celkově by to objasnilo další věci jako např. Proč Ragen a Elissa byly v Laktonu a jejich spojení s Trnkou a jeho otcem Relanem a tak by to vytvořilo nějaký ucelenější příběh a předešlo by se mnoha otázkám na které jsme nedostli v sérii žádnou odpověď.

SedllY
10.09.2022 4 z 5

3 povídky, všechny povedené. Nejvíc se mi líbila povídka Brayanovo zlato. Rozhodně doporučuju, skvělý návrat k oblíbeným postavám z Démonské série.
6 knih, přes 3300 stránek, sotva jsem dočetl, už se těším, jak se jednou k Démonské sérii vrátím.. Skvělá fantasy.

kusma
14.05.2021 4 z 5

Povídky se povedly, je to návrat k prvním dílům této série. Z pohledu postav by zejména část o Trnkovi byla dobrá číst před posledním dílem. Na druhou stranu mi to takto nakonec zlepšilo ze série dojem. Konečně žádné těhotné bojující s démony, žádné ohýbání palmy, čtení aury, protivná Rena, prostě nic, co mi vadilo. Prostě stylem návrat k prvnímu dílu, který byl nejlepší.

Metla
18.10.2020 4 z 5

Závěr “Démonské série” pro mě byl tak trochu porod, což je výstižný termín s ohledem na množství žen, které v průběhu knihy otěhotněly - poslední strany se hemžily pyšnými rodiči a jejich supermimísky. Zařekla jsem se, že pokračování nehodlám absolvovat ani zadarmo a kýbl Ferrero Rocher k tomu. “Chrany” však nejsou další díl, jde o tři povídky vhodně a příjemně doplňující celý příběh.
“Brayanovo zlato” se nese v duchu úvodního “Tetovaného”, kdy Arlen teprve začínal s profesí posla a tudíž ještě nebyl neporazitelný, inkoustem nacucaný geroj. Sněhem zaváté velehory a v nich zvídavý, čestný klaďas čelící nočním běsům i nepřátelům v lidštější podobě; prosté a funkční, jsem spokojená. 75-80%
“Velký Bazar” se odehrává o několik let později v krasijské poušti, v době, kdy už si Arlen získal jistou reputaci mezi zdejšími fanatickými válečníky. Zápletka o opuštěném městečku, slibujícím hodnotné nálezy, je spíše průměrná - démoni a boj, klasika. Naštěstí má povídka Abbana. Zmrzačený, tlustý, opovrhovaný obchodník s pružnou morálkou, uznávající jediného boha: bohatství. Znát takového prospěchářského, bezpáteřního prevíta osobně, s nejvyšší pravděpodobností bych ho nesnášela. Jako literární postava je zajímavý, vždy intrikující za účelem zisku, nikoliv vyloženě zlý, zkrátka můj favorit mezi Krasijci (možná i nejoblíbenější postava série). Svým zákeřným šmrncem vytáhl povídku ke čtvrté hvězdě. 70-75%
Třetí příběh měl původně místo přímo v “Démonské sérii”, leč nadměrné bobtnání stránek vedlo k vyškrtnutí této celkem podstatné pasáže. Pokud tedy patříte k těm, kteří během četby “Jádra” remcali, odkud se zničehonic vzal Trnka Damaj, kde přišel ke svým znalostem a schopnostem, co vytvarovalo jeho charakter, konečně se to dozvíte. Od útlého dětství k dospívajícímu smraďochovi, plus pár detailů k osudům dalších známých, jako je posel Ragen a jeho žena Elisse. 75-80%
Jak naznačuje hodnocení, všechny tři návraty do světa ovládaného nočními démony jsem si užila, odpočinula si při nich, očekávání byla splněna. 75%

StarPopcorn
01.10.2020 5 z 5

petrarka72,Velká pravda
Chrany pro mě byli po dočtení Jádra docela příjemné osvěžení od toho všeho umírání a akce v posledním díle. Rád se vrátím do dob, kdy poslové křižovali celou Alu...
Fanouškům série rozhodně doporučuji, je tu pořádná dávka Arlena za mlada, zvlášť povídka z hor mě bavila hodně. Ta z pouště byla trošku nudnější, ale Abban nezklamal :) Trnkova část mě bavila do chvíle, než zmizel do trnčí, protože to už v podstatě známe z ostatních dílů

petrarka72
30.06.2020 5 z 5

Nelze si vychutnat bez souvislostí - takže číst tyhle tři povídky jako ochutnávku s tím, že si dám Tetovaného a další z Démonského cyklu podle toho, jestli mě Chrany budou bavit, je nesmysl. Brett má proklatě vymakaný fikční svět a práce s jazykem a s napětím je příkladná, od něj i od překladatele; zaseknout se u Chran je jako slupnout třešničku a myslet si, že celý dort chutná jako ona...

Hade
23.06.2020 2 z 5

Nemám rád všeobecně povídky a ani tyto nic moc. Spousta kecání o ničem a děj skoro žádný.

kalache
05.05.2020 5 z 5

...kdyby autor napsal návod na použítí elektrtonářadí,hledal bych na štítku chrany,což...

Predator3313
15.01.2020 5 z 5

Jak už bylo řečeno, pro neznalce nic moc neříkající, pro nás ostatní nutnost :D
Bohužel se mi Chrany dostaly do ruky, až po přečtení celé série, takže se mi souvislosti ukázaly až dodatečně, ale jsem rád že se mi pár věcí vysvětlilo.
Navíc jsem si rád připomněl hlavní hrdiny a zavzpomínal na Arlena :)

Vencio
23.05.2019 5 z 5

Super doplnění série, a tak je na tuto knihu třeba nazírat. Pokud se rozmýšlíte, zda tato série stojí za to, tak tohle není dobrý začátek - je zkrátka nutné znát kontext celého cyklu.

Na druhou stranu při četbě hlavního příběhu, jsem si říkal "kdo je sakra Derek a proč je k němu Arlen tak přátelský...?". To jsem ho prostě odignoroval nebo tam vážně nebyl? - no, každopádně teď už vím, kde se vzal. Podobně s Trnkou, i když tomu bylo i v hlavní sérii věnováno relativně dost prostoru, takže u něj mi nepřišlo, že spadl z višně. Ale i tak se mi nejvíce líbila povídka Velký Bazar - vždycky mi přišlo škoda, že příhody, jak Arlen šel na lup keramiky a jak se dostal k mapě do Anocha Slunce, chybí; z kontextu jen vyplývalo, že to muselo být pěkné dobrodružství. Jednoduše žádný příběh s Abbanem nemůže být nuda :)

Překlad a názvosloví je konzistentní s hlavním cyklem, tedy žádný problém. Závěrem - určitě doporučuji, ale skutečně je nutné přečíst si nejprve hlavní sérii (respektive alespoň část; myslím, že tyto povídky by pěkně, nerušivě zapadly mezi třetí a čtvrtý díl).

elpablos
16.04.2019 3 z 5

Fajn doplnění k hlavní dějové linii ale...

9devitka
12.03.2019 4 z 5

Tato kniha je podle mě z celé série nejslabší. Do přečtení jsem se musel trošku nutit. Ale je pravdou, že cyklus dobře doplňuje a k lepšímu pochopení některých postav je její přečtení celkem důležité.

panPatejl
16.10.2018 4 z 5

Malý Arlen, Větší Arlen, a Bahňák nejsou ani tolik ad hoc povídky, jako pár kapitol, které autor musel nevolky vytrhnout z původních knih série, protože se nedělají tak široké vazby. Pro fanouška je to celkem nutnost, jinak si bude v poslední knížce říkat: "Kde se tam sakra vzal ten smraďoch?!"

Tesset
01.07.2017 4 z 5

Úroveň stejná jako Brettovy romány. První dvě povídky celkem nic moc, hlavně ta druhá, ale příběh o Trnkovi se mi moc líbil a snad o něm něco bude i v dalších dílech.

Melic
18.04.2017 3 z 5

Musím říct, že jsem spíše zklamán. Prostřední povídka mi přišla nejlepší, ta v sobě měla atmosféru tajemna. Ostatní dvě byly takové spíš nemastné neslané, celkově dávám 3 hvězdy a to jsem fanoušek série.

Sigur
17.03.2017 4 z 5

Ušlo to. Každopádně to nemá na knihy série, je to jen taková jednohubka

Část díla

Autorovy další knížky

Peter V. Brett
americká, 1973
2010  92%Tetovaný
2010  91%Pouštní Kopí
2013  86%Válka za bílého dne
2015  84%Trůn lebek
2018  83%Jádro

Kniha Chrany je v

Právě čtených5x
Přečtených287x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených14x
Knihotéce192x
Chystám se číst114x
Chci si koupit45x
dalších seznamech4x